Fodbold

Suarez trådte til som tolk for ven - nu er han stjerne i USA

Nicolas Lodeiro kom, så og sejrede i MLS og er i aften i sin tredje finale på fire år, og han fik hjælp af sin bedste ven, Luis Suarez, undervejs.

Se MLS-finalen mellem Seattle Sounders og Toronto FC klokken 21.00 på TV 2 SPORT

Hvad gør man, når ens engelskkundskaber ikke slår til?

Man giver sin telefon videre til sin bedste ven og værelseskammerat, hvor tungebåndet er bedre skåret for de angelsaksiske gloser.

Sådan gik det til, at FC Barcelona-stjernen Luis Suarez endte som tolk for sin gode ven Nicolas Lodeiro, da midtbanespilleren begyndte at flirte med en fremtid i MLS og Seattle Sounders.

Det var under Copa America i 2016, at Suarez og Lodeiro var en del af Uruguays mandskab og sad på værelset på en fridag. Turneringen blev afholdt i USA, og der blev bejlet heftigt fra Seattle Sounders til den lille midtbanekreatør, der ellers var fast mand hos den argentinske storklub Boca Juniors. I telefonen, som så mange gange før, var Sounders' sportschef, Garth Lagerway.

- Du har ikke kropssprog, og det gør det vanskeligere, end hvis du sidder ansigt til ansigt, har Lagerway fortalt om episoden.

- Han (Lodeiro, red) blev så frustreret over, han ikke kunne forstå alt, hvad jeg sagde, så han siger: 'Vent lige, snak med min ven'. Og jeg siger: 'Ok' og aner ikke, hvad der sker, lyder det fra Sounders-sportschefen.

- Så får Suarez telefonen og siger: 'Hej, det er Luis Suarez, hvordan går det?' Og jeg siger: 'Goddag hr. Suarez, hvordan går det'. Og så var han vores tolk.

Vendte en tabersæson på hovedet

På den måde er superstjernen fra FC Barcelona en del af forklaringen på, at Seattle Sounders i aften klokken 21 dansk tid går på banen i kampen om mesterskabet i den amerikanske MLS mod Toronto FC.

For det blev et vendepunkt, da Nicolas Lodeiro kom til det nordvestlige USA midt i sæsonen i sommeren 2016.

Dengang var Seattle Sounders i bunden af Western Conference. Men Lodeiro og den nye træner Brian Schmetzer fik vendt tingene på hovedet, og bare fem måneder efter, han var ankommet, kunne klubben fejre sit første mesterskab. Med en sejr over netop Toronto FC.

Nu står Nicolas Lodeiro og Seattle Sounders overfor den tredje finale på bare fire år. Og der kan næsten ikke lægges for meget betydning på den lille midtbanekreatørs skuldre.

- Han er utrættelig. Han stopper aldrig, fortæller Lagerway om holdets helt store stjerne.

- Man kan altid regne med ham - uanset modstanderen. Det er virkelig, virkelig svært at give nok kredit. Han er det absolutte omdrejningspunkt, der driver os på og udenfor banen.

Slukkede for musikken

Allerede fra første gang, han satte sine fødder i omklædningsrummet hos den amerikanske klub, stod det klart, at her var en leder.

Normalt var der musik på anlægget hos Sounders før kampene, men da Lodeiro trådte ind i lokalet, gik han med det samme hen og slukkede for rytmerne. Det her var ikke en fest, det var et job, der skulle gøres.

Lodeiro var målrettet. Det skulle Seattle Sounders også være.

Den nu 30-årige mand fra Uruguay smøgede ærmerne op på sin første arbejdsdag, og sådan har det været lige siden.

- Når din bedste spiller også er den hårdest arbejdende, så sætter den en tone i klubben, fortæller Lagerway om sit es.

- Du kan ikke komme her og levere varen fra dag til dag og så ellers gemme dig. Han er ikke bare en rollemodel for de unge spillere, men han er også manden, der sætter barren, som alle skal leve op til. Det er utroligt.

Og så er der lige Luis Suarez. Superstjernen og tolken - og Lodeiros bedste ven.

De to spillede sammen i Ajax i en enkelt sæson, inden angriberen fortsatte til Liverpool og efter stor succes videre til La Liga.

Og da superstjernen nu var på telefonen, kunne Garth Lagerway ikke dy sig. Han måtte da lige liste et lille tilbud ind til den målfarlige forward.

- Han sagde, at han måske ville komme om syv år, fortalte Lagerway om samtalen for tre år siden.

- Jeg sagde, at vi ville elske at få fat i ham, når han var klar. Men det var nok mest af alt en lille sjov historie.