Fodbold

Ni ud af ti Superligaspillere foretrækker græs fremfor kunstgræs

På Ceres Park i Aarhus spilles der på græs. I FC Nordsjælland og Silkeborg spilles der på kunstgræs. Henning Bagger / Ritzau Scanpix

En spørgeskemaundersøgelse fra spillerforeningerne i Danmark, Norge og Sverige viser et klart ønske om at spille på græs frem for kunstgræs.

Langt størstedelen af de danske stadions har græs som underlag, hvor kun FC Nordsjælland og Silkeborg har anlagt kunstgræs.

Fra spillernes side er der et klart ønske om, at der ikke kommer flere kunstgræsbaner til i landets rækker. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som spillerforeningerne i Danmark, Norge og Sverige står bag.

Om undersøgelsen

  • Spørgeskemaet er sendt ud til 488 spillere fra Superligaen, 1. division og kvindernes liga
  • 118 (24 procent) besvarede spørgeskemaet, knap halvdelen var spillere fra Superligaen
  • I alt 1348 spillere fra Danmark, Norge og Sverige modtog spørgeskemaet, hvoraf 460 (34 procent) svarede
  • Spillerne blev spurgt om deres holdning til almindeligt græs kontra kunstgræs og sammenhængen mellem skader på de forskellige underlag

Blandt Superligaspillerne foretrækker 89 procent af spillerne græsbaner, mens ingen respondenter foretrækker kunstgræs. De resterende 11 procent svarer, at de ikke foretrækker det ene fremfor det andet.

Mere markant end ventet

I herrernes 1. division foretrækker hele 98 procent græs, mens det kun forholder sig sådan for 63 procent af spillerne i kvindeligaen. Her foretrækker 26 procent kunstgræs.

- De professionelle fodboldspillere vil gerne spille på rigtigt græs, velholdte græsplæner, i stedet for kunstgræs, siger Mads Øland, der er direktør i Spillerforeningen, til TV 2 SPORT.

- Det overrasker mig ikke, men det er vigtigt at spørge medlemmerne og lave en omfattende undersøgelse, så man kender procenterne. Det er noget mere markant, end jeg egentlig troede.

Øland føler sig overbevist om, at Dansk Boldspil-Union (DBU), Divisionsforeningen, klubberne og også kommunerne vil se på resultatet og lytte til spillernes holdning.

Kræver investeringer

Han mener derfor, at der skal investeres i græsbanerne, selvom det er blevet "en større udgift end i gamle dage".

- Man kan rent faktisk investere i almindeligt græs. Det behøver ikke se ud, som da jeg selv spillede i divisionerne for mange år siden. I dag kan man ved en investering, som er til at overskue, og som vi også kan klare i dansk fodbold, få baneforhold med almindeligt græs. Det er ikke umuligt under vores himmelstrøg, siger Øland.

Undersøgelsen viser desuden, at 93 procent af de danske spillere mener, kunstgræs i højere grad er årsag til skader end almindeligt græs.

Mads Øland siger, at det på et tidspunkt kan blive et krav fra spillernes side at forbyde kunstgrænsbaner, men at det også kan løses gennem samarbejdet med Divisionsforeningen og DBU.