Fodbold

Barcelona så forkert på hjemmeside og mistede 'den næste Messi' til Real Madrid

I 'Latinotanker' kigger Christian Bækgaard hver uge på stort og småt fra fodbolden i Spanien og Italien op til weekendens kamp på TV 2 SPORT.

Nu nærmer weekenden sig - om lidt er der Latinobold. Hver uge sender vi topbold på TV 2 SPORT. Lørdag aften gælder det Mallorca - Real Madrid. Her i 'Latinotanker' tager jeg pulsen på, hvad der rører sig i de to fantastiske fodboldlande, Spanien og Italien.

Historien om Kubo

Det er ikke sikkert, du har hørt om ham, før du nu læser disse linjer. Samtidig er det hævet over enhver tvivl, at det langtfra er sidste gang, du støder på den unge herre.

Navnet er Takefusa Kubo. Ofte bare kaldet Take. 18 år, fra Japan og en vild historie, som du får lige nu.

Lørdag skal vi se ham i kamp for Mallorca, når Real Madrid gæster San Moix. Det skal vi glæde os til; Kubo er nemlig lejet ud til ø-klubben fra netop hovedstaden, og som noget nyt kan udlejede spillere nu være med i kampene, mod det hold der ejer dem.

Men faktisk var det aldrig planen, at han skulle være Real Madrid-spiller. Tværtimod. Det vender vi tilbage til.

Fortællingen om fodboldspilleren Kubo starter i 2009. Her deltog han, otte år gammel, på en fodboldskole i Japan - arrangeret af Madrids største konkurrent, FC Barcelona. Knægten Kubo overstrålede arrangementet og blev kåret til den bedste spiller.

Det var drevet med bolden, kontrollen over kuglen, der var som klistret til venstre pote, og en nærmest skræmmende kynisme foran kassen, der fik FC Barcelonas japanske spioner til at spærre øjnene op.

Få måneder efter fik man derfor fløjet knægten, der dengang bare gik i 2. klasse, til Europa. På det tidspunkt har man vel som dansk barn knapt været på første koloni med skolen.

Det afholdt dog ikke Kubo fra en flyvetur tværs over kloden for at spille med i en turnering for andre otteårige. Det var i 2010. Barcelonas hold blev nummer tre. Kubo blev - igen - kåret som den bedste.

Herefter gik der ikke længe, før Barcelona atter kaldte. Derfor forlod Kubo, da han lige var fyldt 10 år, Japan og tjekkede ind på Barcelonas akademi La Masia i sensommeren 2011. I sin første hele sæson scorede han 74 mål i 30 kampe. Og nej, jeg har ikke tastet forkert.

Kubo blev hurtigt døbt "den japanske Messi". Når man ser et klip som nedenstående, forstår man godt behovet for at lave sammenligningen.

Men bedst som alt gik, som det skulle, gik det galt. FC Barcelona blev af det internationale fodboldforbund, FIFA, dømt for at have handlet ulovligt med spillere under 18 år. En del af straffen var, at Kubo og en række andre unge spillere ikke længere måtte optræde for klubben.

Barcelona appellerede hele vejen til den internationale sportsdomstol, CAS, men fik afslag.

Det betød, at man fra den ene dag til den anden måtte opgive operation-Kubo. Kontrakten røg i makulatoren, og det 13-årige stjerneskud røg på en flyver hjem til Solens rige.

Fra 2015 og frem til i sommer spillede han derfor i Japan. Først som ungdomsspiller, men hurtigt på førsteholdet i FC Tokyo. Her blev han blandt andet den yngste til at få debut og til at score i den japanske liga.

I sommer udløb kontrakten med den japanske hovedstadsklub. Herefter var det ventet, at Kubo ville returnere til Barcelona. Men han valgte i stedet klubbens værste konkurrent. Og skal man tro flere internationale medier, skyldes det, at præsident Josep Bartomeu og sportsdirektør Eric Abidal sov gevaldigt i timen.

De høje herrer troede angiveligt, at Kubos kontrakt først udløb i januar 2020!

Det var nemlig det, der stod på hjemmesiden Transfermarkt.

En tidligere træner på La Masia har i pressen - anonymt - kaldt det for den største fejl i mange år i Barcelona.

I Real Madrid var man imidlertid udmærket klar over, at Kubo var fri til at skifte klub allerede i sommer og var derfor længere fremme i processen med at overtale ham.

Det skal siges, at hverken hovedpersonen eller de implicerede klubber har bekræftet teorien. Omvendt har de heller ikke afvist den.

Kubo spillede et par sommerkampe hos Los Blancos, inden han blev lejet ud til La Liga-rivalerne fra Mallorca, hvor han momentvis har vist ting og sager, holdkammeraterne ellers må på YouTube for at se. Det var oprindeligt meningen, at han skulle have spillet på Reals andethold - men det var han simpelthen for god til.

Kontrakten med kongeklubben går til 2024, og i den står der heldigvis, at han godt må være med i kampene mod Real Madrid. Så nu må det egentlig gerne bare blive lørdag aften.

Massimo Ferrero

Her i Latinotanker er det sjovt fra tid til anden at hive karakterer frem, man måske ikke kender det store til. Og det er også, hvad der skal ske nu.

I landskampspausen kom Sampdorias ejer og præsident, Massimo Ferrero, nemlig - igen, igen - i vælten, da han først fyrede træner Eusebio Di Francesco efter syv kampe og siden udtalte, at han ikke gad bruge så meget som ét sekund af sit liv på at overtale en ny træner til at tage jobbet.

Bossen ønskede kun en træner, der virkelig ville Sampdoria. Han endte derfor med den aldrende legende Ranieri.

Ovenstående var en kærkommen lejlighed til at præsentere en af dem, der gør italiensk fodbold til noget helt særligt - nemlig Massimo Ferrero.

Manden er 68 år - født i Rom i 1951. Udover de fine titler som ejer og præsident i Sampdoria er han også skuespiller, debattør, filmproducent og iværksætter. Blandt andet. Han har tidligere, uden held, forsøgt at købe flere andre klubber i Italien. Han har medvirket i en video, hvor han lod forstå, at han ville være borgmester i Rom - det var dog bare for sjov.

Han har gang på gang været i infight med politiet, skattesystemet og domstolene. Han blev anholdt så sent som sidste år. Og fornyligt måtte han så omvendt reddes af politiet, da han på en restaurant blev omringet af hidsige fans, der vil have ham til at sælge klubben til Sampdoria-legenden Gianluca Vialli.

Herudover - er han god på billeder. Eller, han kan i hvert fald godt lide, når der bliver taget billeder. Vi kender alle typen.

Det var ordene for denne gang. Slut på Latinotanker. Tak, fordi du læste med.

Jeg håber, vi ses, når Kasper Lorentzen, Martin Gottschalk og undertegnede er klar med Mallorca og Kubo mod Real Madrid lørdag klokken 20.

Vamos!