Fodbold

Politiet kaldt ud til Zlatan-statue efter racisme og trusler

Politiet har flere gange onsdag været kaldt ud til episoder omkring Zlatan Ibrahimovic-statuen i Malmø.

Statuen af Zlatan Ibrahimovic foran Malmø Stadion har haft en hård dag.

Onsdag aften er der i området omkring statuen skrevet racistiske budskaber og en dødstrussel rettet mod fodboldspilleren. Det skriver Expressen på sin hjemmeside.

Ifølge det svenske medie står der 'Cigani dø' foran på jorden, imens foden af statuen også er blevet malet. Cigani er flertal for sigøjnere i den sydslaviske sproggren med bosnisk, serbisk og kroatisk.

Der er også blevet brændt nødblus af i området omkring statuen - i fodboldsammenhæng omtalt som romerlys - men ifølge politiets talsmand er der ikke tegn på, at statuen har taget skade.

- Vi er blevet advaret om, at der er nogle, der har spraymalet på statuen. Men vi kommenterer ikke yderligere, hvad der står, siger politiets talsmand Jimmy Modin.

Toiletbræt på armen

Tidligere onsdag var det et toiletbræt på armen, en pose over hovedet og tape henover navnet.

Tilhængerne af Malmø har ikke behandlet statuen af Zlatan Ibrahimovic særlig godt. Efter at han meddelte, at han havde investeret i Stockholm-klubben Hammarby, har tilhængerne af Malmø, som Zlatan tidligere har spillet for, været særdeles frustrerede.

Foruden tingene har der også været en skilt foran statuen, hvor der stod: "Flyttes omgående til Söder i Stockholm", hvilket er et område i Stockholm, hvor Hammarby-klubben hænger til.

En pose over hovedet og et toiletbræt på armen.

Malmø-tilhængeren Toni Granborg, som TV 2 SPORT mødte foran stadion, gjorde ikke selv noget ved statuen, men er ikke begejstret for nyheden.

- Zlatan som menneske er én sag, det har jeg ingen problemer med. Men som tidligere Malmø-spiller synes jeg, at det er lavt gjort. Det er mangel på klasse. Det er en klub, som har hjulpet ham ud i Europa og fået ham til den succes, han har haft, siger tilhængeren.

Er det manglende loyalitet?

- Ja, det er det helt sikkert. Loyalitet er ikke hans stærke side. Det er derfor, han har repræsenteret så mange klubber. Statuen skal væk. Vi kan jo ikke have en statue her for en af delejerne i Hammarby. Den passer ikke her, siger tilhængeren

Dem, der gør sådan noget, burde skamme sig. Dumheden er total

Peter Linde, kunster og skaber af Zlatan-statuen

Formanden for Malmø FF's officielle fanklub mener også, at den statue ikke skal stå der mere.

- Statuen betyder ikke noget længere med tanke på, hvor den står, og hvad han nu har gjort. Han vil aktivt arbejde for, at en anden klub bliver bedre end den klub, som gjorde ham til det, han er. Han modarbejder Malmø som by, siger Kaveh Hosseinpour til Fotbollskanalen.

En underskriftsindsamling blev startet onsdag formiddag for at få den flyttet, og på få timer havde mere end 2000 skrevet under, skriver nyhedsbureauet TT.

Skulle oprindeligt stå i Stockholm

Planen var i første omgang at opføre statuen ved Friends Arena i Stockholm, men statuen viste sig at være for tung.

I stedet flyttede man den til Malmø, hvor den 38-årige angriber er vokset op.

Skiltet foran Zlatans statue.

Zlatan Ibrahimovic har tre gange stået model for kunstneren Peter Linde, men havde kun set statuen i gips før afsløringen i oktober.

Peter Linde er dog ikke begejstret for det, der er gjort med statuen.

- Dem, der gør sådan noget, burde skamme sig. Dumheden er total. At indgå sig på den slags meningsløs krigsførelse er fuldkommen idiotisk. Det vidner om, at de, der gør det her, er dem, der er dumme og ingen andre, siger kunstneren til Sydsvenskan.

Politiet vogtede ved statuen, efter der kom en toiletsæde på hans arm.

Skal ikke tilbage til Allsvenskan

Zlatan Ibrahimovic spillede selv i Malmø FF fra 1999 til 2001 og har flere gange i løbet af sin karriere erklæret sin kærlighed til de lyseblå. Og kærligheden blev gengældt, da der altså blev rejst en 2,7 meter høj statue af netop Ibrahimovic.

AEG, som Zlatan har købt aktierne af, ejer desuden Los Angeles Galaxy, som Ibrahimovic spillede for fra marts 2018 frem til slutningen af oktober i år.

Det er endnu uvist, hvor han fortsætter sin aktive karriere, men ved købet understregede han, at det ikke bliver i Sverige.

- Jeg har sagt i ti år, at jeg ikke skal spille fodbold i Allsvenskan. Det kommer ikke til at ske, sagde Ibrahimovic.

I den forgangne sæson blev Malmø FF nummer to i den bedste liga foran Hammarby på tredjepladsen. Djurgården blev mester.