Fodbold

Europas fodboldklubber i dyb splittelse om CL-reformer

Andrea Agnelli er formand for ECA og præsident i Juventus. Fabrice Coffrini / Ritzau Scanpix

Klubsammenslutningen ECA holder mandag og tirsdag generalforsamling, men der er stor uenighed om vejen fremad.

Et oprør fra de mindre og mellemstore fodboldklubber kan være på vej i klubsammenslutningen ECA (European Club Association).

Det skriver nyhedsbureauet AFP forud for ECA's generalforsamling, der afholdes mandag og tirsdag i Geneve.

ECA, som har Juventus-præsident Andrea Agnelli som formand, har de seneste måneder været involveret i planer om at reformere klubturneringen Champions League fra 2024.

Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA), der står bag turneringen, fremlagde i foråret en række mulige ændringer, som vil gøre Champions League til en mere lukket turnering med op- og nedrykning.

Forslaget indebar, at hele 24 af de 32 deltagende hold i gruppespillet automatisk vil deltage i den efterfølgende sæson, hvilket vil tilgodese de største europæiske klubber.

ECA har været med til at udarbejde reformforslagene, men det er langt fra alle sammenslutningens mere end 230 medlemmer, der deler ECA-ledelsens ønsker for fremtiden.

Schweizisk og fransk modstand

Den schweiziske mesterklub, Young Boys, er ikke tilhænger.

- Denne reform vil især gøre ondt på de mellemstore og små klubber, siger klubformand Wanja Greuel ifølge AFP.

- Det vil fjerne adgangen til den største europæiske klubturnering gennem de nationale ligaer. Fans vil gradvist miste interessen for de nationale ligaer, og det vil ødelægge økonomien i ligaerne, siger han.

Præsidenten for den franske klub Saint-Etienne, Bernard Caiazzo, er også imod.

- Hvis man gør den største klubturnering til lukket land for 90 procent af alle klubber, så dræber man drømmen hos en mellemstor klub, siger Caiazzo ifølge AFP.

De danske klubber har gennem Divisionsforeningen kaldt forslagene til en reform for en "katastrofe". Den spanske La Liga og den engelske Premier League har også kritiseret forslagene.

Uenighed om den fremtidige struktur i Champions League betød, at Uefa i august valgte at udsætte et planlagt møde 11. september på ubestemt tid. På mødet var ændringer af Champions League på dagsordenen.