Fodbold

Den hårde kamp om startpladserne på landsholdet er nu nået midtbanen

Flemming Toft vurderer, at Lasse Schöne (tv.), Thomas Delaney (i midten) og Christian Eriksen sætter sig på startpladserne på den danske midtbane mod Gibraltar. Lee Smith / Ritzau Scanpix

To af de normale startere på midtbanen, Delaney og Eriksen, har fået færrest kampminutter i denne sæson af de otte midtbanefolk i landsholdstruppen.

Otte spillere kæmper om de tre pladser på midtbanen i Danmarks startopstilling i EM-kvalifikationskampen mod Gibraltar torsdag aften.

- Der er stor konkurrence om pladserne. Det er klart, at jeg har mine idéer om, hvem vi starter med, lød det fra Jon Dahl Tomasson til TV 2 SPORT tidligere på ugen.

En af Åge Hareide og Tomassons normalt foretrukne er Thomas Delaney, men Dortmund-spilleren har blot spillet 45 minutter i denne sæson.

Det var dog i klubbens seneste af foreløbig tre bundesligakampe i denne sæson. En hovedskade kom i vejen for Delaneys deltagelse i anden halvleg af kampen mod Union Berlin.

- Jeg tror, at alle pladserne er tilgængelige. Der er mange, der har spillet mere end mig. Der er også mange, der har spillet mere end Christian. Så hvis det er spilletiden, vi skal gøre det op i, er der i hvert fald ingen af os, der skal spille, siger Delaney til TV 2 SPORT.

- Men jeg tror ikke, at det er sådan, holdet bliver sat; efter hvem der nødvendigvis har spillet mest. Vi vil gerne have, at alle spiller, men vi har trods alt en rimelig kerne på landsholdet. Os der har spillet sammen, kender hinanden godt, og jeg forestiller mig - uden at kende noget til startopstillingen - at vi kommer til at køre videre i det spor.

De otte spilleres kampminutter i denne sæson

  • Christian Eriksen (Tottenham): 234 minutter
  • Thomas Delaney (Dortmund): 45 minutter
  • Lasse Schöne (Genoa): 290 minutter
  • Pierre Emile Højbjerg (Southampton): 377 minutter
  • Lukas Lerager (Genoa): 270 minutter
  • Philip Billing (Bournemouth): 321 minutter
  • Anders ’AC’ Christiansen (Malmö FF): 1032 minutter (siden 6. juli – Allsvenskan følger kalenderåret)
  • Daniel Wass (Valencia): 270 minutter

Så du føler dig sikker, selv om du ikke har spillet så meget?

- Jeg føler mig ikke sikker på noget, men jeg er ret sikker på én ting, og det er, at trænerteamet ved, hvad de får med mig. Og hvis de synes, det er dét, der er brug for, er jeg sikker på, at jeg også spiller, uden at de tager hensyn til mine kampminutter eller mangel på samme.

- Hvis de har brug for en anden spillertype, spiller de med en af de spillere. Det kommer ikke til at betyde så meget så tidligt på sæsonen, hvor lidt eller meget jeg eller de andre har spillet for vores klubber.

Jon Dahl er Hareides øjne

Trods sit fravær på grund af infektion i knæet efter en operation har landstræner Hareide stadig haft noget at skulle have sagt i denne uge. Men ved eventuelle tvivlsspørgsmål har nordmanden måttet sætte sin lid til de betragtninger, hans assistent har gjort sig i det sydvestlige Europa.

- Vi kigger lidt og vurderer ud fra formen og modstanderen, hvad der er fornuftigt i den henseende, og så træffer Åge og jeg en beslutning om, hvad der er det rigtige, sagde Jon Dahl Tomasson tidligere på ugen.

- Vi har selvfølgelig et udgangspunkt, inden vi kom herned, men nu mærker jeg så efter og kigger dem i øjnene. Vi har ganske få træningspas, men der får man også svar.

Eriksen og Delaney er sikre, vurderer Toft

Trods flere ændringer i seneste landskamp mod Georgien, vurderer TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft, at Hareide og Tomasson mod Gibraltar igen foretrækker de midtbanespillere, der har spillet mest sammen.

- Det ligger helt fast, at Christian Eriksen og Thomas Delaney starter. Så står det mellem Lasse Schöne og Pierre Emile Højbjerg, men mod et hold som Gibraltar, hvor vi forventer, at Danmark vil have bolden størstedelen af tiden, taler det til Lasse Schönes fordel.

- Schöne er ikke den mest disciplinerede sekser, men det bliver der heller ikke brug for mod Gibraltar, siger Flemming Toft.

Flere gode midtbanespillere kan koste spilletid, men er godt for holdet

Hvis Delaney ikke skulle få en startplads mod Gibraltar, kan han alligevel smile på holdets vegne.

- Vi har altid talt om midterforsvaret på det danske landshold, hvor det har været umuligt at få spilletid, medmindre man hedder Simon Kjær, siger Thomas Delaney og griner, inden han fortsætter:

- Men vi er også begyndt at få bedre og bedre midtbanespillere. I sidste ende vil det altid være godt. Så kan det være, at det koster mig, Schöne, Pierre, 'Crelle' (Christian Eriksen, red.) eller en anden noget spilletid, men i sidste ende vil det kun være positivt for holdet.

Jon Dahl Tomasson hylder også den sunde konkurrence på midtbanen og generelt på landsholdet.

- Folk er glade for at være med omkring landsholdet. Vi har det godt med hinanden, men vi er også dygtige til at levere. Vi leverer sammen, samhørigheden er ret unik, det skal vi selvfølgelig blive ved med. Hos os er det jo stadig det at præstere for Danmark, som vi går så meget op i. Vores vinderkultur er blevet skabt mellem spillere og stab. Det er fantastisk.

Dolberg på toppen, spår Toft

De resterende spillere i Danmarks startopstilling mod Gibraltar er ifølge Flemming Toft:

Kasper Schmeichel, Jens Stryger Larsen, Mathias 'Zanka' Jørgensen, Simon Kjær, Henrik Dalsgaard, Yussuf Yurary Poulsen, Martin Braithwaite og Kasper Dolberg.

Det første møde mellem Gibraltar og Danmark nogensinde fløjtes i gang klokken 20.45. Du kan følge kampen i livebloggen på sport.tv2.dk.

Kilde: Transfermarkt.