Fodbold

Hareide forsvarer Zanka, der var med til at hylde det tyrkiske militær

Mathias 'Zanka' Jørgensen iført en t-shirt, der hylder det tyrkiske militær.  Aa/abaca / Ritzau Scanpix

Landstræneren Åge Hareide holder hånden over Zanka, der havnede i vælten for at bære en trøje, som illustrerede opbakning til det tyrkiske militær.

Mathias Zanka Jørgensen kom i sidste uge i unåde på de sociale medier, da et billede af ham og resten af Fenerbahce-mandskabet begyndte at florere.

Spillerne bar en trøje, som mange anså for at være propaganda for Tyrkiets militære aktioner. Derfor satte mange spørgsmålstegn ved Zankas beslutning om at hoppe i trøjen.

Åge Hareide forstår, hvorfor danskerne kan føle sig provokeret af det, men at Zanka var prisgivet i situationen.

- Jeg har talt med Zanka, og det er klart, at det fra et dansk synspunkt og med vores demokrati ser lidt mærkeligt ud. Men jeg tror, man skal passe på i forhold til de spillere, der spiller i et helt andet land og en anden kultur.

- Hvis Fenerbahce har et forhold til Tyrkiets øverste mand, kan det være svært for Zanka at stille sig uden for klubben. Du kan falde i unåde med fans og klubben selv, siger Hareide til TV 2 SPORT.

På billedet kunne spillerne ses være iført en trøje med en millitærmand, der gjorde honnør, og med ordene ’fædrelandet er jer taknemlig’.

Mathias 'Zanka' Jørgensen og resten af Fenerbahce-spillerne med den omdiskuterede t-shirt inden opgøret mod Denizlispor 20. oktober.

Zanka har på intet tidspunkt selv kommenteret sagen. TV 2 SPORT har forsøgt at komme i kontakt med Mathias ’Zanka’ Jørgensen via hans agent, Ivan Marko Benes, men det er endnu ikke lykkedes.

’Politik hører ikke hjemme i fodboldens verden’

Åge Hareide bryder sig helt generelt ikke om, at man blander fodbold og politik.

Både hvad angår situationen med Zanka, men også mere generelt. DBU kom for år tilbage i strid modvind på grund af træningslejre i Qatar.

Hareide mener, at man måske skal passe lidt på med al den kritik.

- Jeg synes ikke, at politik høre hjemme i fodboldens verden under alle omstændigheder. Hver gang vi er på træningslejr i et land, som ikke har det samme reglement og demokrati, som vi har, bliver der altid stillet spørgsmål til, hvorfor vi er i landet.

- Og det må vi finde os i, at der bliver gjort, men sommetider skal vi også have respekt for andre landes kultur og deres måde at tænke på. For det er jo ikke sikkert, at vi gør alt rigtig her i norden, siger landstræneren.

Kommentarerne fra Hareide kommer umiddelbart efter mandagens landsholdsudtagelse, hvor Zanka var blandt de 20 spillere, der indtil videre er udtaget til de vigtige kvalifikationskampe frem mod EM 2020.

Danmark spiller mod Gibraltar 15. november og Irland 18. november.