Fodbold

Irsk legende med klar opfordring før Danmark-brag: Gå ud og bliv en helt

Robbie Keane fungerer i dag som assitentræner for det irske landshold.  Tony O'brien / Ritzau Scanpix

Robbie Keane har scoret flere mål end nogen anden irsk landsholdsspiller gennem tiderne.

- Det her er årsagen til, at du spiller fodbold. Det er de her kampe, du vil være en del af.

Ordene er Robbie Keanes. Den mest scorende nogensinde på det irske landshold. Kampen han omtaler er mandagens skæbnekamp mod Danmark med en EM-billet på højkant.

Den nu pensionerede Robbie Keane har selv været involveret i en god del af disse 'alt-eller-intet'-kampe i en flot karriere, der sluttede sidste år efter 21 år som professionel fodboldspiller.

Den tidligere så målfarlige angriber er dog stadig en del af fodboldverden. I dag fungerer han som assistenttræner for det irske landshold, Danmark mandag aften står overfor i en direkte duel om en billet til næste sommers EM-slutrunde.

- Jeg ville have elsket at spille kampen selv. Det her er ikke kun noget for spillerne selv, det kan ændre alles liv i Irland. Det vil give nationen et løft, fortæller Keane ifølge The Irish Independent.

- Gå ud og grib momentet. Vær' en helt, lyder opfordringen til de irske landsholdsspillere fra Keane.

Rollen som irsk fodboldhelt har været Robbie Keanes i mange år. Det husker den 39-årige Keane tydeligt. Den oplevelse ser han gerne en ny irsk landsholdsspiller overtage i kampen mod Danmark

- De her unge børn på gaden, der vil være fodboldspillere. De kommer til at se det. Folk snakker stadig om målet, jeg scorede mod Tyskland ved VM i 2002.

- Nu er der bare én kamp, der adskiller os fra et EM. Gå ud og lav et navn for dig selv. Det er en stor scene på hjemmebane. Det ville være fantastisk, hvis nogen kunne gøre det. Om 20 år vil folk komme og snakke om målet, du scorede mod Danmark.

Robbie Keane scorer på Oliver Kahn ved VM-slutrunden i 2002.

Stor respekt for Danmark

Det kræver en irsk sejr over Danmark, hvis de grønblusede vil med til deres tredje EM-slutrunde i træk.

Og selvom Irland har stået overfor Danmark hele fem gange de seneste to år, så har irerne ikke slået danskerne i den periode. Derfor er respekten for det danske landshold da også ganske stor hos Robbie Keane.

- Spiller vi mod et hold, der er teknisk bedre end os? Ja. Mange af Danmarks spillere er på verdensklassehold, men kan de fighte os af banen og arbejde hårdere end os? Det er noget, hver spiller har i sig selv - det ligger i vores hjerte.

- Hvis vores spillere gør det mandag aften, så er der intet til hindre for, at vi kan få et resultat, forklarer Keane til The Irish Independent.

Det klokken 20:45 mandag aften skæbnekampen mellem Irland og Danmark fløjtes i gang i Dublin.