Real Madrid knuste hans livsdrøm - nu står han over for dem igen

16x9
Julen Lopetegui græd foran hele verdenspressen, da han blev præsenteret som cheftræner i Real Madrid. Foto: Scanpix

I 'Latinotanker' kigger Christian Bækgaard hver uge på stort og småt fra fodbolden i Spanien og Italien op til weekendens kampe på TV 2 SPORT.

Nu nærmer weekenden sig - om lidt er der Latinobold. Hver uge sender vi de absolutte topkampe fra de to ligaer på TV 2 SPORT. I denne weekend gælder det Milan - Inter og Sevilla - Real Madrid.

Her i 'Latinotanker' tager jeg pulsen på, hvad der rører sig i de to fantastiske fodboldlande. Og kan du ikke få fodbold nok, klikker du også lige her.

Først et smil

Normalt er det ikke nødvendigvis specielt cool, hvis man som forældre blander sig alt for meget i livet på børnenes skole. Men når man hedder Marcelo og spiller for Real Madrid, er det åbenbart en anden sag. Se bare denne video.

Marcelo visits son's school and completes bin challenge

Marcelo visited his son's school and attempted the bin challenge. Of course they nailed it

Posted by Planet Football on Wednesday, September 11, 2019

Klippet viser Madrid-stjernen på besøg på sin søns skole, og det gik viralt for nyligt. Sammen med knægtens kammerater laver han en såkaldt ’bin challenge,’ hvor det handler om i samarbejde at få fragtet en fodbold hele vejen ned i en skraldespand - uden den rører jorden. Hvis du ikke smilede i forvejen, kommer du til det.

Gensynet med Madrid

I sidste sæson blev Julen Lopetegui fyret som cheftræner i Madrid. Nu er han i Sevilla, og søndag aften står han for første gang ansigt til ansigt med den klub, der gjorde det af med ham og fratog ham hans livsdrøm.

I går var den værste dag i mit liv, siden min mor døde. I dag er den bedste dag i mit liv

Julen Lopetegui, grædende, da han blev præsenteret som cheftræner i Real Madrid - dagen efter fyringen som spansk landstræner

Op til VM i 2018 var Julen Lopetegui spansk landstræner. Holdet var blandt topfavoritterne til VM-guldet efter en suveræn kvalifikation. Men dagen før (!) åbningskampen i Rusland blev han pludselig fyret, da det blev kendt, at han havde forhandlet sig frem til en aftale med Real Madrid uden at inddrage forbundet.

Og så var det slut. Fodboldforbundets præsident, Luis Rubiales, mente, at landstræneren var gået bag hans ryg. Lopetegui og Real Madrid mente, de til fulde havde overholdt formalia. Ikke desto mindre blev han nærmest flået ud af lejren i Krasnodar og smidt på det første fly ud af Rusland. 48 timer før Spaniens første kamp. Kæmpe kaos. Fodboldverdenen var i chok.

Historien gik verden rundt. Flere gange. Spanien spillede herefter et jammerligt VM uden Lopetegui pĂĄ sidelinjen. Undertegnede sad selv - mĂĄbende - pĂĄ Luzjniki Stadion i Moskva og sĂĄ dem ryge ud til Rusland efter straffesparkskonkurrence.

Allerede dagen efter hjemrejsen fra Rusland blev han præsenteret i Madrid. Her omtalte han – med tårerne løbende ned langs kinderne – den foregående dag som den næstværste i sit liv. Kun moderens dødsdag havde ramt ham hårdere, fortalte han åbent. Tænk sig at stå og græde foran hele verden den dag, man bliver præsenteret som ny træner i Real Madrid. Samtidig lod han hele verden forstå, at denne dag omvendt var den bedste i hele hans liv. Med en fortid som spiller i klubben var det en drøm nu at vende ”hjem” – som både han selv og klubbens øverste mand, præsident Florentino Perez, udtrykte det.

Sådan så det ud, da Lopetegui prydede forsiden på Marca ved præsentationen i Real Madrid.
Sådan så det ud, da Lopetegui prydede forsiden på Marca ved præsentationen i Real Madrid. Foto:
... klip til fĂĄ mĂĄneder senere hvor Lopeteguis Real Madrid netop har tabt pĂĄ hjemmebane til Levante. FĂĄ dage senere var han fortid i klubben.
... klip til fĂĄ mĂĄneder senere hvor Lopeteguis Real Madrid netop har tabt pĂĄ hjemmebane til Levante. FĂĄ dage senere var han fortid i klubben. Foto:

Men under fem mĂĄneder senere var det slut. Igen. Fyring nummer to pĂĄ 140 dage. Smidt ud pĂĄ bagdel og albuer efter et 5-1-nederlag til Barcelona i tiende spillerunde.

Få uger forinden lå Lopeteguis hold på en delt førsteplads, men pludselige nederlag til Alavés, Levante og så til slut Barcelona blev for meget for ledelsen.

Herefter var der total tavshed fra Lopetegui i flere måneder, inden han i det nye år for første gang udtalte sig om nedturen.

Her fortalte han åbenhjertigt, hvordan han stadig ”elsker spillerne og folkene omkring holdet” i Real Madrid, og at han i øvrigt ikke havde noget dårligt at sige om sin nu tidligere klub.

I sommer blev den 53-årige fodboldmand så præsenteret i Sevilla.

Tilbage i arbejde. Og her gør han det godt. Den sydspanske klub fører ligaen inden søndagens gensyn med Madrid. Succesen er ham vel undt.

Det skal du vide om derbyet i Milano

Vi er kun nået til fjerde runde i Serie A. Det hele er først lige begyndt. Og allerede nu venter en en af sæsonens fedeste og vigtigste kampe for to af verdens største fodboldklubber.

Inter og Milan krydser klinger. Det er derby-tid i Milano!

Kampen mellem Milan og Inter kaldes Derby della Madonnina - opkaldt efter guldstatuen pĂĄ toppen af byens katedral.
Kampen mellem Milan og Inter kaldes Derby della Madonnina - opkaldt efter guldstatuen pĂĄ toppen af byens katedral. Foto: Scanpix

1. Kampen kaldes Derby della Madonnina. Madonnina er navnet på den guldstatue af Jomfru Maria, der stråler på toppen af Milanos ikoniske katedral, Il Duomo. Det er altså guldstatuen, herredømmet over byen og området, der spilles om. Statuen står i 108,5 meters højde, præcis som da den blev monteret for 257 år siden. Dengang var Madonnina bevidst og symbolsk det højeste punkt i Milano. Siden er højere bygninger kommet til. Og hvad gør man så? Jo, man udstyrer da selvfølgelig dem alle sammen med en eksakt kopi af Jomfru Maria på toppen, så der hverken er noget over eller ved siden af Madonnina i Milano. Det er ikke så lidt, der er på spil lørdag aften.

2. Opgøret i Milano spilles altid på samme stadion, da de to hold deler hjemmebane. Lørdag aften er det Milan, der figurerer som hjemmehold, mens Inter må affinde sig med at være ”gæster” på eget græs. Det betyder også, at der vil være flest Milan-fans på tribunerne. Inters tilhængere må skaffe sig billetter som til enhver anden udebanekamp.

Milans fans vil være i overtal lørdag aften på San Siro.
Milans fans vil være i overtal lørdag aften på San Siro. Foto: Scanpix

3. De to hold er historisk set ret lige. Ud af 223 officielle kampe har Inter vundet 80, mens Milan har sejret i 76 kampe. 67 gange er det endt uden vinder. Sidste derby, der blev spillet i marts, vandt Inter 3-2. Fed kamp! Faktisk skal vi tilbage til januar 2016 for at finde sidste Milan-sejr over Inter i Serie A. Begge hold har øvrigt vundet det italienske mesterskab 18 gange.

4. Ukraineren Andriy Schevchenko er Milans all-time derby-topscorer med i alt 14 mål. For Inter er det klublegenden Giuseppe Meazza, der har prikket flest ind – 12 styk. Meazza har i øvrigt spillet for begge Milano-klubberne, og Inter har omdøbt stadionet San Siro til Giuseppe Meazza.

Andriy Shevchenko er den, der har scoret flest mĂĄl for AC Milan i kampene mod Inter.
Andriy Shevchenko er den, der har scoret flest mĂĄl for AC Milan i kampene mod Inter. Foto: Scanpix

5. Herhjemme er vi vant til, at det største lokalopgør, FC København – Brøndby, skæmmes af slåskampe og uroligheder. Sådan er det heldigvis ikke ved Derby della Madonnina. Tager man for eksempel gåturen mod stadion inden kampen, vil man se fans af begge hold og i alle aldre side om side. I stedet kæmper fansene på stadion – om at synge højest og om at lave den mest spektakulære tifo. Hvor er det egentlig dejligt, at der ikke er nogen, der skal slås.

Kender du?

Engang imellem er det godt at lære nogle nye mennesker at kende. Og det er præcis, hvad jeg runder af med her i Latinotanker. Lad mig præsentere Domenico Berardi; angriber hos Sassuolo i Serie A. Sidste sæson scorede han otte mål. I denne har han allerede lavet fem kasser. Det gør ham til topscorer i Serie A. Og så udstyrer det os, der følger ham, med et håb, at han nu endelig, sådan for alvor, kan få afløb for sit kæmpe talent.

Potentialet er - har været - så stort, at Juventus for et par år siden købte majoriteten i ejerskabet af ham. Men da de så ville gøre brug af det og hente ham fra Sassuolo, nægtede han at skifte. Daværende Juve-træner Allegri udtalte, at han var ked af ikke at få Berardi, fordi han var en stor spiller; samtidig var han sikker på, at han en før eller siden ville blive Juventus-spiller.

Domenico Berardi fra Sassuolo er aktuel topscorer i Serie A - mĂĄske hans endelige gennembrud kommer nu.
Domenico Berardi fra Sassuolo er aktuel topscorer i Serie A - mĂĄske hans endelige gennembrud kommer nu. Foto: Scanpix

Han har igennem årene figureret på diverse lister over de største talenter i verden, været sat i forbindelse med storklubber og for få år tilbage blev han kaldt for ”en ung Baggio,” hvilket i Italien vel er blandt de største komplimenter, man kan få.

25-årige Berardi, der har spillet i klubben siden ungdomsårene, har lidt udfordringer med sit temperament og var i karantæne i første runde, fordi han fik direkte rødt i en ligegyldig sidsterundekamp i foråret. Lad os håbe, han fremover sørger for at kunne være med i alle kampe, så vi kan fortsætte med at nyde ham.

Såldes Latinotanker for denne gang. Tak, fordi du læste med.

Vi ses lørdag klokken 20.15 til Milano-derby og søndag kl. 20.30 til Sevilla - Real Madrid.