Fodbold

Engelske stjerner raser over ’den værste racistiske opførsel’

De engelske spillere afbrød kampen to gange undervejs på grund af racistiske tilråb fra de bulgarske fans.  Vassil Donev / Ritzau Scanpix

De engelske landsholdsspillere holder ikke igen med kritikken af de bulgarske tilskuere, efter de blev udsat for racisme under mandagens kamp i Sofia.

EM-kvalifikationskampen mellem Bulgarien og England er kommet i fokus af de helt forkerte årsager. Nemlig racisme. Og det er på trods af, at England vandt med tenniscifrene 6-0 i en utrolig underholdende fodboldkamp.

Kampen blev afbrudt to gange på grund af racistiske tilråb fra de bulgarske tilskuere, hvor stadionspeakeren bad stadion 'hjælpe alle med at nyde spillet og sige nej til racisme'.

Helt og aldeles frastødt over at have været vidne til sådan en opførsel

Jorden Henderson, engelsk landsholdsspiller

Britiske Sky Sports var til stede under kampen og kunne allerede i pausen reportere, at de ’i løbet af ti minutter havde hørt seks forskellige tilfælde af abelyde mod de engelske spillere’.

De engelske spillere svarede igen inde på banen ved at overmatche sin modstander.

- Jeg er stolt af, hvordan vi håndterede situationen og tog de nødvendige skridt. Jeg kunne høre det så klart som dagen, men det påvirker mig ikke særlig meget.

- Jeg har mere ondt af de mennesker, der føler, at de er nødt til at have disse meninger, siger landsholdsdebutanten Tyrone Mings til BBC.

Men også verbalt efter kampen svarer spillerne igen på trods af den ubarmhjertige behandling fra en lille gruppe bulgarske fans.

Spillernes reaktioner på Twitter

Landsholdsmakkeren på det engelske landshold Raheem Sterling, der tidligere har været et offer for racisme, udtrykte også sin holdning på Twitter umiddelbart efter kampen.

- Jeg har ondt af, at Bulgarien er repræsenteret af sådanne idioter på deres stadion. Alligevel.. 6-0 og vi tager hjem, i det mindste gjorde vi vores arbejde. God tur hjem til vores fans, I gjorde det godt, skriver Sterling.

Racismen frastøder midtbanekrigeren Jordan Henderson, der efter kampen også var rasende.

- Helt og aldeles frastødt over at have været vidne til sådan en opførsel fra nogle blandt publikum i aften, men jeg er så stolt af hver og en af os fra spillertruppen og staben. Vi står sammen. Tak til alle vores medrejsende fans for jeres støtte, skriver Liverpool-spilleren på Twitter.

Også Manchester Uniteds Marcus Rashford, der scorede kampens første mål, greb til Twitter efterfølgende.

- Ikke en let situation at spille i og ikke en, der burde ske i 2019. Stolt over, at vi rejste os over det for at tage tre point, men der skal slås ned på det her, skriver Rashford.

Stort set hele den engelske trup har givet deres mening tilkende på Twitter, hvor eksempelvis Harry Maguire kalder det 'skandaløs opførsel', Jesse Lingard kalder det 'skammeligt' og Ben Chillwell skriver, at 'fodbolden talte i aften'.

'Ganske enkelt den værste racistiske opførsel'

Politiinspektøren for den britiske fodboldenhed var rejst med det engelske landshold til Sofia.

Han havde placeret sig i nærheden af den sortklædte bulgarske hooligangruppe fra Sofia, der var ansvarlig for meget af den racistiske opførsel.

Den sortklædte hooligangruppering, der var bagmændende bag racisme, blev i pausen eskorteret ud af stadion.

Han kunne til Sky Sports berette om en fuldstændig uhørt opførsel.

Han oplevede nazistiske sange og hilsner, abelyde, når specielt Raheem Sterling var på bolden og kaldte det for ’ganske enkelt den værste racistiske opførsel', han nogensinde havde set.

Den bulgarske landstræner, Krasimir Balakov, er dog tilsyneladende ikke enig. Han hørte nemlig ingen racistiske tilråb og afviser problemerne med racisme.

England forlanger handling

Det Engelske Fodboldforbund var forståeligt nok rasende efter mandagens hændelser i Sofia.

De opfordrede straks til, at de racistiske tilråb skulle straffes hårdt af Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA).

- Det er uacceptabelt på alle niveauer, og vores øjeblikkelige fokus er på at støtte spillerne og staben.

- Det er desværre ikke første gang, vi er udsat for sådan en behandling på dette niveau. Det hører ikke hjemme i samfundet og heller ikke i fodbold. Vi beder om, at UEFA vil undersøge sagen hurtigst muligt, skriver FA.

Den engelske landsholdstrup havde allerede inden mandagens kamp meldt ud, at de var klar til at forlade banen i tilfælde af racisme. De besluttede dog i pausen at stå op mod racismen og fortsætte kampen.