Fodbold

Dansk fodboldspiller idømmes karantæne efter positiv dopingprøve og stopper karrieren

Arkivfoto af Ken Ilsø, der tidligere i karrieren har tørnet ud for Fortuna Düsseldorf i Tyskland. INA FASSBENDER / Scanpix Denmark

Ken Ilsø er blevet idømt to års karantæne, efter han i slutningen af januar blev testet positiv for benzoylecgonin. Samtidig indstiller han karrieren.

- Det var selvfølgelig ikke sådan, jeg havde regnet med, at jeg skulle slutte min professionelle fodboldkarriere.

32-årige Ken Ilsø, der senest spillede i australske Adelaide United, er blevet idømt to års karantæne, fordi han 27. januar 2019 blev testet positiv for stoffet benzoylecgonin, der er et biprodukt af kokain.

Australian Sports Anti-Doping Authority (ASADA) lægger i sin kendelse vægt på, at Ken Ilsø ikke tog stoffet med intention om at forbedre sin sportslige præstation. Dog får danskeren alligevel en toårig karantæne, og det får ham til at indstille karrieren.

- Det var ikke en kalkuleret beslutning, der skulle gøre mig bedre på fodboldbanen. Det var derimod en elendig beslutning, jeg tog i et svagt øjeblik, siger Ken Ilsø i en pressemeddelelse.

- Min fodboldkarriere har bragt mig rundt omkring i verden. Holland, Tyskland, Kina, Singapore, Malaysia og senest Australien. Det har været berigende, og jeg har tillært mig flere sprog.

- Til sidst blev det dog også ensomt altid at rejse rundt alene. I Australien blev ensomheden for overvældende og i et forsøg på at slippe væk fra virkeligheden for et øjeblik, tog jeg en elendig beslutning. Jeg fortryder det, men jeg står også ved min handling og lever med konsekvenserne, siger Ilsø.

Nu ser jeg fremad, og tiden er inde til livet efter fodbold

Ken Ilsø

Øland foreslår regelændringer

Ken Ilsø har igennem hele forløbet og behandlingen af sagen været i tæt kontakt med Spillerforeningen i Danmark samt den australske spillerforening, PFA.

Mads Øland, der er direktør for Spillerforeningen, glæder sig over, at der i kendelsen er blevet lagt vægt på, at Ilsø ikke havde i sinde at snyde nogen eller blive bedre til fodbold på ulovlig vis.

- Vi er selvfølgelig glade for, at ASADA – med rette – har vurderet, at Ken ikke har forsøgt at forbedre sin præstation på banen eller har forsøgt at snyde nogen. Det er ASADA gudskelov også kommet frem til, og det har de lagt vægt på i kendelsen, siger Mads Øland.

Alligevel siger Mads Øland, at Ilsø har fået, hvad han betegner som en hård straf.

- Vi har i årevis argumenteret for, at spor af benzoylecgonin og andre social drugs bliver straffet for hårdt. Fordi denne form for brug af social drugs ikke handler om at snyde i sin sport og dope sig til et bedre resultat, siger Mads Øland til TV 2 SPORT.

- Derfor vil vi gerne hjælpe personen og ikke kun straffe. Det må de også have vurderet i WADA, der netop nu er ved at udforme en ny klassificering på området, der betyder, at den slags stoffer straffes væsentlig mildere, når de beviseligt ikke tages med henblik på at forbedre en sportslig præstation.

Ilsø vil finde ud af, hvad han skal fremadrettet

Vil disse regelændringer blive accepteret af WADA i november, vil straffen for en overtrædelse i karakter af Ilsøs maksimalt give tre måneders karantæne, forklarer Øland.

De nye regler træder efter planen i kraft i 2021.

Ken Ilsøs karantæne trådte i kraft fra 21. marts 2019, da han blev suspenderet af sin daværende arbejdsgiver, australske Adelaide United.

Men når det hele nu er afgjort, vil han forsøge at finde ud af, hvad han så skal give sig til.

- Det er, som det er, og det bliver, som det bliver. Nu ser jeg fremad, og tiden er inde til livet efter fodbold. Jeg er startet på et studie, og jeg vil bruge den næste tid på at finde ud af, hvad jeg gerne vil lave fremadrettet, siger Ken Ilsø.