Tysk traditionsklub fyrer spiller efter opbakning til det tyrkiske militær

16x9
Cenk Sahin har spillet sin sidste kamp for FC St. Pauli. Foto: Morris Mac Matzen / Scanpix Denmark

Fodboldspiller Cenk Sahin har mistet sit job, efter han har udtrykt støtte til det tyrkiske militær og dets offensiv i Syrien.

- Sport og politik skal ikke blandes sammen.

Sådan lød ordene fra den tidligere amerikanske speedskater og cykelrytter Eric Heiden tilbage i 1979, da han modsatte sig den amerikanske præsident Jimmy Carters ønske om at boykotte OL i Rusland på grund af politiske uenigheder.

Siden da er de berømte ord blevet brugt et hav af gange. Mens der lige så mange gange er set eksempler på, at sport og politik blandes sammen. Senest i fredags i fodboldlandskampen mellem Tyrkiet og Albanien.

EU fordømmer tyrkisk offensiv

EU-landenes udenrigsministre gav mandag hinanden håndslag på et fælles stop af salg af våben til Tyrkiet til brug i Syrien.

Samtidig fordømmer EU-landene enstemmigt og i stærke vendinger Tyrkiets militære offensiv i det nordøstlige Syrien.

Tiltagene blev vedtaget på et udenrigsministermøde i Luxembourg.

Tyrkiets ambassadør til FN i Geneve, Sadik Arslan, kalder EU-landenes tiltag om stop for salg af våben til Tyrkiet for "en joke".

USA's præsident, Donald Trump har tidligere truet Tyrkiet med ”total økonomisk ødelæggelse”, hvis de skulle indlede en offensiv i Syrien.

Honnør på baglinjen efter scoring

Her vandt tyrkerne med 1-0 efter en sen scoring af Cenk Tosun, der sammen med holdkammeraterne stormede til baglinjen og på række gjorde honnør. En hilsen til det tyrkiske militær, der har indledt en militær offensiv i Syrien.

Andre tyrkiske fodboldspillere har efterfølgende udtrykt deres opbakning til landsholdets specielle jubel og ikke mindst til det tyrkiske militær. Det har nu fået konsekvenser for Cenk Sahin, der har mistet sit job som spiller i den tyske 2. Bundeligaklub FC St. Pauli.

I et opslag på det sociale medie Instagram bakkede han op om det tyrkiske militær og dets indtog i Syrien.

- Efter diskussioner mellem de ansvarlige for klubben og spilleren, er det blevet besluttet at fritstille Cenk Sahin fra træning og kampe med øjeblikkelig virkning, oplyser klubben på sin hjemmeside.

- Uden diskussion og tvivl modsætter vi os krigslignende aktioner. Disse og deres solidaritet går fundamentalt mod vores værdier i klubben.

Umiddelbart efter Cenk Sahins opslag på Instagram valgte flere St. Pauli fans at lægge pres på klubben for at få fyret den 25-årige tyrker.

Det kom blandt andet til udtryk i en venskabskamp mod Werder Bremen, hvor flere fans havde medbragt bannere, hvorpå de krævede Sahins afgang fra klubben.

Tidligere klub vil have Sahin tilbage

I det nu slettede opslag efterlod den 25-årige tyrkiske fodboldspiller ingen tvivl om opbakningen til den militære indsats.

- Vi står sammen med vores heroiske militær. Vores bønner er med jer, stod der i opslaget, som var ledsaget af et billede af det tyrkiske flag.

Det kostede altså jobbet i St Pauli, der dog har givet ham et trænings- og et gæstekort til klubbens faciliteter, så han kan holde formen ved lige, indtil han har fundet en ny klub.

Efter St. Paulis officielle udmelding har Cenk Sahins tidligere klub Istanbul Basaksehir delt et billede af Sahin på Twitter med tilhørende tekst 'Come back home'. En klar opfordring til Cenk Sahin om at 'vende hjem'.

Netop Istanbul Basaksehir er ejet af den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan. Det var ligedes her, FC St. Pauli købte Cenk Sahin tilbage i 2016.

- For vores land, for vores soldater

Et opslag på Instagram, der endnu ikke er blevet fjernet, er matchvinder Cenk Tosuns.

Den tyrkiske landsholdsspiller tyede ligeledes til det sociale medie for at hylde og sende en klar hilsen til landsmændene på militær aktion i Syrien.

- For vores land, for vores soldater, for vores martyrer. For vores nation - især dem, der risikerer deres liv for vores land, skrev han.

**

Perspektiv

Tyrkiske soldater kører gennem Tukhar nord for Syriens nordlige by Manbij.
Tyrkiske soldater kører gennem Tukhar nord for Syriens nordlige by Manbij. Foto: Aref Tammawi / Ritzau Scanpix

USA har trukket sig fra grænselandet

En telefonsamtale natten til mandag 7. oktober mellem den amerikanske præsident, Donald Trump, og Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, rystede Mellemøsten. Amerikanerne indvilgede således i efter samtalen at trække sig ud af grænselandet mellem Tyrkiet og Syrien.

Her har USA opretholdt freden mellem de to gamle ærkefjender: Tyrkiet og kurderne. Tyrkiet varslede straks en invasion, og onsdag 9. oktober gjorde landet alvor af truslen.

Præsident Erdogan har længe varslet en offensiv mod kurderne i området, og inden offensiven blev indledt, blev det tyrkiske militær oprustet nær den syriske grænse. Tyrkiet har allerede flere gange blandet sig i konflikten i Syrien, og nu følte den tyrkiske præsident, at tiden var inde til en ny indsats.

***