Fodbold

Hollandsk legende undskylder for nazi-reference på direkte tv

Den tidligere fodboldstjerne Marco van Basten sagde 'sieg heil' på direkte tv. En talsperson fra kanalen kalder kommentaren for upassende.

Marco van Basten er kommet i modvind for en kommentar, han kom med i et optaktsstudie på tysk tv lørdag aften.

Før opgøret mellem Heracles og Ajax i den hollandske Æresdivision kunne man pludselig høre fodboldlegenden sige 'ikke så pænt, sieg heil, pandekage!', mens billeder af spillernes opvarmning rullede over skærmen på Fox Sport, hvor hollænderen arbejder som ekspert.

'Sieg heil' er et kampråb skabt af det tyske parti NSDAP - bedre kendt som nazisterne - i 1930'erne og har siden været kraftigt associeret med nazismen under Adolf Hitler.

Udbruddet var ment som et drilleri af den tyske reporter Hans Kraay, der netop havde haft ordet fra sin position nede på fodboldbanen.

- Jeg ville ikke chokere folk. Jeg ville bare gøre grin med Hans' tyske. Det var en dårlig timet joke, forklarede van Basten ifølge Algemeen Dagblad.

Efterfølgende var flere Twitter-brugere utilfredse med hollænderens opførsel.

- Jeg håber, at van Bastens 'sieg heil' gør, at der ikke bliver spillet i de første 40-45 minutter i næste uges kampe som reaktion.

- Jeg bor i Holland og er tysker. Jeg skammer mig over de af mine hollandske medborgere, der stadig tænker på krig, når de hører tysk.

En ligakamp mod racisme og diskrimination

Fodboldlegendens kommentar faldt i samme weekend, hvor de hollandske klubber har valgt at protestere mod racisme og diskrimination efter en hændelse i sidste weekend.

Her blev fodboldspilleren Ahmas Mendes Moreira fra 2. divisionsklubben Excelsior udsat for racisme fra modstanderholdets fans i en sådan grad, at dommerens for en kort stund måtte afbryde kampen.

Derfor har samtlige spillere i den hollandske liga besluttet at stå helt stille på grønsværen i det første minut af kampene i denne weekend.

Et udbrud som Marco van Bastens lørdag aften hører dog ikke hjemme på noget tidspunkt ifølge tv-kanalen.

- Hans kommentar var upassende. Ikke kun, fordi det var i dag, men generelt, siger en talsperson fra Fox Sports.

Det er ikke afgjort, om ordene får konsekvenser for fodboldeksperten.

55-årige van Basten spillede for Ajax, Milan og det hollandske landshold i 1980'erne og 90'erne, hvor han var regnet for en af de bedste angribere i verden.