Fodbold

Politikere støtter Harder - kvindelandsholdet bør få ligeløn

Pernille Harder vil have ligeløn på de danske fodboldlandshold. Henning Bagger / Scanpix Denmark

Står det til et flertal af ligestillingsordførere i Folketinget, skal kvinderne have det samme i løn, som deres mandlige kolleger.

Danmark har i mange år været foregangsland for ligestilling. Og det bør vi også være, når det kommer til ligestilling i sport.

Det mener i hvert fald et flertal af ligestillingsordførerne i Folketinget, der dermed bakker op om det forslag, som kvindelandsholdets anfører fremsatte torsdag. Pernille Harder vil, at kvinderne bliver kompenseret på lige fod med de mandlige kolleger, når de stiller op i rødt og hvidt.

I forvejen har fodboldkvinderne i Norge, Finland, Island, New Zealand og Holland fået forhandlet sig frem til en aftale om ligeløn med deres respektive forbund, og DBU burde følge trop, mener seks af ligestillingsordførerne på Christiansborg.

- Jeg synes, det er super ærgerligt, at der ikke er ligeløn, og jeg ville ønske, at DBU var mere progressive på ligelønsdagsordenen, udtaler Astrid Carøe fra SF.

- Det er ærgerligt, at vi ikke er de første, der indfører ligeløn på landsholdene, men vi kan stadig nå at komme med. Vi kan ikke have sådan et lønskælv i Danmark i 2019, forklarer Samira Nawa fra Radikale Venstre til TV 2 SPORT.

På den anden side af midten bakker Dansk Folkeparti ligeledes op om en ligelønsordning til de kvindelige fodboldspillere i rødt og hvidt.

- Det ville sende et godt signal til alle de fodboldinteresserede piger, hvis DBU lod sig inspirere af eksempelvis deres finske kollegaer og sikrede kvinderne ligeløn, når de repræsenterer Danmark, siger Karina Adsbøl.

Den danske model forhindrer politisk handling

Hos regeringspartiet, Socialdemokratiet, har de ligeledes sympati for Pernille Harders ønske om at modtage samme betaling som Christian Eriksen og resten af herrelandsholdet.

Men den danske model bygger på frivilligt indgået aftaler mellem arbejdsgivere og arbejdstagere om løn- og arbejdsforhold, og derfor kan politikerne ikke gøre andet end at opfordre til handling.

- Vi mener, der burde være ligeløn på fodboldlandsholdene. Men det er ikke noget, vi aktivt vil gå ind og blande os i. Det er en sag mellem Spillerforeningen og DBU, siger ligestillingsordfører i Socialdemokratiet, Birgitte Vind.

Netop DBU og Spillerforeningen fik i 2017 efter en længere konflikt forhandlet sig frem til en forbedret aftale for landsholdskvinderne. En lønstigning på 180 % var dog ikke nok til at komme op i nærheden af den samme løn, som de mandlige landsholdsspillere får for en udtagelse.

Det er dog heller ikke alle på Christiansborg, der vil have kvindelandsholdet løftet op på samme lønniveau som herrernes.

- I Danmark får du lige løn for lige arbejde, og når kvinderne ikke leverer samme værdi, skal de ikke have det samme i løn, lyder det med henvisning til DBU's indtægter på de to landshold fra Nye Borgerliges Pernille Vermund.

- Lønforhold er en sag mellem DBU og Spillerforeningen. Vi har tiltro til den danske model, og at parterne selv forhandler og aftaler, hvad lønnen skal være, siger Birgitte Bergman fra Det Konservative Folkeparti.

Det har ikke været muligt at få et svar fra Venstres ligestillingsordfører Fatma Øktem og Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Pernille Harder har været med til at vinde EM-sølv til Danmark.

DBU vil ikke love ligeløn

Hos fodbolddirektøren i DBU, der står for at forhandle aftalen på plads med det kvindelige fodboldlandshold, er der ligeledes stor forståelse for Pernille Harder og et flertal af politikernes ønske om at forbedre vilkårene generelt for kvindelandsholdet.

Peter Møller vil dog ikke love en aftale om ligeløn.

- Alt omkring kvindelandsholdet skal blive bedre, siger Peter Møller til TV 2 SPORT og vil se på problematikken.

- Jeg synes, det er et vigtigt signal at sende for DBU, at vi har lige vilkår og lige betingelser og kan vi ramme en lige honorering for at stille op i den rød-hvide trøje, så gerne for mig. Jeg deler Pernille Harders bekymring. Det er DBU’s ledelses ambition, at vi skal finde vilkår, der er langt bedre end dem, der er i dag.

- Men vi skal selvfølgelig også finde en model, så vi har pengene til det, pointerer Peter Møller.

Ligestillingsordførernes holdning til ligeløn på fodboldlandsholdene

Alternativet

Alternativet

Sikandar Siddique, ligestillingsordfører:

- Det er et rungende ja fra os i Alternativet. Vi har dog respekt for, at det er Spillerforeningen og arbejdsgiveren, DBU, der skal forhandle aftalerne på plads.

- Men hvis der er noget, vi kan gøre for at hjælpe en ligeløn på vej, så gør vi gerne det. Jeg vil undersøge, hvad der kan gøres fra politisk side.

Foto: Maria Albrechtsen Mortensen / Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti

Karina Adsbøl, ligestillingsordfører:

- Ja. Det ville sende et godt signal til alle de fodboldinteresserede piger, hvis DBU lod sig inspirere af eksempelvis deres finske kollegaer og sikrede kvinderne ligeløn, når de repræsenterer Danmark.

Foto: Karina Adsbøl

Socialdemokratiet

Socialdemokratiet

Birgitte Vind, ligestillingsordfører:

- Vi mener, der burde være ligeløn på fodboldlandsholdene. Men det er ikke noget, vi aktivt vil gå ind og blande os i. Det er en sag mellem Spillerforeningen og DBU

Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Konservative Folkeparti

Konservative Folkeparti

Birgitte Bergman, ligestillingsordfører:

- Lønforhold er en sag mellem DBU og Spillerforeningen. Vi har tiltro til den danske model, og at parterne selv forhandler og aftaler, hvad lønnen skal være.

Foto: Niels Christian Vilmann / Ritzau Scanpix

Radikale Venstre

Radikale Venstre

Samira Nawa, ligestillingsordfører:

- Ja, det mener vi helt klart. Det er ærgerligt, at vi ikke er de første, der indfører ligeløn på landsholdene, men vi kan stadig nå at komme med. Vi kan ikke have sådan en lønskælv i Danmark i 2019. Fra politisk side er der desværre ikke så meget, vi kan gøre udover at sætte fokus på det.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Venstre

Venstre

Det har ikke været muligt at få et svar fra ligestillingsordfører Fatma Øktem.

Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Enhedslisten

Enhedslisten

Mai Villadsen, ligestillingsordfører:

- Ja. Vi lever i 2019. Der burde ikke være nogen forskel.

Foto: Søren Bidstrup / Ritzau Scanpix

SF

SF

Astrid Carøe, ligestillingsordfører:

- Ja. I SF vil vi selvfølgelig have ligeløn for lige arbejde, og vil også meget gerne have, at der er ligeløn i fodboldens verden. Jeg så gerne, at man fulgte Finlands eksempel, men ligesom i Finland er det jo en sag mellem spillerforeningen og DBU og noget, der skal forhandles der.

- Jeg synes, det er super ærgerligt, at der ikke er ligeløn, og jeg ville ønske, at DBU var mere progressive på ligelønsdagsordenen - hvilket de jo i øvrigt er på mange andre områder for eksempel ved bekæmpelse af homofobi i fodboldverdenen.

- Jeg vil altså ikke lovgive om det, men håber bestemt, at udviklingen vil gå imod ligeløn og gerne hurtigt – ikke mindst i lyset af, at kvindelandsholdet bliver mere og mere populært i befolkningen.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Nye Borgerlige

Nye Borgerlige

Pernille Vermund, ligestillingsordfører:

- I Danmark får du lige løn for lige arbejde, og når de ikke leverer samme værdi, skal de ikke have det samme i løn.

Så det er uretfærdigt, at de nu giver lige løn i for eksempel Finland og Norge?

- Ja, for så bliver kvinderne lønnet mere for mindre.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Liberal Alliance

Liberal Alliance

Det har ikke været muligt at få et svar fra ligestillingsordfører Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix