For to år siden hyldede storhold kræftsyg kammerat på helt speciel måde

16x9
Yaray Álvarez, i den hvide t-shirt, da han for en stund afbrød sine kemobehandlinger og besøgte holdkammeraterne, der alle stod klar med en stor overraskelse for at vise deres sympati og respekt. Foto: Athletic Bilbao

I 'Latinotanker' kigger Christian Bækgaard hver uge på stort og småt fra fodbolden i Spanien og Italien op til weekendens bold på TV 2 SPORT.

Nu nærmer weekenden sig - om lidt er der Latinobold. Hver uge sender vi topfodbold på TV 2 SPORT. I denne weekend gælder det Atlético Madrid - Athletic Bilbao.

Her i 'Latinotanker' tager jeg pulsen på, hvad der rører sig i de to fantastiske fodboldlande.

En frisk, Gammel Dame

Det er næppe gået mange fodboldnæser forbi, at det nye FIFA-spil er på banen. Min 6-årige knægt snakker i hvert fald ikke om andet. Nu må vi se, hvornår jeg overgiver mig. Den nye udgave af det populære spil betyder i sagens natur, at der kan opleves små opstartsvanskeligheder, når man skal sætte sig ind i et nyt spil, og i bund og grund bare gerne vil i gang med at tæske sine venner med sit yndlingshold.

Nogenlunde sådan må NBA-basketstjernen Donovan Mitchell have haft det.

For få dage siden skrev han og spurgte på Twitter, hvorfor han ikke kunne finde ”Jueventus” i det nye spil?

Han forstod det ganske enkelt ikke.

Juventus var hurtig til at få svaret basketstjernen - med et glimt i øjet.
Juventus var hurtig til at få svaret basketstjernen - med et glimt i øjet. Foto: Twitter

Flere af de mere end 500.000 mennesker, der følger NBA-profilen på det sociale medie, var hurtige til at svare.

Det samme var den italienske mesterklub, der kækt spurgte, om det mon var ”Juventus” – altså uden et ’e’ mellem ’u’ og ’v’ – han tænkte på?

Donovan Mitchell har fint styr på basketbolden - knap så ferm er han på Twitter og i FIFA 20.
Donovan Mitchell har fint styr på basketbolden - knap så ferm er han på Twitter og i FIFA 20. Foto: Scanpix

Småpinligt for Donovan Mitchell – men ret sjovt for alle os andre. Som en trøstepræmie for den offentlige ydmygelse sendte "Den Gamle Dame", Juventus’ øgenavn, en helt speciel Juventus-udgave af spillet afsted til ham.

Juventus er dog med i 2020-udgaven af FIFA, men ikke under navnet 'Juventus'. Det hedder i stedet Piemonte Calcio, hvor de også har et andet logo. Pro Evolution Soccer, et andet konkurrerende fodboldspil, har købt rettigheder til Juventus og må derfor ikke bruges i FIFA.

Bilbao knækker cancer

I denne uge samles TV 2 og hele Danmark om Knæk Cancer. Et ædelt, smukt og enormt meningsfyldt projekt, der hvert år berører og rører mange af os.

Flere og flere mennesker formår dog heldigvis at få knækket canceren.

En af dem skal du møde nu.

Navnet er Yeray Álvarez López. I daglig tale blot Yeray.

Yeray Álvarez har overvundet kræft to gange - her er han netop vendt tilbage til sin klub, Athletic Bilbao.
Yeray Álvarez har overvundet kræft to gange - her er han netop vendt tilbage til sin klub, Athletic Bilbao. Foto: Scanpix

Han er 24 år og har spillet for Athletic Bilbao, siden han var 13.

Forsvarsspilleren er fast mand og har spillet fuld tid i otte af sæsonens første ni kampe. Op til VM i Rusland kom han tilmed for første gang ind i landsholdsvarmen.

Året inden så det anderledes sort ud for Yeray.

23. december 2016 tikkede der en pressemeddelelse ind på de spanske sportsredaktioner. Den var fra Athletic Bilbao, der ellers få dage inden var gået på jule- og nytårsferie med en 2-1-sejr over Celta Vigo, hvor Yeray i øvrigt spillede fra start. Ligaen lå derfor nu helt stille.

Yeray Álvarez i duel med Lionel Messi i comeback-kampen efter første kræftsygdom.
Yeray Álvarez i duel med Lionel Messi i comeback-kampen efter første kræftsygdom. Foto: Scapix

I skrivelsen fra den baskiske storklub fremgik det, at klubbens stjerneskud Yeray havde fået konstateret kræft tidligere samme dag – altså på lillejuleaften 2016.

Klubbens præsident og læge forklarede, at spilleren få dage forinden havde klaget over smerter i sin højre testikel. Resultatet fra en ultralydsscanning var, med klubbens egne ord ’alarmerende’, og man foretog derfor en række tests, der gjorde den værste frygt til virkelighed: Den bare 21-årige Yeray, der få måneder forinden havde fået debut på førsteholdet og nu stod midt i sit gennembrud, havde kræft, skulle med det samme opereres og var ude på ubestemt tid.

Der gik dog ikke længe. Faktisk bare 46 dage; så var Yeray tilbage i startopstillingen, da Bilbao mødte Barcelona 4. februar 2017. Få dage senere forlængede han kontrakten med sin barndomsklub til 2022.

Alt kørte igen på skinner. I fire måneder.

Her afslørede en række tests i juni 2017, at kræften var vendt tilbage. Forude ventede en omfattende kemobehandling på den nu 22-årige fodboldspiller. Yeray tog straks hul på lidelserne.

Og så er vi kommet til det specielle moment, der er omtalt i overskriften:

Da Yeray var midt i kemobehandlingerne, tog han nemlig på besøg hos sine holdkammerater på træningsanlægget. Synet, der mødte ham, glemmer han aldrig, og det gik siden verden rundt: Samtlige holdkammerater havde klippet alt håret af; i sympati med og respekt for deres holdkammerat. Nedenfor kan du se en lille video fra den dag.

I månederne efter fik Yeray for anden gang på kort tid knækket canceren. Comebacket på førsteholdet lod dog vente på sig. Først i starten af 2018 var han tilbage. Og ligesom året før sagde kalenderen 4. februar, da Bilbaos nummer 5 igen var på holdet. Samme dato er i øvrigt den årlige World Cancer Day.

I sommer forlængede han sin kontrakt med Athletic Bilbao med syv år, så han nu har hjemme på magiske San Mamés frem til 2026. Lad os håbe, der ingen ufrivillige pauser kommer i fremtiden, og så glæder vi os ellers bare til at se ham lørdag.

Det rød-hvide støvleland

Som fodboldelsker er det naturligvis altid en fornøjelse at følge den italienske Serie A. Som dansker er det lige nu en ekstra stor fornøjelse.

Da Andreas Cornelius i sidste weekend scorede det første danske hattrick i den bedste italienske række siden 1963, var der i løbet af kampen hele fire danskere på banen. Udover den tidligere FC København-spiller gjorde gæsterne fra Genoa nemlig brug af Lasse Schöne, Lukas Lerager og Peter Ankersen.

I løbet af weekenden var også Simon Kjær fra Atalanta og Andreas Skov Olsen fra Bologna på banen.

Andreas Cornelius var - med tre mål - én af seks danskere, der var på banen i Serie A i sidste weekend.
Andreas Cornelius var - med tre mål - én af seks danskere, der var på banen i Serie A i sidste weekend. Foto: Serena Campanini / Ritzau Scanpix

Normalt er Jens Stryger også første mand på holdkortet i Udinese, men han sad desværre ude med en skade i sejren over Torino.

Men seks danskere fik altså spilletid i sidste runde – og det er ganske enkelt forrygende. Ingen af de andre store og prominente ligaer i England (4), Spanien (3), Frankrig (1) og Tyskland (5) kan matche det. Tallene i parentes er det antal danskere, der fik spilletid i ligaen i sidste weekend.

Det kan man da godt – som latino(wannabe) – sidde og smile over sådan en regnvejrsdag i oktober.

Og således tog Latinotanker sig ud for denne gang.

Håber, I er med, når Atletico Madrid og Athletic Bilbao mødes lørdag klokken 20 på TV 2 SPORT.

Vamos – hasta luego.