Det er en helt anden Eriksen, vi ser mod Schweiz

16x9
Christian Eriksen i aktion under fodboldlandsholdets træning i Helsingør. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Kommentar: TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft har set nærmere på Christian Eriksen inden kampen mod Schweiz.

Melodien er den samme - teksten er endnu ikke i harmoni. Sangen om Eriksen. Hver fugl synger med sit næb.

For er man imod Christian Eriksen og hans udmelding om at ville forlade Tottenham for en anden (større) udfordring, så spyr de grimme gloser på de sociale medier. Og er redaktøren i det humør, så er det, hvad han vægter i overskriftsform:

'These Spurs fans can't believe Mauricio Pochettino's Southampton decision'.

De, et ukendt antal Spurs-fans, forstod ikke, hvorfor Eriksen var med i den kamp. De skrev på nettet, men her brugt, fordi der lige var plads den dag til minus-Eriksen.

Så spillede Tottenham mod Bayern München i Champions League - og tabte 2-7. Hvorfor f… var Eriksen ikke med fra start? Lød det fra samme strube tilsat tryksværte:

'Tottenham-fans reagerer vildt over Eriksen på bænken'.

Og så fik vi tre SoMe-citater - og et udtryk som “this is a Yikes”. Nok til en Eriksen-historie. Og sådan har det været, lige siden den danske landsholdsstjerne - for det er han uanset - meldte ud, og alligevel forblev det hele lidt kryptisk.

På ønskelisten flere steder

I Manchester United har de eftersigende Eriksen på tale i januarvinduet. Men han sætter sig ikke op i karmen og lader sig udstille til den side. Hvis han går efter at vinde noget - vi snakker titler og trofæer - så er United lige ikke et step op.

Han ønskede i udmeldingsfasen noget med Barcelona og Real Madrid. Førstnævnte synes langt, langt væk - Real lidt mere inden for rækkevidde, ifølge Marca og AS, de madrilenske sportsaviser.

- Paul Pogba er Zidanes største ønske, Eriksen er nok det mest opnåelige, skriver Marca.

Manchester, Madrid, Barcelona, London, Middelfart - vi har ham heldigvis lige nu i København. Fordi landsholdet spiller endnu en vigtig kvalifikations-kamp, og Eriksen er “The Man” - i nationaldragten. Når Eriksen ikke er på toppen - og det er heldigvis meget sjældent under dansk flag - så er landsholdet det heller ikke. Vi så det i Georgien senest.

Han er vild med fodbold. Han er vild med at spille for Danmark. Det er hans hold. Jeg er vild med Eriksen. Indrømmet. Fordi jeg er vild med fodbold. På den måde Eriksen spiller, når han er Eriksen bedst.

Vi kan da sagtens blive enige om, at Eriksen ikke har været Eriksen kontinuerligt siden lidt før VM i Rusland. Jeg skal ikke kloge mig på betydningen af, at to blev til tre i familien, og heller ikke på, om det medfører, at han har gjort sig selv til en ikke Tottenham-spiller i fremtiden.

Ingen tvivl om, at Eriksen gør sit bedste, som altid. Sådan er han skabt. Men det er ikke sikkert, at hans bedste er på Eriksen-niveau lige nu. I Tottenham.

Hans pressede manager, Mauricio Pochettino, siger det på denne måde:

- Jeg er ikke det mindste i tvivl om, at alle mine spillere altid gør deres bedste for at vinde. Først af alt, de spiller for sig selv, de spiller for deres familier og så for deres klub og trænerstaben.

Pochettinos rækkefølge er interessant.

For det kan tolkes, som at Eriksen spiller for sig selv og fremtiden, selvom han spiller for Tottenham. I hvert fald er det nærliggende (og forståeligt), hvis tankerne er i helt andre klubtrøjer, selv når han har trukket Tottenhams over hovedet.

Christian Eriksen har ikke haft meget at smile af i Tottenham i denne sæson.
Christian Eriksen har ikke haft meget at smile af i Tottenham i denne sæson. Foto: Andrew Couldridge / Ritzau Scanpix

Forståeligt, hvis han er forvirret

Og jeg kan ikke fortænke ham i at være konfus, for i bund og grund ved han jo ikke, hvad der venter. Ingen melder andet ud end mediernes spekulationer.

Eriksen vil ikke snakke andet end landshold, når han er her i den anledning. Det forstår jeg godt - accepteret absolut. Men det er lidt ærgerligt alligevel for alle os nysgerrige, for vi vil så gerne høre: "Nå, hvad så?". Det er ligesom i Lego - masser af små klodser, vi famler efter den hele figur. Men det er måske, fordi han ikke ved noget.

Og så var det, han sagde til respekterede The Guardian:

- Jeg ville ønske, jeg selv kunne bestemme, som man kan det i Football Manager (computerspillet, red.), men det kan jeg desværre ikke. Jeg føler ikke, det var forkert (at sige, at han ville prøve nye udfordringer, red.). Men dette er fodbold, og du ved aldrig, hvad der sker. Der er så meget, der spiller ind.

Så har han ikke sagt for meget - men alligevel sagt det. Han er en stille gut, ja. Men ikke helt så stille, som vi tror - i de rigtige kredse. Hans comfortzone. Og alle kan vel ikke være en Elkjær, en Bendtner, en Schmeichel.

Noget, der spiller ind, og som bevidst eller ubevidst hænger ved, er de tiltagende rygter. Og de bliver sammenholdt med Tottenhams dårlige resultater i sæsonstarten og selvfølgelig også Eriksens vej fra fast fra start til ind og ud. Det har givet skriverier, som er fremmede i Eriksens verden.

I hvert fald har han aldrig prøvet for alvor at være i den engelske tabloid-presses vold - det er han nu. Løgnhistorierne bliver flere, og det er nok også noget, der fylder - det ville være mærkeligt andet, selvom han er den rolige fynbo, der synes uden bekymringer.

- Det er ikke noget problem for mig at tømme hovedet. Jeg læser ikke alt, hvad der bliver skrevet. Jeg har været med så længe, og der har været rygter før, fortæller han ligeledes til The Guardian.

Rygterne skrev, at Eriksen havde været i Madrid og set på hus. Vrøvl, sagde Eriksen.

- Vi har været på ferie i Asien. Dejligt sted - på den anden side af kloden - beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed.

Der var mere lidet pæne rygter, som han skarpt tog afstand fra og manede i jorden. Men han har mærket, at specielt de engelske medier er kyniske - selv over for Eriksen.

Nye rygter om Madrid

Og nu puster Madrid efterårsbladene op med forsider, der ikke er bekræftede. Men mon ikke Tottenhams forretningsmægtige styrmand, Daniel Levy, skæver til at få væsentligt mindre for Eriksen, end han var værdisat til i januarvinduet, end ingenting for Eriksen i sommervinduet?

Hvad det så er, bliver igen til spekulationer. Spiller han en rolle i Tottenham de næste måneder? Hvad med kvaliteten? Kan han nå de samme højder som de seneste år? Hvad koster han? Til det siger Jesper Jørgensen fra Deloitte til finans.dk:

- Transfervinduer fungerer med helt almindelige udbud- og efterspørgselsprincipper. Du kunne lige så godt tage til Hjallerup Marked – det foregår på nøjagtig samme måde.

Christian Eriksen er hjemme i en udgave, han ikke før har været iklædt. Han ved hverken ind eller ud. Spiller han i Tottenham eller spiller han ikke? Hvor er hans fremtid? Hvornår bliver der ro på?

Om det påvirker selvtilliden? Ja, det virker sådan i Tottenham. Jeg tror, det bliver en helt anden udgave på landsholdet. Der kan vi på tribunen eller foran tv’et bruge den sang, de synger med en stemme i Tottenham, når han er bedst:

- To the left to the right; He’s our midfield Dynamite.