Fodbold

Hollandske klubber stopper kampe i protest mod racisme

De hollandske fodboldklubber og deres spillere tager i denne weekend afstand fra racisme ved at stå stille i det første minut af kampene.

Racisme i hollandsk fodbold har været et af de helt store temaer i den fodboldglade nation i den seneste uges tid, efter Excelsiors Ahmad Mendes Moreira måtte gå fra banen i en kamp mod Den Bosch i den næstbedste hollandske række 17. november.

Racistiske tilråb fik den 24-årige hollænder til at trække den berømte streg i sandet og forlade grønsværen.

Dét samt det store fokus på racisme i fodboldens verden den seneste tid har nu fået det hollandske fodboldforbund, KNVB, og spillerforeningen i Holland til at lave en storstilet aktion mod racisme i weekendens kampe i landets to bedste fodboldrækker.

- Racisme? Så spiller vi ikke fodbold.

Sådan vil ordlyden være på måltavler landet over, mens spillerne bogstaveligt talt vil stå stille i løbet af kampenes første minut for at tage afstand og protestere mod racisme.

- Kampagnen har til formål at gøre fans opmærksomme på, at fodbold er for alle og tilhører alle uanset kulturelle baggrunde, religiøs overbevisning eller seksuel orientering, fortæller initiativtagerne ifølge Sporza.

Ajax-keeper ligeledes udsat for racisme

Tiltaget er blevet mødt med stor opbakning fra spillere, trænere og de 34 klubber i de to bedste hollandske fodboldrækker ligesom også det hollandske fodboldlandshold har gjort deres for at sende et signal.

Da de tirsdag besejrede Estland med 5-0, fejrede Georginio Wijnaldum og Frenkie de Jong 1-0-målet ved at stille sig op ved siden af hinanden og pege på deres hud. Fejringen var ligeledes et signal til de hollandske fans om at stoppe racisme på landets stadioner.

Racisme er da heller ikke noget enkeltstående tilfælde i hollandsk fodbold.

Således har blandt andet Ajax-målmanden André Onana fortalt, at han flere gange er blevet udsat for racisme på stadioner i Holland.

- Sidste år vendte fansene i Utrecht sig imod mig. Man er vant til det, når man er sort. Jeg prøver at ignorere det. Jeg er sort, og jeg er stolt af det, siger André Onana til NOS.