Fodbold

Hemmeligt forlig efter DBU-skandale: Betaler dyrt for tre dages arbejde

Flagstang foran DBU-bygningen i Brøndby. Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

DBU måtte punge ud med samlet 125.000 kroner til to fanværter, der blot var ansat i tre dage.

De skulle ”lade danskerne op” til næste års EM i fodbold, hvor København er blandt værterne.

Men mændene bag FCK-fansiden Copenhagen Sundays, Pelle Elikofer og David Bastian-Møller, kom aldrig rigtig i gang med deres job som fanværter.

Efter et massivt pres som følge af en række uheldige opslag på sociale medier offentliggjorde parterne, at de valgte at stoppe samarbejdet efter bare tre dage i jobbet.

Og det har ikke været billigt for DBU at sige farvel til de to fanværter.

Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af forligsaftalen mellem DBU og de to fodboldfans, der kom i stand 15 dage efter, at de stoppede samarbejdet.

I aftalen står der, at unionen har betalt 50.000 kroner plus moms i kompensation – altså 62.500 til hver. Det giver 125.000 kroner til de to fans efter tre blot dages ansættelse.

Dansk Boldspil-Unions kommunikationschef, Jakob Høyer, oplyser til Ekstra Bladet, at de DBU ikke kommenterer fortrolige aftaler, men han forklarer, at de følger reglerne og ikke mere end det.

DBU meddelte tilbage i april, at de ville begynde søgningen efter nye fanværter, men de er endnu ikke fundet.

Kom til at handle om personerne

Sagen startede kort tid efter annonceringen af nyheden 12. april. Her mødte DBU's valg af værter hård kritik på de sociale medier. Tidligere opslag fra de to fodboldtilhængere, der blandt andet indeholdt kritik af Brøndby-fans, blev gravet frem.

Derudover havde Pelle Elikofer i et facebookopslag i december 2016 kaldt landsholdsmålmand Kasper Schmeichel for 'det lille grimme Brøndby-svin', og han havde tilmed ytret racistiske 'jokes' og afsluttet et facebookopslag med '#atheist' og '#fuckislam.'

- Vores arbejde med EURO2020 kom meget hurtigt til at handle om vores personer, det var ikke meningen, sagde Pelle Elikofer og David Bastian-Møller i en pressemeddelelse.

- Vi har en kæmpe passion for fodbold og så utrolig meget frem til arbejdet med EM på hjemmebane, som bliver en fantastisk begivenhed.

Kan ikke stå inde for ytringerne

Twitter skrev Copenhagen EURO 2020, som er organisationen bag den danske deltagelse ved EM i 2020, at værternes 'tidligere skriverier har vist sig uforenelige med EURO2020s grundværdier'.

- DBU ønsker at skabe et fællesskab på tværs af fodbold og i særdeleshed i det daglige arbejde med fodbold. EM på hjemmebane i 2020 er en kæmpe begivenhed og fest for alle, sagde konstitueret DBU-direktør Kenneth Reeh i pressemeddelelsen.

- Da vi er blevet gjort bekendt med tidligere ytringer fra de to værter, som vi ikke kan stå inde for som organisation, er vi glade for, at deres fodboldhjerter har talt, og de har valgt at trække sig, siger han.

Parken i København er vært for fire kampe ved EM næste år. Kvalificerer det danske landshold sig til slutrunden, skal det spille to gruppekampe i Parken og én i Sankt Petersborg.