Fodbold

Harder vil have ligeløn på landsholdet

Pernille Harder vil kæmpe for ligeløn til kvindelandsholdet. TV 2 SPORT

Fodbolddirektøren i DBU, Peter Møller, erkender, at de danske landsholdskvinder skal have bedre vilkår, men vil ikke love dem ligeløn.

- Hvorfor skal vi ikke have de samme vilkår som mændene, bare fordi vi er kvinder?

Spørgsmålet er retorisk og kommer fra kvindelandsholdets anfører, Pernille Harder.

De seneste år har hun set sine kvindelige kolleger i udlandet underskrive aftaler, der sikrer dem den samme kompensation for at stille op for landsholdet som herrerne.

Alt omkring kvindelandsholdet skal blive bedre

Peter Møller, fodbolddirektør, DBU

Det gælder i New Zealand og Holland såvel som de nordiske lande Norge, Island samt Finland, der som de seneste i rækken lavede en aftale om ligeløn for præcis to uger siden.

- Det gør mig glad at se, at der er så mange forbund, som går forrest i kampen om ligestilling, siger Pernille Harder til TV 2 SPORT.

Men det ærgrer hende, at hun ikke oplever ligestilling i det danske forbund.

Her får Christian Eriksen, Simon Kjær og deres mandlige kolleger mere for at stille op end Pernille Harder og holdkammeraterne på det danske kvindelandshold.

- Det synes jeg selvfølgelig ikke godt om, og det håber jeg og tror på, at vi kan få ændret. Jeg håber, forbundet forstår, hvor vigtigt det er, at de hopper med på den her vogn nu, lyder anmodningen fra Pernille Harder til Dansk Boldspil-Union (DBU).

Møller lover ikke ligeløn

Fodbolddirektøren i DBU, Peter Møller, erkender, at vilkårene for de danske fodboldkvinder ikke er gode nok.

- Alt omkring kvindelandsholdet skal blive bedre, siger Peter Møller til TV 2 SPORT og vil se på problematikken.

- Jeg synes, det er vigtigt signal at sende for DBU, at vi har lige vilkår og lige betingelser, og kan vi ramme en lige honorering for at stille op i den rød-hvide trøje, så gerne for mig.

De andre landshold begynder at investere nu, og det er vi også nødt til

Pernille Harder, anfører, Danmark

Men Peter Møller kan ikke love, at DBU skriver sig ind i rækken af forbund, der tilbyder ligeløn for herre- og kvindelandshold. For Christian Eriksen og kompagni generer flere penge til forbundet end Pernille Harder og hendes holdkammerater.

- Sidst vi (kvindelandsholdet, red.) spillede mod Malta, sad der 3800 i Viborg. Nogle af de tilskuere betalte 30 kroner for at komme ind. Om tre uger sidder 36.000 og ser herrelandsholdet spille i et udsolgt Parken (mod Schweiz, red.), hvor billetpriserne er en lidt anden størrelse, lyder eksemplet fra fodbolddirektøren.

Men den argumentation giver Pernille Harder ikke meget for.

- Hvis du ser på en hvilken som helst arbejdsplads, er det lige meget, hvad en medarbejder tjener ind til virksomheden. De har samme vilkår. De andre landshold ser bort fra, at vi (kvinder, red.) måske lige nu ikke tjener så mange penge ind, siger hun.

Harder frygter for fremtiden

Pernille Harder mener, at investeringen i kvindefodbolden er en investering i fremtiden for forbundene.

Og hun frygter konsekvenserne for dansk kvindefodbold, hvis ikke DBU følger eksemplet fra de stadig flere forbund, hvor herrer og kvinder tjener det samme.

- Vi kom til finalen ved EM, selvom vi ikke havde fantastiske vilkår og ligeløn, men spørgsmålet er, om det vil ske igen, siger Pernille Harder.

Pernille Harder scorede det ene af Danmarks to mål i EM-finalen i 2017, hvor holdet tabte med 4-2 til Holland.

- De andre landshold begynder at investere nu, og det er vi også nødt til. Forbundet må gå ud og sige, at de også har høje ambitioner for os, mener den danske landsholdsanfører.

Møller deler bekymring - skal finde pengene

Peter Møller forsikrer, at de danske fodboldkvinder vil opleve forbedrede vilkår i fremtiden.

- Jeg deler Pernille Harders bekymring. Det er DBU’s ledelses ambition, at vi skal finde vilkår, der er langt bedre end dem, der er i dag, siger fodbolddirektøren.

- Men vi skal selvfølgelig også finde en model, så vi har pengene til det, pointerer Peter Møller.

Derfor er det uvist, om Pernille Harder og de kvindelige kolleger får ligeløn, når en ny landsholdsaftale skal forhandles på plads mellem spillerne og DBU om to år. Men anføreren vil gå forrest i kampen for at få det til at ske.

- Kampen er vigtig, fordi jeg elsker fodbold. Men det er ikke kun i kvindefodbold, jeg synes, der skal være ligestilling. Det er i samfundet generelt, i håndbold og alle andre sportsgrene. Selvfølgelig fortjener vi kvinder det samme som mænd. Vi bruger lige så meget tid, vi har lige så mange ofringer, og vi laver det samme arbejde.

- Så det er egentlig bare historien, der gør, at vi lige nu ikke tjener lige så mange penge ind. Men ser vi ud i fremtiden, kommer det til at ske.