I Argentina må de ikke døbe deres børn Messi

16x9
Lionel Messi har vundet Ballon d'Or seks gang. Foto: Franck Fife / Ritzau Scanpix

I anledningen af Ballon d'Or-uddelingen skriver TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft om Lionel Messis stjernestatus.

Verdens bedste fodboldspiller er kåret. Verdens bedste fodboldspiller blev - igen - Lionel Messi. 170 centimeter er den største. For sjette gang. Historisk. Flere vil nu hævde, at han er den bedste nogensinde.

De er stolte i FC Barcelona. De er stolte i Argentina, hans fødeland. De er stolte i Rosario, hans fødeby i delstaten Santa Fe. Alle dér vil være som ham. Stolte forældre vil have deres egen Messi.

De klæder deres børn i fodboldtøj som signalerer Messi. De sender dem i fodboldklubber før fritidshjem. De beder til, at deres sønner blive ligesom fodboldens troldmand.

Diego Maradona har hidtil været den største - og er det i manges hjerter endnu. Så meget, at nogle fans skabte en helt særlig religiøs bevægelse med egen “Gud” (Maradona) og egen kirke, Iglesia Maradoniana.

En katolsk kirke med en religion, “der er fyldt af mit hjerte, min passion - og det er Diego Maradona”, som en af stifterne i 1998 sagde det, Hector Campomar.

Blandt de ti bud i denne religion står:

  1. Bolden er altid ren.
  2. Elsk fodbold over alt andet.
  3. Giv ubetinget kærlighed til Diego og fodboldens skønhed.
  4. Forsvar den argentinske trøje.
  5. Spred nyheden om Diegos’s mirakler til hele verden.
  6. Du skal ære hans templer (stadions) hvor han har været, og alle hans hellige trøjer.
  7. Kald ikke Diego for medlem af blot et enkelt hold.
  8. Du skal prædike og sprede budskaberne fra Maradona-kirken.
  9. Gør Diego til dit mellemnavn.
  10. Navngiv din første søn Diego.

Alt dette startede i byen Rosario, 300 kilometer syd for Lanus i udkanten af Buenos Aires, hvor Diego Maradona blev født. Det var 1998, hvor Lionel Messi var 11 år - og så småt var på vej til Barcelona med sit unikke fodboldtalent. Dengang snakkede de kun Maradona.

Nu snakker de stort set kun Lionel Messi i Argentina - og udelukkende Messi i Rosario. Så meget, at en ny religiøs bevægelse er på vej. Og mon ikke de ti ovenstående bud vil blive kopieret med et nyt navn til forskel?

Messi er en virtuos, en fodboldens kunstner

Flemming Toft

Dog ikke det sidste bud. For styret i Rosario har forbudt befolkningen at kalde deres søn - eller datter - Messi….til fornavn. Det har ellers været yderst populært, da det som bekendt er nemmere med fornavne end efternavne. Og Lionel klinger og betyder ikke nær så meget som Messi. Tusinder af små har fået navnet Messi, men det er slut nu. Til stor fortrydelse.

Det er altså virkningen, betydningen af den lille mands store og dragende, smittende fodboldevner. Lionel Messi, der mandag aften for sjette gang blev kåret til verdens bedste fodboldspiller. Nu en gang mere end Cristiano Ronaldo. Og for 11. gang på stribe en kåring af en spiller fra den spanske La Liga.

Lionel Messi spiller en central rolle som både målscorer og oplægger. Her fejrer han et mål med holdkammeraten Griezmann.
Lionel Messi spiller en central rolle som både målscorer og oplægger. Her fejrer han et mål med holdkammeraten Griezmann. Foto: Pau Barrena / Ritzau Scanpix

Han kan meget, Lionel Messi. Meget mere end de fleste. Mere end alle, vil mange mene. Og derfor giver kåringen mening. Det har ikke været hans bedste år, 2019. Men han laver stadig målene, mange. Han laver stadig de målgivende afleveringer. Han laver stadig det, der begejstrer. Det som ingen andre kan. Han er en virtuos, en fodboldens kunstner.

Lionel Messi er verdens bedste, hvordan man så end definerer det. Hvornår er en angriber bedre end en forsvarsspiller? Den diskussion vil altid være der, og den vil igen tage til. For manges favorit denne gang var Liverpools elegantier, Virgil van Dijk, der har haft et forrygende år i det centrale forsvar. Han har været dominerende på en særlig måde i Premier League og i Champions League, som han vandt med sin klub.

Men det er yderst sjældent, at en forsvarsspiller bliver valgt til verdens bedste. Senest var i 2006, hvor italienske Fabio Cannavaro blev kåret efter Italiens verdensmesterskab. Og så vidt jeg husker har det tidligere kun været en eller to tidligere fra den bageste kæde.

Der er stof nok til nye diskussioner, selvom det ikke rykker ved Lionel Messi’s præstationer og hans suveræne position på fodboldens absolutte top. Han er på vej mod de 33 år, men hans kunnen, hans lethed i omgangen med bold, spil og overblik kan holde ham som den største flere år endnu - hvis ikke skader kommer i vejen.

Og så vil forældre i Rosario og omegn gå på gaden med krav om, at få lov at døbe deres børn Messi - til fornavn.