Fodbold

Engelske spillere truede med at udvandre i Bulgarien på grund af racisme

EM-kvalifikationskampen mellem Bulgarien og England blev afbrudt to gange på grund af racistiske tilråb fra de bulgarske tilskuere.

De engelske landsholdsspillere i fodbold havde på forhånd udtalt, at de ikke ville tøve med at gå i mod det Europæiske Fodboldforbunds regler og forlade banen, hvis de skulle opleve racisme fra tilskuerne i udebanekampen mod Bulgarien.

Storfavoritterne kom hurtigt foran med 3-0 i Sofia, men den store føring forhindrede ikke de engelske fodboldstjerner i at sende et klart signal til hele fodboldverden.

To gange i løbet af første halvleg afbrød de engelske spillere kampen på grund af racistiske tilråb fra flere hætteklædte bulgarske fans mod blandt andet Manchester City-stjernen Raheem Sterling.

- Jeg tror, jeg hørte nogle abelyde blive råbt mod Raheem Sterling, forklarede BBC-journalisten Ian Dennis, der var til stede til kampen i Bulgarien.

Det fik kampens dommer, kroatiske Ivan Bebek, til at få en UEFA-observatør til at udsende en melding i højtalersystemet til tilskuerne om at stoppe de racistiske tilråb omgående, hvis ikke kampen skulle blive stoppet endegyldigt.

Flere hætteklædte tilskuere blev set forlade stadion efter afbrydelserne.

Flere bulgarske fans forlod stadion

Efter den besked kunne TV-billederne vise flere af de hætteklædte bulgarere forlade stadion, hvorefter spillet på banen kunne genoptages.

- De bulgarske fans har ikke taget truslen med at stoppe kampen endegyldigt særlig godt. Det var det her, der blev frygtet i optakten til kampen, og nu er det desværre sket, kunne en anden BBC-journlalist - Phil McNulty - fortælle.

Den bulgarske anfører Ivan Popov blev flere gange set henvende sig til sine landsmænd på tilskuerepladserne i forsøget på at dæmpe skærmydslerne. En opførsel, der fik store roser med på vejen af den tidligere engelske landsholdsspiller Gary Lineker, der nu fungerer som fodboldekspert på engelsk TV,

- Godt. Det er nødt til at komme fra nogle af hjemmeholdets spillere. Tænk sig at tro, at du er overlegen på grund af din hudfarve. Sikke en ignorans, skriver Lineker på Twitter.

På trods af den voldsomme oplevelse, så spillede de engelske spillere kampen færdig.

Efter en pauseføring på 4-0 var det en smal sag for englænderne at få sejren i hus i anden halvleg. Der blev scoret to gange yderligere, dermed vinder England kampen med 6-0,

Scoringerne blev sat ind Marcus Rashford og Harry Kane, mens Raheem Sterling og Ross Barkley begge var på pletten to gange.

Gareth Southgate snakkede flere gange med dommer Ivan Bebek i forsøget på at fohindre de racistiske tilråb mod de engelske spillere.