Fodbold

Tidligere Superliga-topscorer spillede i historisk derby: - Helt fantastisk

Marcus Ingvartsen fejrer sin første Bundesliga-scoring, dan han scorede mod Freiburg 19. oktober. John Macdougall / Ritzau Scanpix

Lørdag markerede dagen, hvor Union Berlin og Hertha Berlin for første gang mødtes i Bundesligaen. Marcus Ingvartsen startede på banen for førstnævnte.

Lørdag var Berlin delt op i to farver. Rød for Union og blå for Hertha.

Union Berlin - kultklubben fra den østlige del af Berlin - fik besøg af den mere etablerede Bundesliga-klub fra Hertha Berlin. Et historisk derby blot én uge inden 30-årsdagen for Berlinmurens fald.

Union Berlin symboliserer den røde farve, mens Hertha Berlin står for den blå farve.

Union Berlin rykkede i sommers op i Bundesligaen, hvor de rødblusede erhvervede sig den tidligere FC Nordsjælland-angriber Marcus Ingvartsen. Derfor oplevede han derbyet fra første parket.

Den 23-årige angriber fortæller, at alt i byen vidnede om en stor sportslig begejstring.

- Den stemning, der var, var helt speciel. Inden kampen, da vi ankommer til stadion, er alle veje lukket af. Politiet har lukket alt ned, fordi Hertha-fans er dukket talstærkt op omkring stadion. De var mange flere, end der kunne komme ind på stadion.

- Så derfor havde politiet lukket alt af, og vi blev eskorteret en anden vej, end vi normalt gør. Allerede der kunne man mærke den vilde stemning. Det var helt fantastisk, siger han til TV 2 SPORT.

Politiet var massivt til stede overalt i nærheden af stadion i forbindelse med derbyet.

Øst mod vest – rød mod blå

Rent fodboldmæssigt har Union Berlin og Hertha Berlin ikke de store traditioner. Lørdagens kamp var det første opgør mellem de to hold i Bundesligaen, og det blot femte opgør med point på spil.

Men hvad der mangler af fodboldmæssige traditioner i opgøret, bliver der gjort op for med de historiske perspektiver.

- Man kan mærke, at der stadig er øst og vest, som der jo er nogen, der går rigtig meget op i. Nogen synes, det er godt, andre synes, det er dårligt. Der er selvfølgelig en masse politisk og en masse følelser i det.

- Der har været meget med, at vi ville gøre Berlin rød i vores farver, og de ville have det blåt i deres farver. Den kamp har kørt, og der er selvfølgelig også ældre fans, der har været gennem den tid og har rigtig mange følelser på spil. Og de følelser tager de med ind til kampen, siger Ingvartsen.

Hertha Berlin brænder halstørklæder med Union Berlins farver af.
Fyrværkeri og bomberør blev kastet rundt på stadion i det intense Berlin-derby.

Kampafbrydelse var som forventet

Og følelserne blev i den grad taget med i på stadion.

Tidligt inde i anden halvleg blev kampen afbrudt i en håndfuld minutter som følge af fyrværkeri og bomberør. Spillerne søgte mod spillertunnellen, alt i mens kampens dommer ventede på, at røgen havde lagt sig.

En udvikling, der ikke kom som nogen overraskelse for Ingvartsen og resten af Union-mandskabet.

- Dommeren var nødt til at stoppe kampen, men jeg tror, at alle havde forventet, at der ville komme lidt af sådan noget.

- Internt i klubben vidste vi jo, at det var et derby med meget på spil. Så vi havde snakket om, at det kunne ske, men at vi ikke skulle blive alt for emotionelle og begynde at gøre dumme ting på grund af følelser, forklarer Ingvartsen.

Det var tydeligvis en peptalk, der virkede.

For de rødklædte fra Union Berlin holdt i den grad hovedet koldt. Med en staffesparksscoring kort før tid kunne Sebastian Polter sende Union Berlin på 1-0, hvilket også blev slutresultatet.

Ingvartsen blev skiftet ud efter 95 minutter i, hvad der lignende, en taktisk udskiftning for at hente lidt tid.

Union Berlins målmand Rafal Gikiewicz prøver at stoppe maskerede hooligans, der stormede banen efter kampen.

Fansene bliver, til dommeren fløjter

Og jubelbrølet, da kampens dommer fløjtede af, var ikke til at tage fejl af.

Alle Union-tilhængerne var stadig at finde på Stadion An der Alten Försterei, hvor der er plads til 22.000 mennesker.

Men det var ikke kun på grund af kampens vigtighed, at fansene blev hængende. Det gør de nemlig uanset hvad.

- Det er altid en sindssyg opbakning, vi får. Jeg har slet ikke oplevet noget lignende. Både hjemme og ude er de bare altid med os. Det er altid alle mand, der synger.

- Og de går aldrig, før kampene er slut. Det er en uskreven regel, for det er simpelthen ikke tilladt. De går aldrig mod spillerne og holdet, og det er virkelig, virkelig specielt på en mega fed måde. Det er så fedt at opleve hver weekend.

Union Berlin-mandskabet fejrer sejren med fansene efter kampen.

Ingvarsten har fået en god start i den traditionsrige arbejderklub fra den østlige del af Berlin.

Han har fået scoret sit første Bundesliga-mål og har været blandt trænerens 11 udvalgte de seneste fire Bundesliga-kampe.

Union Berlin befinder sig på en øjeblikkelig 14.-plads, hvor det er blevet til ti point i ti kampe.