FC Barcelona har fået en ny Messi

16x9
Som 16-årig fik Ansu Fati debut for FC Barcelona. Lionel Messi var 17 år, da han fik debut i 2014/05-sæsonen. Foto: Toni Albir, Lluis Gene / Ritzau Scanpix

Fansene håber ikke, Messis tid er forbi. Men de øjner en Fati-tid.

En ny Messi.

Så sikre er de spanske medier, at de ikke tøver med superlativer, fede overskrifter og en særlig begejstring på og mellem linjerne, dagen efter knægten med det klingende navn Ansu Fati brød lydmuren på Camp Nou.

Han er blot 16 år, den “fodboldjuvel”, som mediet Sport slår ham op som. Og så drager de sammenligningen med Lionel Messi, da han i sin tid trådte barneskoene af sig, lod dem blive på La Masia for i stedet at lade støvlerne tale i den rigtige katedral.

Ansu Fati lavede sit første mål i sidste weekend ude mod Osasuna, men 82.000 blikke lyste særligt op, da han som den yngste nogensinde scorede på Camp Nou sent lørdag aften mod Valencia (5-2) og yderligere lagde op til et mål. Stående hyldest som en selvfølge, da han blev skiftet ud i 2. halvleg.

Den bare 16-årige Ansu Fati scorede og lagde op til et mål, da FC Barcelona vandt 5-2 over Daniel Wass og Valencia. Video: TV 2 SPORT

Enigheden var til at få øje på hele vejen rundt - her var den nye perle.

“Ansu Fati - klædt ud som Messi” - en af overskrifterne. “Vidunderdrengen” - en anden. “Det her er blot starten” - står der længere nede. “Lyset på Camp Nou - Barcelona er tilbage”.

- Han repræsenterer et fodboldanarki, og den slags skal have frihed, de skal ikke pakkes ind (i taktiske spekulationer, red.). De skal gøre, hvad der er naturligt for dem. Han er juvelen fra La Masia, siger en af de ledende ungdomstrænere på det berømte talent akademi, Victor Valdés - tidligere Barca-målmand.

- Fati kan stort set det hele, og mest af alt har han klasse i mand-mod-mand duellerne, siger FC Barcelonas træner Valverde.

Og sådan bliver vasen fyldt op med roser.

Han er født i Guinea-Bissau, kom til Herrera 120 kilometer fra Sevilla, da han var seks år, og familien blev samlet hos far Bori. Det blev fodbold, fodbold og fodbold i Andalusien, til FC Barcelona fejrede hans ti års fødselsdag med en aftale.

La Masia, der læner sig op ad Camp Nou, har udviklet verdensklasse spillere på stribe. “Spillere, der har været igennem La Masia-skolen, har noget, ingen andre har,” er gyldne ord fra Pep Guardiola - en af de mange fra dette særlige akademi. Og det får mig til at nævne et fåtal i flæng:

Xavi, Iniesta, Puyol, Piqué, Guardiola og Messi - en seksfingret håndfuld ud af mange.

La Masia har fostret verdens bedste spiller - kåret bl.a. i 2009, Messi. La Masia leverede syv spillere til det spanske landshold, der blev verdensmester i 2010. FC Barcelona spillede en La Liga-match med 11 spillere fra La Masia i 2012.

Og nu er det fulde fokus på Ansu Fati, der blev den yngste Barca-spiller i 78 år, da han kom ind for Carles Pérez i de sidste 15 minutter mod Real Betis. Seks dage senere lavede han sit første mål og satte altså ny rekord lørdag mod Valencia. Det er blot tre uger siden, han for første gang trænede med “de voksne”. 16 år og 10 måneder. Han blev hevet ind under Valverde, fordi Messi, Luis Suárez og Dembele døjede med skader.

Han sammenlignes med Messi, men han er ikke Messi-style. Men han har elsket fodbolden som Messi - på asfalten i døgndrift, altid med en bold under armen eller på fødderne.

Fati er all round-angriberen, der kan spille 9, 11, 7 eller 10 som sin tidligere fodboldskolemester på La Masias, Albert Puig. “Han har fantasi i sit fodboldspil, han har det naturlige talent - nøjagtig som Messi”.

Selvfølgelig blander de løftede pegefingre sig, når der tales om Ansu Fatis fremtid.

Han har meget at lære endnu. Og han skal have tid. Men Barca-tilhængerne kræver at se ham. De håber ikke, Messi-tiden er ved at være forbi, men de øjner en Fati-tid.

Lørdag aften fik de en oplevelse på scenen Camp Nou uden den lille argentinske troldmand. Men rollen blev dubleret af den nye stand-in: “Fati spiller Messi”.