Fodbold

Landsholdsprofiler i opråb: Børn og unge skal ikke høre på sådan nogle idioter

De danske landsholdsspillere Lasse Schöne og Jens Stryger Larsen har lagt mærke til racistiske tendenser under fodboldkampene i Serie A.

Det vakte stor opsigt i fodboldverdenen, da den italienske angriber Mario Balotelli i forrige weekend samlede bolden op i åbent spil og hamrede den i retning af tilskuerpladserne.

Balotelli havde fået nok i Brescias udekamp mod Verona, hvor han mente, en gruppe af Veronas mest inkarnerede fans gentagende gange havde ytret sig racistisk mod ham. Derfor sparkede han bolden efter dem og forlod banen i retning mod spillertunnellen.

Det er selvfølgelig en skandale. Det skal ud af fodbold hurtigst muligt

Lasse Schöne om racisme

Med- og modspillere lykkedes med at berolige angriberen og tale ham tilbage på banen. Eksemplet er blot et af mange i fodboldverdenen, hvor specielt Serie A har trukket overskrifter for flere episoder.

Det er heller ikke gået ubemærket hen hos flere af de danske landsholdsspillere, der til daglig huserer i Serie A. Udinese-forsvareren Jens Stryger Larsen har lagt mærke til flere episoder de seneste år. Han er i tvivl om, hvorvidt det decideret er blusset op den seneste tid, men hans budskab er klart.

- Det er selvfølgelig noget, der skal stoppe med det samme. Det hører ingen steder hjemme på stadioner.

- Der kommer også masser af børn og unge mennesker, og de skal ikke høre og se på sådan nogle idioter, der har de budskaber, siger Jens Stryger Larsen til TV 2 SPORT.

Mario Balotelli reagerede voldsomt, da han angiveligt blev udsat for racistiske tilråb fra Veronas fans. Video: Bo Bentsen

'Det er selvfølgelig en skandale'

I samme spillerunde som Verona-Brecia blev også Serie A-kampen mellem Roma og Napoli midlertidigt afbrudt under lignende omstændigheder, hvor 'territoriel diskrimination' fik dommeren til at stoppe spillet.

For den danske midtbanespiller Lasse Schöne, der inden denne sæson skiftede fra Ajax til Genoa, er det et nyt element, fordi der ikke har været meget racisme i hollandsk fodbold.

- Jeg kan godt forstå spillernes reaktion. Det er selvfølgelig noget, der skal stoppes, og det burde faktisk slet ikke være et tema i denne tid. Det burde være stoppet for længst.

- Man tænker ikke lige over det, når man kommer fra Holland, men nu er det efterhånden ugentligt, og det er selvfølgelig en skandale. Det skal ud af fodbold hurtigst muligt.

Grove eksempler på racisme i italiensk fodbold

Imens Mario Balotelli følte sig ramt, afviste Verona, at der var blevet råbt noget racistisk. Det er dog langt fra første sag om racisme fra italiensk fodbold i nyere tid.

I starten af september blev den belgiske angriber Romelu Lukaku mødt af adskillige abelyde fra Cagliaris fans, da Inter-angriberen sparkede et straffespark. Senere i samme måned slog præsidenten for det internationale fodboldforbund (FIFA), Gianni Infantino, fast, at der ikke blev gjort nok for at bekæmpe racisme i italiensk fodbold. Det skete, efter Atalanta-fans ytrede sig racistisk mod Fiorentinas brasilianske spiller Dalbert.

Samme Atalanta-fans var også i søgelyset efter en Europa League-kamp i 2018, hvor de råbte abelyde efter angriberen Michy Batshuayi. Kort forinden havde Juventus' franske stjernespiller Blaise Matuidi oplevet racisme i to udekampe i streg.

Blaise Matuidi er blevet udsat for racistiske tilråb.

Snak om racisme - men ingen konkret plan

Både Jens Stryger Larsen og Lasse Schöne slår da også fast, at de nyeste episoder er noget, der bliver talt om ude i klubberne.

- Når der er nogle sager, hvor spillere føler sig forurettet, så har vi da også haft en snak om, hvad der kan gøres ved det, og hvilken indflydelse vi kan have på det. Hvis det nu skulle ske for nogle af vores spillere. Generelt er det bare en forfærdelig situation, at der er nogle idioter, der kan komme ind på stadion og ytre sig på den måde, siger Udineses Stryger Larsen, mens Lasse Schöne følger op:

- Når de her episoder sker, så er det noget, der bliver snakket om, og vores spillere har så ikke været ude for det, men det er ikke kun det, det handler om. Det er hele temaet omkring racisme, der skal tages væk. Hellere i går end i morgen. Lad os håbe, det hurtigt bliver løst.

Begge spillere fortæller desuden, at deres respektive italienske klubber ikke har en konkret plan for, hvad de gør på banen, hvis de oplever racisme. Der er dog ingen tvivl om, det ikke vil blive accepteret, ligesom Lasse Schöne slår fast, en eventuel plan formentlig bliver diskuteret i landsholdspausen.