Fodbold

'Zanka' med til at hylde tyrkisk militær før kamp - ekspert advarer mod overfortolkning

Mathias 'Zanka' Jørgensen er kommet i unåde på de sociale medier, hvor et seks dage gammelt billede nu florerer.

Mathias 'Zanka' Jørgensen er kommet i vælten på de sociale medier på grund af billeder, der er blevet delt på sociale medier.

Billeder viser, at den danske forsvarsspiller og resten af Fenerbahce-holdet inden kampen mod Denizlispor 20. oktober varmede op i en t-shirt, hvor der stod "Vatan Size Minnettar". På t-shirten var desuden trykt et logo af en militærmand, der gjorde honnør.

"Fædrelandet er jer taknemmlig", kan teksten oversættes til.

Det kan anses som problematisk, da det kan tolkes som en form for propaganda for landets militære aktioner. Og det har fået flere brugere på sociale medier til tasterne.

De skriver blandt andet, at 'Zanka' står i en skidt situation. De mener, at det står i skarp kontrast til spillerens stærke holdninger mod racisme og nedladenhed mod vikarlandsholdet - "Penge eller frygt?", bliver der skrevet.

'Zanka' har ikke noget valg

TV 2s Tyrkiet-ekspert Martin Selsøe Sørensen forklarer dog, at man skal passe på med at trække en direkte linje fra trøjerne til tyrkernes angreb i Syrien. Danskeren har reelt ikke haft noget valg, hvis han vil være i klubben.

- T-shirten udtrykker støtte til det tyrkiske militær og de tyrkiske soldater - og ikke operationen som sådan. Noget tilsvarende ses i Danmark, hvor mange kan være enige om at støtte udsendte soldater, selvom de ikke nødvendigvis er enige i de politiske beslutninger om at føre krig i for eksempel Irak og Afghanistan, siger Martin Selsøe Sørensen.

- At udtrykke støtte til soldaterne er meget almindeligt i Tyrkiet, hvor man forsøger at dække bekymringer over sine sønner bag stolthed over, at de tjener landet. Man har også en stærk tradition for at holde sammen med sin familie, sin by og sit land, og det er derfor utænkeligt, at man som fodboldspiller kan sige, at man ikke vil bære en trøje, der støtter nationens unge sønner. Hvis man spiller fodbold i Tyrkiet, er man en del af holdet på alle planer og forventes at opføre sig sådan. Ellers kan man ikke være der.

Han forklarer videre, at det er farligt at være soldat i den tyrkiske hær, der i 40 år har ført krig mod kurdiske militante og civile. Cirka halvdelen af den tyrkiske hær er værnepligtige, og de er også med i egentlige træfninger med deres fjender.

Mange familier er derfor rædselsslagne, når de sender deres sønner afsted til værnepligt, for de ved, at de unge mænd kan ende i kamp, selv om de kun har ganske lidt træning, forklarer Martin Selsøe Sørensen.

Bertel Haarder, der er Folketingets nestor og formand for Kulturudvalget, opfatter også situationen, som om 'Zanka' ikke har haft noget valg.

- Det er en stor beslutning, men så længe han er der, er han nødt til at gøre, som klubben befaler. Så må han jo overveje, om han vil spille i den klub på de vilkår. Det er jeg sikker på, at han allerede overvejer, og jeg tror, at han kan se problemet, siger Bertel Haarder ifølge BT.

Også Pelle Dragsted fra Enhedslisten har været ved tasterne.

- Hvorfor Zanka? Støtte til drab på hundredvis af civile, brud på krigens love og etnisk udrensning af de kurdere, der har kæmpet sammen med os mod Islamisk Stat. Du skylder en forklaring, skriver han.

TV 2 SPORT har forsøgt at komme i kontakt med Mathias ’Zanka’ Jørgensen via hans agent, Ivan Marko Benes, men det er endnu ikke lykkedes.

Indledte en offensiv i Syrien

Trøjerne kommer i kølvandet på flere på episoder, hvor tyrkiske landsholdsspillere gjorde honnør efter to kampe i forrige landsholdsrunde.

Tyrkiske styrker indledte 9. oktober en offensiv mod kurdiske styrker i det nordøstlige Syrien. Men torsdag i sidste uge accepterede Tyrkiet efter aftale med USA at indstille kamphandlingerne i fem døgn.

Tyrkiet stillede som betingelse, at den kurdiske YPG-milits trak sig tilbage fra den såkaldte sikre zone i området inden tirsdag aften. Zonen er et bælte langs Syriens nordøstlige grænse, som Tyrkiet vil gøre til et sikkert område.