For Torino-fans er Juventus definitionen på det smarte og det ækle

16x9
Federico Bernardeschi i aktion for Juventus. Foto: Marco Bertorello / Scanpix Denmark

I 'Latinotanker' kigger Christian Bækgaard hver uge på stort og småt fra fodbolden i Spanien og Italien op til weekendens kamp på TV 2 SPORT.

Nu nærmer weekenden sig - om lidt er der Latinobold. Hver uge sender vi topbold på TV 2 SPORT. I denne weekend gælder det Levante - Barcelona og Torino - Juventus.

Her i 'Latinotanker' tager jeg pulsen på, hvad der rører sig i de to fantastiske fodboldlande.

En krammer til Leganes

Det er fredag, og humøret er højt på Latinobold-redaktionen.

Især på grund af den lille video, du skal se nu. Den er fra klubben Leganes, hvor den danske landsholdsspiller Martin Braithwaite jo som bekendt spiller. Holdet har fået en dårlig start på sæsonen og ligger sidst i ligaen. I sådan en situation handler det naturligvis om at bevare det gode humør, så det hele ikke bliver alt for sort.

Og det gør de så.

Se blot denne lille video fra en træning i klubben tidligere på ugen. I al sin enkelthed sker der det, at spillerne forsøger at tyre hinanden i græsset med nogle store gummibolde. Og det er de ret gode til. Martin Braithwaite må også en tur ned at ligge undervejs.

Herlig video og dejligt at se, at de stadig kan smile i Leganes. En krammer herfra for det gode humør. Det kan vi li' på Latinobold.

Derby della Mole

Lørdag aften skal vi forkæles med en af de største klassikere i italiensk fodbold. Kampen mellem Torino og Juventus.

'Derby della Mole' kaldes kampen – med reference til ’Mole Antonelliana.'

Det lokale monument af samme navn blev bygget tilbage i 1800-tallet og rager med sine 167,5 meter voluminøst op over det ellers totalt flade Torino.

Mole Antonelliana rager godt op i bybilledet i Torino, der ligger smukt omkranset af bjergene i regionen Piemonte.
Mole Antonelliana rager godt op i bybilledet i Torino, der ligger smukt omkranset af bjergene i regionen Piemonte. Foto: Scanpix

Kigger man på historien vil man se, at byens to klubber kommer ud af ét. Juventus blev grundlagt i 1897 af en flok studerende fra en fin skole i byen. Ni år senere brød en gruppering ud for at gå sammen med folk fra en helt tredje klub, Football Club Torinese. Sammen dannede de det, vi i dag kender som Torino FC.

Hermed var de første sten til en evig rivalisering lagt.

Fra start var Juventus ”elitens” og ”de fines” hold, og siden 1923 har klubben været ejet af den stenrige Agnelli-familie.

Andrea Agnelli er ejer og præsident i Juventus, og så er han gode venner med Ronaldo. Agnelli-familien er den tredje rigeste i Italien - med en formue på op mod 100 milliarder kroner.
Andrea Agnelli er ejer og præsident i Juventus, og så er han gode venner med Ronaldo. Agnelli-familien er den tredje rigeste i Italien - med en formue på op mod 100 milliarder kroner. Foto: Scanpix

På den anden side stod rivalen, modsætningen, Torino FC, der identificerede sig med industrien og arbejderklassen. Den fortælling er stadig essentiel for at forstå relationen imellem de to klubber.

Men der er mere end det.

Vi skal tilbage til 1949. Dengang var Torino bedst. Faktisk var de så suveræne, at de havde vundet det italienske mesterskab tre år i træk. Flere gange lige foran Juventus - de to hold spillede flere "finaler" i disse år. Og nu buldrede Torino mod det fjerde sæt guldmedaljer i træk. Men så indtraf katastrofen. På vej hjem fra en kamp i Portugal styrtede hele holdet i døden i en flyulykke. 31 mennesker var ombord på den lille flyvemaskine. Ingen overlevede. 'Grande Torino,' som det suveræne hold blev kaldt, var udslettet.

Billede fra ulykkesstedet da Torinos hold styrtede ned i 1949.
Billede fra ulykkesstedet da Torinos hold styrtede ned i 1949. Foto: Arkiv

Siden dengang har Juventus’ hårdeste tilhængere med mellemrum hånet Torino og de omkomne med diverse modbydelige sange og bannere i forbindelse med de to holds kampe.

I 1985 indtraf så et nyt sort kapitel i fodboldens historie: Ulykken på Heysel Stadion. Ved Europa Cup-finalen mellem Juventus og Liverpool mistede 39 fans af de italienske storhold livet. Liverpool- og Juventus-fansene stod klods op af hinanden - kun adskilt af hønsetråd og nogle få politibetjente. Nogle Liverpool-tilhængere besluttede at storme modstanderne, og de fik benene på nakken.

Men tribunens væg kunne ikke holde til det store pres. Den brød sammen, og flere blev trampet ihjel.

Torinos fans var ikke sene til at lade sig inspirere af fortidens ytringer fra Juventus' ditto - og brugte derfor den tragiske hændelse mod dem, når der var derby i byen. Og når der ikke var.

Den usympatiske optræden fra de to lejre ses stadig på stadion og i bybilledet, men er heldigvis aftaget. Dels fordi de yngre fans ikke har samme relation til den del af historien - og dels fordi det italienske fodboldforbund slår benhårdt ned på det.

Lørdagens derby

Mens Torino altså engang var 'storebror,' står Juventus i dag som den klart største klub i byen. Det har fået den betydning, at kampene mod Torino ikke længere betyder helt det samme for dem, der holder med Juventus, som for dem, hvis sympati ligger hos Torino..

Og så alligevel. I 2015 smadrede Torino-tifosis Juventus-bussen på vej mod stadion ved at kaste med sten, flasker og æg. En rude blev angiveligt knust. Juventus-fans svarede igen ved at sende fyrværkeri ind i mængderne af Torino-fans på stadion. Flere kom til skade, og flere blev anholdt.

Her har fyrværkeri afsendt fra Juventus' fans netop ramt ned blandt Torinos tilhængere.
Her har fyrværkeri afsendt fra Juventus' fans netop ramt ned blandt Torinos tilhængere. Foto: Scanpix

Det til trods så er Juventus' fans attitude kølig og nonchalant i forhold til Torino - hvilket imidlertid passer fint ind i måden, Torinos fans ser på lørdagens modstander: For dem er Juventus definitionen på det smarte og det ækle. På det arrogante. Og de hader dem. Mere end noget andet.

For en ”Toro-fan” er det her årets kamp, og sikkerhedsopbuddet vil være kolossalt i Torino.

Med andre ord kan det kun blive en god lørdag aften. I Torino - og på TV 2 SPORT.

Fire hurtige - om Levante

Lidt tidligere på lørdagen skal vi også se de spanske mestre fra FC Barcelona, når de tager på besøg hos Levante.

Det er første gang, vi stifter bekendtskab med værterne i en kamp på TV 2 SPORT. Derfor kommer der lige fire hurtige om den lille klub.

1.

Levante er fra byen Valencia på den spanske østkyst, og indbyggerne kan derfor hver morgen nyde den smukke solopgang ud over det Baleariske Hav - fordi solen jo som bekendt stiger op i øst. Og det er også i den sammenhæng, vi skal finde logikken bag klubbens navn. ‘At stige’ hedder nemlig ‘levantar’ på spansk.

2.

Legenden Johan Cruyff er det mest prominente navn til at have spillet for klubben. Hollænderen kom til i 1981 i sin karrieres efterår, da klubben spillede i den næstbedste række. Oprykningen glippede, og derfor blev det kun til 10 kampe og 2 mål, inden Cruyff tog hjem til Ajax.

Johan Cruyff spillede i 1981 en halv sæson i Levante. FC Barcelona-legenden nåede 10 kampe 2 mål.
Johan Cruyff spillede i 1981 en halv sæson i Levante. FC Barcelona-legenden nåede 10 kampe 2 mål. Foto: Scanpix

3.

Levante hedder retteligt Levante UD. UD står for Unión Deportiva, og det stammer tilbage fra tiden efter den spanske borgkrig (1936-1939). Her blev Levantes stadion ødelagt. En anden lokal klub, Gimnástico, havde i samme krig mistet mange af sine spillere, mens deres stadion bestod. Derfor slog man pjalterne sammen og landede på navnet Levante UD.

Luis Suárez var tydeligt frustreret, da Barcelona tabte sin eneste kamp i La Liga i 2017/2018-sæsonen - ude mod Levante.
Luis Suárez var tydeligt frustreret, da Barcelona tabte sin eneste kamp i La Liga i 2017/2018-sæsonen - ude mod Levante. Foto: Scanpix

4.

Klubben har det med at drille Barcelona. To ud af de sidste tre gange storholdet er taget de 350 kilometer ned langs kysten for at møde Levante, har de tabt.

Tilbage i sæsonen 2018/2019 så det ud til, at Barcelona som det første hold i spansk fodboldhistorie ville gå igennem de 38 runder uden et eneste nederlag - lige indtil de i næstsidste runde tabte til.. ja, du har nok gættet det: Levante. 5-4 endte det i en helt sindssyg kamp, hvor Levante var foran 5-1. Lad os se, om de kan gøre noget lignende denne gang?

Således kom vi til vejs ende på endnu en omgang Latinotanker.

Tak, fordi du læste med helt herned - det er jeg glad for.

På gensyn - forhåbentlig - lørdag til Levante - Barcelona og Torino - Juventus.

Vi sender fra 15.30 på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY. Hasta luego.