Fodbold

Finland tæt på historisk bedrift - medier i ekstase

De finske spillere havde meget at juble over tirsdag aften i Finland.  Heikki Saukkomaa / Ritzau Scanpix

De finske medier er nærmest ekstatiske, efter Finland tirsdag aften slog Armenien og nu er snublende tæt på landets første slutrunde nogensinde.

- Pukki Party!

Sådan lyder en af overskrifterne fra det finske medie yle.

Årsagen til denne hyldest er, at Premier League-angriberen Teemu Pukki tirsdag aften scorede to vigtige mål i Finlands bestræbelser på at nå sin første slutrunde nogensinde, da de på hjemmebane besejrede Armenien med 3-0.

Og samtidig hjalp Grækenland de finske foldboldhelte helt gevaldigt ved at besejre Bosnien & Herzegovina. Det betyder, at finnerne nu er fem point foran Armenien på tredjepladsen med to kampe igen.

Det finske landshold kan derfor selv afgøre skæbnen ved at slå gruppens sidsteplads Lichtenstein på hjemmebane i næste måned.

'Folkets fest venter'

Det har fået Finland til at drømme stort, hvilket illustreres på glimrende vis i de finske sportsmedier.

- Den store drøm bliver endelig virkelighed – folkets fest venter, skriver mediet yle.

- Nu kan man sige det: Finland skal til Europamesterskaberne! skriver iltalehti.

- Finland skriver fodboldhistorie, skriver Ilta Sanomat.

- Nu er vi virkelig tæt på, skriver iltalehti.

Det finske medie Ilta Sanomat har også samlet en række af andre internationale mediers reaktioner. De hæfter sig specielt ved en artikel fra det norske medie VG.

De skriver, at Finland er ved at ’lave en Island’. Her henvises der til Islands imponerende kvalifikation til EM i 2016 – og i endnu højere grad det islandske holds resultater til selve slutrunden, hvor lilleputnationen nåede frem til kvartfinalen.

Stillingen i Finlands gruppe

Finlands sejr giver følgende stilling i gruppe J:

  1. Italien (8 kampe, 25-3) 24 point
  2. Finland (8 kampe, 12-8) 15 point
  3. Armenien (8 kampe, 13-15) 10 point
  4. Bosnien (8 kampe, 17-14) 10 point
  5. Grækenland (8 kampe, 9-13) 8 point
  6. Liechtenstein (8 kampe, 2-25) 2 point

Finland havde tirsdag aften en håndfuld spillere med danske relationer i truppen. Udover Pukki startede Esbjergs Joni Kauko på banen og den tidligere Esbjerg- og Brøndby-spiller Lukas Hradecky vogtede buret. FC Midtjyllands Tim Sparv og FCK's tidligere målmand Jesse Joronen var på bænken.

Finland har forsøgt at kvalificere sig til en slutrunde 31 gange. Første gang var i forbindelse med verdensmesterskaberne i 1938.