Venskabskampen, der gik verden rundt

16x9
Sergio Ramos i et historisk Þjeblik. 7-3 tabte han og Real Madrid - og sÄ endda til de lokale rivaler fra Atlético Madrid. Foto: Scanpix

I 'Latinotanker' kigger Christian BÊkgaard hver uge pÄ stort og smÄt fra fodbolden i Spanien og Italien op til weekendens kamp pÄ TV 2 SPORT.

Nu nÊrmer weekenden sig - om lidt er der Latinobold. Hver uge sender vi topbold pÄ TV 2 SPORT. I denne weekend kaster vi os over braget i Spaniens hovedstad mellem Atlético Madrid og Real Madrid.

Her i 'Latinotanker' tager jeg pulsen pÄ, hvad der rÞrer sig i de to fantastiske fodboldlande - Spanien og Italien.

Krammer til Lektor Lukaku

Romelu Lukaku er populĂŠr i Inter. Tre mĂ„l i fem Serie A-kampe siden skiftet fra Manchester United betyder noget. Sidste weekend spillede han en flot kamp og scorede, da Inter slog Milan. Men ogsĂ„ uden for banen er 600-millioner-manden hurtigt blevet et hit. Han kan nemlig italiensk. Hans bror Jordan Lukaku spiller for Lazio, og ved at se hans kampe pĂ„ tv har storebror Romelu lĂŠrt sig selv det smukke sprog. Og det han ikke kunne, har han hurtigt lĂŠrt sig selv efter ankomsten til Inter. Det betyder, at han allerede nu giver interviews pĂ„ italiensk. DĂ©t kan man godt lide i stĂžvlelandet. Og det kan vi ogsĂ„ godt pĂ„ Latinobold-redaktionen – og sender derfor en krammer i retningen af den gode Lukaku.

PS. Den 1,91 meter hÞje mand, fÞdt i Antwerpen, kan udover italiensk ogsÄ begÄ sig pÄ engelsk, fransk, tysk, spansk, hollandsk, portugisisk og Lingala - sidstnÊvnte tales i store dele af Congo.

Her kan du se et af de interviews, Lukaku har givet pÄ italiensk. Og fortvivl ej, der er engelske undertekster.

Og apropos det med at lÊre italiensk hurtigt. Kan du huske Matti Lund Nielsen, der tidligere har spillet i klubber som OB, FC NordsjÊlland og Lyngby? Lige nu spiller han i norske Sarpsborg, men tilbage i 2012 skiftede han til Pescara i Italien. FÄ mÄneder senere stod han og gav live-interviews pÄ italiensk tv. Det aftvinger respekt for de fodboldspillere, der formÄr og prioriterer at tage sprog kultur til sig.

Venskabskampen, der gik verden rundt

LÞrdag aften venter en af fodboldens stÞrste kampe. Atlético Madrid mod Real Madrid. Det er kun El Clåsico, der er stÞrre i det fodboldgale latinoland. Her fÄr du tre nedslagspunkter frem mod El Derbi Madrileño.

1] De to klubber har hadet hinanden siden fÞdslen. Real Madrid er fra 1902, mens Athletic Club Sucursal de Madrid (det hed de dengang) kom til verden Äret efter. Real Madrid var byens mest magtfulde og rigeste klub. Man udnyttede positionen til at gÞre det af med de bedste af de mindre klubber ved simpelthen bare at hente deres bedste spillere. Og var det ikke nok, opkÞbte man i stedet klubberne. Det var kun det nuvÊrende Atlético Madrid, der kunne tage kampen op. Klubben blev stiftet af tre baskere, der boede i Madrid. De Þnskede en klub, der kunne samle baskere i hovedstaden. I praksis blev det dog en 'gren' af Athletic Bilbao - lignede vedtÊgter og sÄ videre. De modtog Þkonomisk stÞtte fra deres hjemstavn - fra Baskerlandets stÞrste klub, Athletic Bilbao, og kunne derfor stÄ imod. Siden voksede man sig stor og stÊrkt og stÄr nu alene - og kan fortsat stÄ op imod Real Madrid; og derfor har vi de her fede kampe mellem de to klubber.

Det ses tydeligt pÄ de to klubbers logoer, at der er en relation.
Det ses tydeligt pÄ de to klubbers logoer, at der er en relation. Foto: Grafik

Real Madrid har historisk set, blandt andet under Francos diktatur, vĂŠret ’styrets’ hold, hvilket trĂŠkker trĂ„de helt frem til i dag. Blandt andet ynder fans af AtlĂ©tico Madrid at synge "Hala Madrid, hala Madrid, el equipo del gobierno, la vergĂŒenza del paĂ­s". Oversat til dansk ville det lyde nogenlunde sĂ„ledes: "Go Madrid, go Madrid, regeringens klub, landets skam."

2] I forlÊngelse af dette er klubberne altsÄ at betragte som hinandens modsÊtninger. Real Madrid har hjemme pÄ Santiago Bernabeu, der ligger i den velhavende, fine, dekadente nordlige del af byen. Omvendt har Atlético i mange Är holdt til pÄ stadion Vicente Calderon i den sydlige del af hovedstaden i et gammelt og klassisk arbejderkvarter. De flyttede for et par Är siden ud af byen for at spille pÄ Wanda Metropolitano.

3] De to klubber har mÞdt hinanden et hav af gange igennem mere end 100 Är. Alligevel er det det seneste opgÞr, der springer mest i Þjnene, nÄr man kigger pÄ listen over indbyrdes opgÞr.

Real Madrid-mÄlmanden Courtois mÄtte pille bolden ud af nettet et utal af gange.
Real Madrid-mÄlmanden Courtois mÄtte pille bolden ud af nettet et utal af gange. Foto: Scanpix

Det var egentlig ”bare” en sommerkamp i New Jersey, USA. Lige indtil AtlĂ©tico nĂŠrmest Ăždelagde og udstillede Real Madrid med de usete cifre 7-3.

Marcas forside efter 3-7-kampen.
Marcas forside efter 3-7-kampen. Foto: Marca
Forsiden pÄ 'as' var ogsÄ ryddet.
Forsiden pÄ 'as' var ogsÄ ryddet. Foto: as
De vanvittige 7 mÄl gav inspiration til forsiden hos MUNDO DEPORTIVO
De vanvittige 7 mÄl gav inspiration til forsiden hos MUNDO DEPORTIVO Foto: Mundo Deportivo

Fodboldverdenen gik i stÄ og resultatet tog pÄ en rejse rundt i samtlige sportsmedier kloden rundt. 3-7. Det var et vanvittigt resultat.

5 mÄl i fÞrste halvleg og 7 pÄ 70 minutter; det fÞrste efter 45 sekunder. Det var specielle scener, der udspandt sig; slÄskampe, uro og en apatisk Zidane pÄ sidelinjen.

Kampdata:

Real Madrid - Atletico Madrid 3-7

MĂ„lscorere:

0-1 Diego Costa (1')

0-2 Joao Felix (8')

0-3 Angel Correa (19')

0-4 Diego Costa (28')

0-5 Diego Costa (45')

0-6 Diego Costa (51')

1-6 Nacho (59')

1-7 Vitolo (70')

2-7 Benzema (85')

3-7 Javi Hernandez (89')

SkrÊmmende lÊsning for dem, der holder med Real Madrid. For hvordan kan man synke sÄ dybt? Det var ikke b-holdet, Zidane stillede med.

Courtois, Ramos, Nacho, Marcelo, Modric, Kroos, Isco, Jovic og Hazard startede alle pÄ banen i den kamp, der endte med et af de stÞrste nederlag i klubbens historie.

Sammenligner man med resultater i gÊldende kampe, skal vi angiveligt helt tilbage til sÊsonen 1931/32 for at finde sidste gang, Real Madrid lukkede sÄ mange mÄl ind. Det er med det in mente, at holdene nu mÞdes igen prÊcis to mÄneder efter. Jeg tÊnker godt, vi kan tillade os at glÊde os.

Man bliver sÄ trÊt

Vi slutter i det sure hjÞrne. Beklager. Tilgiv mig, tak. Men hvor er det dog enerverende, grÊnsende til det livsforkortende, at lÊse det ene transferrygte efter det andet, nu hvor transfervinduet (for lÊngst) er lukket. Det er ikke et nyt fÊnomen, sÄ langt er jeg med, men det fremstÄr eskalerende.

Christian Eriksen har vÊret udrÄbt til Real Madrid-spiller et hav af gange. Alligevel spiller han stadig i den hvide Spurs-trÞje.
Christian Eriksen har vÊret udrÄbt til Real Madrid-spiller et hav af gange. Alligevel spiller han stadig i den hvide Spurs-trÞje. Foto: Scanpix

Jeg bliver trĂŠt hver gang, jeg sidder og sĂžger rundt efter spĂŠndende historier, og i stedet bliver prĂŠsenteret for oceaner af ubekrĂŠftede og ukommenterede rygter. Her et lille udpluk af de seneste:

  • Paul Pogba til Real Madrid. For 117. gang.
  • Christian Eriksen til Atletico Madrid. Igen, igen.
  • Mario Mandzukic til Manchester United.
  • Ousmane Dembele til Manchester United.
  • JosĂ© Mourinho ny cheftrĂŠner i Real Madrid - ud med Zidane.
  • Erling Braut HĂ„land (ham den unge normand med hattricket i Champions League) til Juventus.

Herudover var der historien om, at Zinedine Zidane er sur pÄ ledelsen i Real Madrid, fordi de ikke hentede Christian Eriksen. Sidst var historien ellers, at det var Zidane, der selv havde sagt nej til Eriksen. Alt det her fÄr interessen for det samlede produkt til at skrumpe.

Ligesom klubberne ikke kan handle uden for transfervinduet, burde medier forbydes at skrive om rygter, uden kilder eller det der ligner, i samme periode. Det kommer nok desvĂŠrre en lille smule i karambolage med ytringsfriheden. Men hvor ville det vĂŠre dejligt.

NĂ„, slut med brok - og med Latinotanker for denne gang.

Tak, fordi du lÊste med. Ses lÞrdag klokken 21 til El Derbi Madrileño.

Vamos!