Fodbold

Dansker var værelseskammerat med Hazard: - Hans skyld, vi kom for sent

I 'Latinotanker' kigger Christian Bækgaard hver uge på stort og småt fra fodbolden i Spanien og Italien op til weekendens kampe på TV 2 SPORT.

Nu nærmer weekenden sig - om lidt er der Latinobold. Vi glæder os til at gi' jer Eibar mod Real Madrid lørdag aften. Allerførst er det dog tid til Latinotanker - i denne uge med dette på menuen:

  • Kaká, må jeg lige få en selfie?
  • Interview med Hazards danske værelseskammerat
  • UD Eibar, kort fortalt - klubben, der eksisterer "på trods"
  • Latino-navne i USA

Da dommeren stjal showet - i showkampen

Hvis du ikke har set klippet med den kvindelige fodbolddommer Lilach Asulin og den tidligere Real Madrid- og Milan-legende Kaká, er det på tide. Det er nemlig ret sjovt.

Ved en velgørenhedskamp forleden kom Kaká driblende henover banen. Pludselig blæste dommeren i fløjten og stoppede spillet. Herefter stak hun verdensstjernen et gult kort. Ingen forstod noget. Lige indtil Asulin trak sin telefon op af lommen og afslørede hensigten bag spilstoppet: Hun ville ha' en selfie med Kaka. Og den brasilianske legende indvilgede selvfølgelig.

Herefter kunne spillet forsætte. Kaká scorede i øvrigt - og selvfølgelig - et kongemål senere i kampen.

Hazards gamle, danske værelseskammerat

Lørdag skal vi se Eden Hazard i aktion for Real Madrid. I optakten går vi tæt på ham og hans fodboldspil og får derfor besøg af den danske fodboldspiller Emil Lyng. Han var den første dansker til at spille på hold med belgieren, da de begge var helt unge i Lille. Han kender ham og kigger forbi studiet til en snak om Madrids dyre indkøb.

Vi ta'r dog lige en forsmag her i Latinotanker med en hurtig omgang Q&A med Lyng.

Emil, i sommeren 2008 skifter du fra AGF til Lille i Frankrig, hvor du bliver holdkammerat med Eden Hazard. Hvad er dine første minder fra den tid?

- Det var en god og spændende tid. Det hele var jo meget nyt. Jeg er 18 år, da jeg kommer derned, og derfor var det meningen, at jeg skulle starte med at spille på ungdomsholdet, hvor Hazard også spillede. Han havde været der i lang tid, da Lille jo hentede ham som helt ung fra Belgien. Men på grund af skader på førsteholdet bliver vi dog begge to fra start rykket op og skal nærmest direkte med dem på træningslejr.

I bliver så værelseskammerater på den her træningslejr. Hvordan gik det?

- Ja, det er sgu meget sjovt at tænke tilbage på – jeg ved ikke lige, hvor ansvarligt det var med sådan to unge gutter... haha. Han snakkede jo ikke ligefrem skidegodt engelsk, og jeg kunne ikke et kvæk fransk, men vi fandt ud af det. Vi brugte en del kropssprog og tegnsprog, kan jeg huske, men vi hyggede os og hang en del ud ved hotellets pool. Men allerede da vi skulle træne første gang på lejren, gik det faktisk galt. Vi var lige ankommet, var kommet op på værelset og havde pakket ud, og næste punkt var en omgang træning. Men… Eden havde misforstået tidspunktet, så vi kom for sent. Jeg kan huske, vi stille og roligt gik over mod træningsbanen og tænkte, vi var i god tid. Men pludselig kunne vi se, at de alle sammen var i gang. Og her kom truppens to yngste gutter så slentrende. Vi begyndte at løbe og blendede bare ind i træningen, men bagefter klappede fælden. Træneren havde set det. Straffen var, at vi skulle samle bolde og materialer sammen efter hver træning på resten af træningslejren. Vi fik også begge to en bøde. Eden syntes klart, at han var alt for stor til at rende rundt og samle materialer sammen. Det gad han virkelig ikke, og det viste han også med al tydelighed med sit kropssprog. Jeg turde ikke sige noget og gjorde bare, hvad jeg fik besked på. Noget lignende skete faktisk igen senere hen, hvor vi havde glemt, at det var vores tur til at rydde op efter en træning. Da vi så møder ind dagen efter til træning, får vi bare at vide, at vi skal træne og spille med reserveholdet de næste 14 dage. Det var han heller ikke tilfreds med.

Hvornår kunne du se, at han var noget helt specielt?

- Første gang han rørte bolden nærmest. Det var meget tydeligt, så det kunne jeg ved første træning. Han var 17 år, men gik bare direkte ind på holdet og i træningen, som var det det mest naturlige. Han var simpelthen bare så god. Allerede dengang spillede han med en kæmpe selvtillid, selvom han ikke altid havde hovedet med sig.

”Hovedet med sig" - hvad betyder det?

- Det var bare lidt hans…. mentalitet. Hans attitude var engang imellem lidt arrogant i udtrykket, han slog op i banen, osv. Jeg forstod jo ikke, hvad han sagde, men det var også kropssproget. Han havde lidt sådan en ”la-la-attitude.” Man skulle have oplevet ham. Han var en spasmager allerede dengang og en rigtig god fyr, men han havde de her attituder, det havde han. Men respekt for, at han er kommet så langt.

Du har altid troet, han ville ende i Spanien. Hvorfor?

- Det var ikke, fordi han selv sagde, at det var det, han drømte om. Det gjorde han ikke. Men jeg kunne jo bare se på ham, at han kunne noget helt, helt ekstraordinært. Jeg kan huske, at jeg allerede dengang fortalte mange af drengene derhjemme, at ham her Eden Hazard… han er vild. Jeg troede faktisk, han ville ryge til Real, da Zidane kom til i første omgang. Det har bare ligget i kortene, og jeg har hele tiden vidst, at han kunne bære det hele vejen til noget kæmpestort hos de allerstørste klubber i verden.

Han har fået en del kritik for sin start i Real Madrid. Blandt andet har det været historier om, at han var tyk, da han mødte op. Hvad tænker du om hans første tid i klubben?

- Hmm, hans opstart har jo været præget af en skade. Måske det også havde noget at gøre med den lille og måske lidt for gode ferie, han har holdt. Jeg er sikker på, at man tager det her stille og roligt i Madrid. Da han forlod Lille, var han fantastisk, men fik jo så alligevel heller ikke en superstart i Chelsea… så sådan er det bare. Nyt land, ny liga, nye holdkammerater – så skal man altså lige have lidt tid, og man skal have lov til at blive spillet ind. Det skal nok komme. Jeg glæder mig til, at han før eller siden vinder Balon d'Or - for det gør han.

La Ligas mindste hold – er ejet af hele verden

Lørdag skal vi se miniputterne fra Eibar i aktion, når de store typer fra Real Madrid kommer på besøg.

”Det er ik’ fair hold,” kunne drengene fra Eibar råbe i skolegården forud for sådan en omgang.

Og de ville have en pointe.

Få sekunder efter ville de dog færdiggøre sætningen med ordene ”men okay, bare kom an. Vi er klar.”

Eibar er en by og en klub, der eksisterer ”på trods.”

Under den spanske borgerkrig (1936-1939) blev byen så godt som udslettet. Og da den lokale fodboldklub i 2014 for første gang i historien rykkede op i landets bedste række, var det heller ikke uden medfølgende problemer.

Det spanske fodboldforbund stiller nemlig store krav til, hvor mange penge der ligger i klubkassen, når man vil være med på højeste niveau. Derfor skulle Eibar, nærmest over natten, skaffe små 15 millioner kroner.

I fodboldens verden lyder det måske ikke af meget. Men i en by på størrelse med Svendborg er det alligevel en god sjat monetos – som man helt sikkert ikke siger på de kanter.

Det lykkedes dog for klubben at nå i mål.

Via projektet ”Forsvar Eibar” udbød man folkeaktier til 50 euro stykket, og hurtigt havde fodboldelskere fra Eibar, resten af Spanien – men også resten af verden meldt sig. Derfor ejes klubben nu af fans fra lande som for eksempel Kina, Oman og Australien.

Eibar sætter tæring efter næring. Da klubben rykkede op, kom det frem, at de angiveligt var den eneste klub i La Liga og Segunda Division, til sammen 42 hold, der ikke havde gæld.

Deres stadion er også det absolut mindste i La Liga. 8.050 mennesker er der plads til på det intime Ipurua Municipal Stadium. Det er noget færre end lørdagens modstander fra Real Madrid, der har plads til 81.044 besøgende.

Samtlige indbyggerne i Eibar kunne faktisk få tre sæder hver, før der var fyldt på Bernabeu.

Til gengæld må de slås om pladsen på Ipurua Municipal lørdag eftermiddag. Vi glæder os.

USA er Latinoland

MLS. Mange tror, det står for Major League Soccer.

Og det gør det jo nok også. Jeg tænker dog, at Major Latino Soccer ville mere passende.

Zlatan, David Villa, Kaka, Pirlo, Beckham. Jeg kunne blive ved. Listen over tidligere Latino-legender, der har gjort sig i USA, er ikke ubetydelig.

Søndag aften viser vi finalen i den nordamerikanske fodboldliga - mellem Seattle Sounders og Toronto FC. Klokken 21 på TV 2 SPORT.

Her vil du kunne se flere spillere, der tidligere har forkæles os, der elsker og følger fodbold fra Spanien og Italien.

For eksempel er anføreren for Toronto FC ingen ringere end Michael Bradley, der tidligere - med succes - har spillet i Roma. Side om side med Francesco Totti. Den nu 32-årige amerikaner har også spillet en sæson i Chievo.

Også Alejandro Pozuelo fra det canadiske hold er en sjov historie. Han kommer oprindeligt fra Betis, men blev så hentet til Swansea af selveste Michael Laudrup, inden han siden drog tilbage til Rayo Vallecano.

Det skal nok blive god lir såvel lørdag som søndag aften på TV 2 SPORT.

.......................

Og således - kom Latinotanker til vejs ende.

Tak fordi du læste med.

Ses lørdag til futbol fra Eibar.