Fodbold

Finsk anfører håber, danske herrer vil hjælpe kvinderne til ligeløn

Tim Sparv har været med til at sikre de finske fodboldkvinder ligeløn. Ints Kalnins / Ritzau Scanpix

Den finske landsholdsanfører ser gerne de danske herrespillere hjælpe kvinderne til ligeløn.

I Finland tog de skridtet for to uger siden.

Her indgik det finske fodboldforbund en historisk aftale for det kvindelige fodboldlandshold, der blev sikret den samme løn som herrerne for at blive udtaget til landsholdet.

En aftale, der ikke kunne lade sig gøre uden de finske herrelandsholdsspillere, der afstod en stor del af deres bonusser og lønkroner for at løfte kvinderne op på niveau.

- Jeg håber, at vores initiativ er med til at inspirere andre aktører i fodboldens verden, fortæller anføreren for det finske herrelandshold, FC Midtjylland-spilleren Tim Sparv, til TV 2 SPORT.

Torsdag aften åbnede den danske stjerne Pernille Harder op for det samme ønske, som de finske kvinder længe har kæmpet for. Ligeløn. I Danmark tjener de kvindelige landsholdsspillere nemlig væsentlig mindre end deres mandlige modpart.

- Selvfølgelig fortjener vi kvinder det samme som mænd. Vi bruger lige så meget tid, vi har lige så mange ofringer, vi bruger lige så meget tid på banen, vi laver det samme arbejde, forklarede Pernille Harder torsdag til TV 2 SPORT.

Spørger man Tim Sparv, så bør Simon Kjær og resten af det danske herrelandshold søge inspiration i det finske og hjælpe deres kvindelige kollegaer til ligeløn. Nøjagtig som fodboldkvinderne har det i Norge, Holland, Island, New Zealand og altså Finland.

- Jeg håber og tror på, at de danske herrespillere er bevidste om balancen, og at de vil være med til at arbejde for, at deres kvindelige kollegaer får det bedste, lyder det fra Tim Sparv til TV 2 SPORT.

- Jeg tror, vi alle bliver nødt til at gøre noget mere for at udvikle og støtte vores kvinder og piger. Her tænker jeg på alt fra herrespillere, der har en platform at påvirke folk fra, men også de store forbund som FIFA og UEFA.

Danske herrer har tilbudt penge før

I Danmark tilbød herrelandsholdet faktisk at afstå 500.000 danske kroner, så DBU og kvindelandsholdet kunne mødes økonomisk, da de to parter lå i stor konflikt om landsholdsaftalen tilbage i 2017.

Det tilbud var dog ikke nok til at sikre kvinderne den samme løn for at stille op i de røde og hvide farver.

I Norge spiller de også i rødt og hvidt. Her var herrelandsholdet med til, at de norske fodboldkvinder blev de første i verden til at få ligeløn tilbage i 2017 ved at afstå 550.00 norske kroner.

En model, DBU's fodbolddirektør, Peter Møller, gerne så udført i Danmark.

- Hvis vi lavede samme økonomiske model, som de har i Norge, kunne spillernes forhandlere bare ringe til mig, for det ville være rigtig godt for DBU, hvis vi havde den økonomiske ramme, som de har deroppe, fortæller Peter Møller til TV 2 SPORT.

- Jeg deler Pernille Harders bekymring. Det er DBU’s ledelses ambition, at vi skal finde vilkår, der er langt bedre end dem, der er i dag, siger fodbolddirektøren. Men vi skal selvfølgelig også finde en model, så vi har pengene til det.