Fodbold

- Nu kan vi forstå, hvad der bliver sagt, siger Eriksen om Hareides fravær

Landstræner Åge Hareide er ikke rejst med landsholdstruppen til Sydspanien, da han døjer med infektion efter en knæoperation.

For bare anden gang nogensinde skal det danske A-landshold i fodbold spille en kamp uden sin cheftræner på sidelinjen.

Åge Hareide vil i stedet se EM-kvalifikationskampen mod Gibraltar fra sit hjem i Molde, fordi læger har rådet ham til ikke at rejse med holdet som følge af infektion i knæet efter en operation.

- Nu kan vi forstå, hvad der bliver sagt. Nu er der ikke noget norsk. Men Jon (Dahl Tomasson) er halv hollænder, så det er lidt det samme, siger Christian Eriksen til TV 2 SPORT med et smil på læben.

Tomasson var med første gang

Hverken Eriksen eller resten af spillerne i truppen har prøvet at spille en landskamp uden cheftrænerens tilstedeværelse på bænken.

Faktisk er det kun Jon Dahl Tomasson, der som assisterende landstræner bliver stedfortrædende landstræner i Hareides fravær, som har prøvet det.

Det var mod Sverige i juni i 2007, da landsholdet prøvede det første gang.

Daværende landstræner Morten Olsen sad over, fordi han efter et vredesudbrud i kampen forinden mod Spanien havde fået karantæne. Daværende assisterende landstræner Peter Bonde tog over.

Herunder kan du læse, hvad fire danske landsholdsspillere siger om fraværet af Åge Hareide:

Christian Eriksen:

- Vi vil altid gerne have, at landstrænerne er her. Men der er sket nogle ting, og helbredet er nu engang vigtigere end alt andet. Så det er fair nok. Som jeg sagde til ham over telefon, må vi få to sejre, og så må han med næste gang, så vi kan få to sejre mere.

- Folk er professionelle nok og ved, hvad der skal ske. Jon har jo aldrig bare været en assistent, han har været en medspiller. Jeg tror, Åge og ham har været et par siden dag ét. De kommer helt sikkert til at tale en del sammen. Jeg er også sikker på, at Åge nok skal holde Jon i ørerne med, hvad der skal ske og ikke ske.

Åge Hareide og Christian Eriksen var i godt humør under Danmarks sidste træning inden ottendedelsfinalen mod Kroatien ved VM i Rusland sidste år.

Kasper Schmeichel:

- Det er selvfølgelig ærgerligt og synd, det der er sket med hans knæ. Men vi er professionelle. Vi må kæmpe. I sidste ende er vi her jo for en sejr, og det er bare det, vi må komme efter.

- Åge er landstræner. Han har en kæmpestor personlighed, og det vil vi altid mærke, når han ikke er her. Men Jon er meget lig hans stil og ånd og ved, hvordan det er, og hvordan vi har gjort det de seneste par år. Jeg tror ikke, vi kommer til at gøre noget anderledes, bare fordi Åge ikke er her. Vi er fint rustet.

Thomas Delaney:

- Det er selvfølgelig unormalt, men jeg tror ikke, det bliver et problem. Jon har altid haft rigeligt kontrol over os og været synlig. Så jeg tror ikke, der bliver nogen problemer hverken den ene eller den anden vej, eller i den måde, de ser fodbold på. Den ser jeg som ens. Det er en detalje. Det sker også i klubben nogle gange, at træneren ikke er med enten på grund af karantæne eller sygdom. Det må vi tage med.

Er der noget, der kommer til at mangle med Hareides fravær?

- Det ved jeg ikke, fordi de har to forskellige roller normalt. Jon skal til at gøre nogle andre ting. Holde nogle møder med os. Han gør det helt sikkert på en anden måde, end Åge gør, men det er jeg sikker på, han klarer.

Pierre Emile Højbjerg:

- Det er klart, at når truppens formand, vores cheftræner, ikke er her, er det anderledes, end vi er vant til. Men vi havde et rigtig fint møde med Jon, som forklarede og fortalte os, at alt er, som det plejer. Og det er heller ikke første gang, vi er samlet som trup, så vi forstår mekanismerne og værdierne. Åge og hans team har været med til at bygge en solid trup og base op, og det gør også, at hvis han som i dette tilfælde skulle være fraværende, så ryger fundamentet ikke, fordi det står så stærkt.

- Selvfølgelig har det altid en stor betydning, når træneren ikke er her, men det må helst ikke få for stor betydning. Der er seks point på spil, og dem går vi benhårdt efter. Så lad det få betydning ikke under kampen, men alle andre steder. Vi har brug for at gå efter sejrene. I sidste ende er vi professionelle nok til at forstå, at vi skal gøre tingene på den måde, som Åge vil have, også selv om han ikke er her fysisk.

Danmark møder Gibraltar torsdag aften og Georgien søndag aften.