-
Fodbold

Ung nordmand erstattede Ronaldo og matcher nu Messi

Han kom til Real Madrid som 16-årig, og lige nu slår den 20-årige Martin Ødegaard igennem i spansk fodbold. Ekspert ser ligheder med Michael Laudrup.

Forestil dig at stå på sidelinjen på Estadio Santiago Bernabéu. Du er 16 år. Fjerdedommeren har lige signaleret udskiftning og viser, at nummer 7 skal forlade banen. Det er Cristiano Ronaldo. Verdens bedste og verdens dyreste på lige netop det her tidspunkt.

Fjerdedommerens skilt viser samtidig, at det er nummer 41, der skal erstatte Ronaldo. Det er dig. 16 år og 157 dage gammel. Lige hentet til Real Madrid fem måneder forinden. Du bliver Real Madrids yngste debutant nogensinde.

Det lyder som enhver teenagers drøm, gør det ikke? For Martin Ødegaard var det virkelighed og skete 23. maj 2015.

- Jeg er stolt og glad.

- Jeg var nervøs for at spille foran så mange mennesker, men jeg prøvede at nyde det, fortalte Ødegaard til Real Madrids egen tv-kanal efter kampen mod Getafe.

Martin Ødegaard har ikke spillet en ligakamp for Real Madrids førstehold siden den dag for præcis fire og et halvt år siden, men efter et par lejeophold i hollandsk fodbold er han nu tilbage i Spanien. Stadigvæk ejet af Real Madrid, udlejet til Real Sociedad, men med stor succes.

Da månedens spiller i La Liga skulle kåres for første gang i denne sæson, faldt valget på Martin Ødegaard.

To mål og to assists var det blevet til for den nu 20-årige nordmand, inden september var omme - og især efter sjette spillerunde på hjemmebane mod Alaves blev Ødegaard det helt store samtaleemne i Spanien.

I den kamp præsterede han nemlig noget, ingen anden havde præsteret i en La Liga-kamp siden august 2016. Ikke engang Lionel Messi. Ødegaard skabte på egen hånd 10 chancer i Real Sociedads 3-0-sejr.

Jeg synes, han minder meget om Michael Laudrup, og jeg tror bestemt, han kan få lige så stor succes som Laudrup i Spanien

Kasper Lorentzen

TV 2 SPORTs fodboldekspert Kasper Lorentzen har set nærmere på, hvad det helt præcis er, Martin Ødegaard kan. Alle nordmandens spidskompetencer kommer faktisk til udtryk i hans bedste aktion i netop kampen mod Alaves.

Kasper Lorentzen har fundet én aktion, hvor alle Martin Ødegaards spidskompetencer skinner igennem inden for ganske få sekunder. Video: Patrik Strodl Petersen

- Hans retur til La Liga har været opsigtsvækkende. Han har været udråbt til det helt store, siden han var 16 år. Jeg har gået og tænkt på, hvornår det mon blev til noget med ham, siger Kasper Lorentzen og fortsætter:

- Det skinner igennem, hvor god han er, når han præsterer så godt lige nu i La Liga. Lige dér, hvor det hele tiden har været planen, at han skal ende med at slå igennem.

Ødegaards målgivende afleveringer

Martin Ødegaard er offensiv midtbanespiller, og på et fodboldhold hviler der som oftest et stort ansvar på spilleren på netop den position, når der skal kreeres målchancer. Nordmanden har et sublimt blik for sine medspillere samt evnen til at spille dem fri og dermed lave en målgivende aflevering.

- Han kan fornemme modstandernes bevægelser før alle andre og samtidig have øje for sine medspillere. Det hele foregår i højt tempo, men han laver alligevel de her målgivende afleveringer til perfektion.

- Han forstår at finde de rigtige positioner, hvor han kan iscenesætte sig selv. Jeg ser også tydeligt på hans medspillere, at de løber, når han får bolden. De ved godt, at der kan ske noget, når Martin Ødegaard er i boldbesiddelse, siger Kasper Lorentzen.

Kasper Lorentzen viser eksempler på, hvorfor Martin Ødegaard er så god til at slå målgivende afleveringer Video: Patrik Strodl Petersen

Martin Ødegaard har i sine 11 La Liga-kampe i denne sæson leveret tre assists. Det lyder måske ikke umiddelbart af meget, men det er faktisk blot én assist mindre end ligaens bedste (otte mand har lavet fire assist).

Martin Ødegaard får kun registreret en assist, hvis hans medspiller ender med at score efter at have modtaget bolden fra ham. For at nuancere billedet af, hvor god Martin Ødegaard er til at lægge målgivende afleveringer og dermed skabe chancer, introducerer vi derfor begrebet key passes – altså nøgleafleveringer.

En nøgleaflevering er ’en aflevering, der fører til et skud på mål fra en holdkammerat’. På den statistik er Martin Ødegaard en af La Ligas allerbedste. Faktisk bedre end selveste Lionel Messi.

Martin Ødegaard har i denne sæson i snit lavet 2,5 nøgleafleveringer per kamp.

Det er kun overgået tre spillere, som har spillet mere end én hel kamp: Real Madrids Toni Kroos (3,2 nøgleafleveringer per kamp), Villarreals Santi Carzola (2,8 per kamp) og Levantes José Campaña (2,6 per kamp).

Lionel Messi følger lige efter nordmanden med 2,3 nøgleafleveringer per kamp.

- Lige netop de her tal er vildt interessante. Det er dem, der reelt viser, hvad Martin Ødegaard faktisk kreerer, siger Kasper Lorentzen.

Real Sociedad er nummer fem i La Liga. To point efter førerholdene Real Madrid og Barcelona.

Offensiv dirigent

Følger man Martin Ødegaard i løbet af en kamp, vil man se ham kalde på bolden rigtig mange gange. Når en medspiller har bolden, slår han ofte ud med armene for at vise, at holdkammeraten skal spille ham. Han vil have bolden og diktere spillet. Endnu en af de spidskompetencer, Kasper Lorentzen fremhæver ved Ødegaard.

Martin Ødegaard er da også den offensivspiller hos Real Sociedad, der laver flest afleveringer per kamp. I denne sæson har han i gennemsnit lavet 54,7 afleveringer i en kamp.

Det antal afleveringer sender ham også ind i top ti over de offensivspillere (midtbanespillere eller angribere), der laver flest afleveringer per kamp i La Liga. En top ti, der domineres af spillere fra Barcelona og Real Madrid.

- Hans tal og statistikker matcher spillerne på de to tophold. Det er imponerende, at han kan levere disse tal på et hold som Real Sociedad, og det siger vel i virkeligheden også noget om, at han har niveau til en dag at kunne spille for Real Madrid.

Kasper Lorentzen viser, hvordan Martin Ødegaard hele tiden vil have bolden for at kunne diktere spillet på sit hold. Video: Patrik Strodl Petersen

- Jeg oplever ham tit løbe væk fra sin position centralt på banen og søge ud i højre side. Han gør det for at kunne trække ind i banen med sit venstre ben. Fra lige netop den vinkel har han tit det bedste overblik - både for målet og for sine medspillere, siger Lorentzen.

Minder om Michael Laudrup

I videoen ovenfor har vi lige set Martin Ødegaard chippe bolden ind i feltet to gange i samme kamp. Lige netop den egenskab brillerede en anden skandinav også med i Spanien i 90’erne.

Danske Michael Laudrup spillede fem sæsoner i Barcelona og to i Real Madrid. Han er den dag i dag forgudet i det spanske for sine præstationer på banen, som sikrede ham fem spanske mesterskaber i træk.

Kasper Lorentzen ser store ligheder mellem den norske og den danske kreatør.

- Ødegaard har samme rolle som Michael Laudrup havde i sin tid i Spanien. Han skulle skabe spillet, åbne modstandernes forsvar op og stå for alle lækkerierne.

- Der er selvfølgeliglig den helt åbenlyse sammenligning i forhold til chippet. Det er dog måden, han fra stående kan sætte sine modstandere af med et lavt tyngdepunkt samt blikket for sine medspillere og modstandere, der gør, at jeg ser klare ligheder.

- Jeg tror bestemt, at han kan få lige så stor succes som Michael Laudrup i Spanien, men det kræver, at han kommer til at spille på ét af de to store hold, siger Kasper Lorentzen.

Ødegaards driblinger imponerer

Martin Ødegaard er samtidig en af La Ligas mest driblende spillere, og han er god til det. Det er endnu en af hans spidskompetencer. I denne sæson foretager han to succesfulde driblinger per kamp.

La Ligas to mest driblende spillere er Lionel Messi (4,3 driblinger per kamp) og Eden Hazard (3,6 driblinger per kamp).

- To driblinger lyder ikke af meget, men man skal tænke på, at Ødegaard ofte slipper bolden, før det er nødvendigt for ham at lave en dribling. Han opsøger langt fra lige så mange driblinger som eksempelvis Messi, som, jeg har indtrykket af, dribler hele tiden. På den baggrund er jeg en smule overrasket over, at han ligger så tæt på Messis tal, siger Kasper Lorentzen.

Kasper Lorentzen har fundet et par sekvenser, hvor Martin Ødegaards evne til at sætte en modstander af er tydelige. Video: Patrik Strodl Petersen

Drengen sætter rekorder hele tiden

Martin Ødegaards talent blev hurtigt opdaget, da han som ung dreng konstant rendte rundt i norske Drammen med en fodbold for fødderne.

Hans ungdomstrænere har flittigt fortalt, hvordan de umuligt kunne holde ham fra at træne. Han var på fodboldbanen lige fra han fik fri fra skole og til sen aften. Kunne hans venner ikke tage med ham ud og spille, trænede han bare for sig selv.

Han har spillet med ældre spillere end sig selv i stort set hele sin ungdom og blev Strømsgodsets yngste debutant nogensinde, da han i 2012 som bare 13-årig spillede anden halvleg i en træningskamp for klubbens førstehold. Altså mod granvoksne mænd.

To år senere fik han sin officielle debut i Norges bedste række, Tippeligaen. 15 år og 118 dage gammel. Selvfølgelig var han den yngste debutant nogensinde. Han er også den yngste målscorer i Tippeligaens historie. Landsholdsdebuten fik han kort efter. 15 år og 255 dage gammel debuterede han for Norges landshold mod De Forenede Arabiske Emirater. Endnu en rekord.

Mægtige Madrid og modningsprocessen

Så stod alle Europas storklubber i kø for at sikre sig Ødegaards underskrift, men han endte i Real Madrid.

Forventningerne til den unge nordmand var store. Måske også for store. For i hvor mange europæiske topklubber render der 16-årige rundt og får fast spilletid? Ingen. Klubbens yngste debutant nogensinde blev i første omgang to og et halvt år i klubben, hvor han spillede for klubbens andethold, Castilla.

- Jeg havde en svær tid på Castilla. Jeg trænede med førsteholdet og spillede kampe for andetholdet. Jeg var fanget en smule i ingenmandsland, fortalte Ødegaard i et interview med spanske AS i september.

- Da jeg var 15 år i Norge, fik jeg masser af opmærksomhed. Alt for meget opmærksomhed, men den var positiv. I Madrid var der meget negativ opmærksomhed, måske for negativ, fortalte Ødegaard.

Løsningen blev en udlejning først til Heerenveen og siden Vitesse i den bedste hollandske række. Især opholdet i Vitesse blev en succes. Han spillede sig på årets hold i Æresdivisionen, scorede 11 mål og lagde op til 12 i sidste sæson.

Nu er han udlejet til Real Sociedad i to sæsoner. Med egne ord for at få stabilitet og ro til at udvikle sig i den samme klub over længere tid. Og ikke mindst for at få prøvet kræfter med La Liga, så han kan forbedrede sig på at en dag igen at spille for Real Madrid.

Jeg vil vinde La Liga med Real Madrid

Martin Ødegaard til 'El Larguero'

- Jeg er ligeglad med, om jeg skal vente to eller fem år på at spille for Real Madrid, udtalte han i denne uge til radioprogrammet El Larguero.

Gensyn med Bernabéu

Lørdag aften kan han faktisk stå der igen. På sidelinjen på Estadio Santiago Bernabéu, Real Madrids hjemmebane. Præcis fire og et halvt år efter han erstattede Ronaldo og fik sin debut som Real Madrid-spiller.

Denne gang er nummer 41 skiftet ud med 21. Trøjen er heller ikke kridhvid, men hvid med blå striber. Nok nærmere grøn, for sådan ser Real Sociedads udebanetrøje ud. Martin Ødegaard og Sociedad møder Real Madrid i La Liga lørdag aften.

I modsætning til i 2015 vil det denne gang være en modnet Martin Ødegaard, der går ind på Bernabéu. En Martin Ødegaard, der lige nu er ved at slå sit navn fast i La Liga. En Martin Ødegaard, der faktisk er én af ligaens bedste spillere. En Martin Ødegaard, som kan ende med at blive en af verdens bedste fodboldspillere.

Selv har han udtalt, at han ikke vil juble, hvis han scorer mod den klub, der ejer ham. Kasper Lorentzen er dog sikker på, at Ødegaard nok skal få rig mulighed for at juble på Bernabéu i fremtiden. Han tror, vi kommer til at se ham i Real Madrid-trøjen senest om halvandet år, hvor lejeaftalen med Sociedad udløber.

- Når han gør de ting for Real Sociedad, som han gør nu, så kan jeg ikke se, hvorfor han ikke kan forløse sit potentiale hos de større klubber, siger Kasper Lorentzen.

- Jeg synes, han har de kvaliteter, der skal til for at blive verdens bedste. Kommer han til at spille for et af verdens bedste hold og præstere på den største scene, jamen så hvorfor ikke?

Tal og statistikker i denne artikel er fra Gracenote og Opta.