Fodbold

Holland jubler over første slutrunde i seks år: Flere års skuffelser er forbi

Virgil van Dijk og resten af det hollandske landshold sikrede sig EM-billetten med en uafgjort i Nordirland lørdag aften. Mark Marlow / Ritzau Scanpix

For første gang siden VM i Brasilien i 2014 skal det hollandske herrelandshold i fodbold med til en slutrunde.

Holland er én af Europas mest stolte fodboldnationer med en enorm historie for at skabe store resultater på banen og endnu større fodboldspillere.

Hollænderne vandt EM tilbage i 1988 med stjerner som Ruud Gullit, Marco van Basten og Ronald Koeman, derudover har de orange hele tre gange stået i en VM-finale.

De seneste år har dog været særdeles magre. Først missede hollænderne kvalifikationen til EM i Frankrig i 2016, sidenhen måtte de så også nøjes med at se sidste sommers VM i Rusland i TV'et.

Nu kan den stolte fodboldnation så nok engang glæde sig til en sommer med slutrunde. Lørdag aften sikrede Holland sig nemlig billetten til næste års EM, og den præstation har de hollandske medier svært ved at få armene ned over.

- Det hollandske landshold er endelig med til en slutrunde igen til sommer, skriver De Telegraaf, der langt fra er det eneste hollandske medie, der glæder sig til næste sommer.

- Missionen lykkedes for de orange, står der i Algemeen Dagblad, efter 0-0 i Nordirland, der sendte nationen til EM.

- I hjørnet af Windsor Park (Nordirlands nationalarena, red.) festede de orange fans sammen med spillerne efter flere års skuffelser og desillusion. Endelig er der en slutrunde til det hollandske landshold.

Ronald Koeman er manden, der har ført Holland til EM.

Udsigt til EM på hjemmebane

Manden bag den første hollandske kvalifikation til en slutrunde i seks år er Ronald Koeman, der selv var med til at sende EM-trofæet til Holland i 1988.

- Vi gjorde det fantastisk i denne kvalifikation. Vi vil altid udrette mere og gøre det bedre, fortæller den 56-årige landstræner.

Koeman er lykkedes med at skabe et spændende hollandsk landshold med store talenter som FC Barcelonas Frenkie de Jong og Juventus' Matthijs de Ligt krydret med Liverpool-stjernen Virgil van Dijk som leder, der alle skal til deres første slutrunde nogensinde.

- I sidste ende er vores arbejde fuldendt, det er ligegyldigt hvordan. Vi skal til EM, og det kan vi nu begynde at forberede os på, fortæller van Dijk til hollandske NOS.

De forberedelser bliver næppe mindre sjove ved udsigten til EM-kampe på hjemmebane. Amsterdam Arena skal, ligesom Parken i København, danne ramme om tre gruppekampe og en 1/8-finale ved næste sommers Europamesterskab.