Fodbold

Derfor må Rusland deltage ved EM trods udelukkelse i fire år

Danmark skal fortsat møde Rusland til EM til sommer. Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Rusland er blandt andet udelukket fra OL i Tokyo og VM i Qatar.

Til sommer venter EM i fodbold, hvor Danmark har hjemmebane i tre gruppekampe.

Og selvom Rusland mandag blev udelukket fra flere store sportsbegivenheder som følge af dopingskandalen fra 2015, slipper Danmark ikke for dem i gruppen, der også tæller Belgien og Finland.

Det bekræfter Jonathan Taylor fra Det Internationale Dopingagentur, WADA, på et pressemøde.

Han fortæller, at EM-slutrunden i fodbold ikke er kategoriseret som en "stor begivenhed". EM er i stedet kategoriseret som en kontinental konkurrence.

Dermed er EM-slutrunden ikke påvirket af WADA's enstemmige beslutning om, at udelukke Rusland fra en lang række store sportsbegivenheder de næste fire år.

Udelukket fra VM og OL

I stedet må Rusland vinke farvel til VM 2022 i Qatar og OL i Tokyo 2020.

Det er dog tilladt for enkelte atleter at stille op under neutralt flag, hvis de kan bevise, at de ikke har noget med dopingskandalen at gøre.

Formanden for Det Russiske Antidopingagentur (RUSADA), Yury Ganus, ærgrer sig på de "rene" atleters vegne over, at Rusland er blevet udelukket i fire år fra internationale sportsbegivenheder.

- Det er en tragedie, siger han til nyhedsbureauet AFP og tilføjer, at nogle russiske atleter allerede overvejer at forlade Rusland, så de kan konkurrere.

Kalder det meningsløst at appellere

Det vil dog være meningsløst for Rusland at appellere dommen, landet mandag modtog, til Den Internationale Sportsdomstol (CAS), mener Ganus.

- Der er ingen chance for at vinde denne sag i retten, siger han.

I 2015 blev Det Russiske Antidopingagentur (RUSADA) udelukket af WADA. Det skete, efter at WADA i en rapport om doping i russisk atletik havde konkluderet, at der forekom systematisk og statsstøttet doping.

Alligevel fik Rusland tilladelse til at deltage ved OL i Rio i 2016, men i atletikregi har nationen haft karantæne siden november 2015. Også ved dette års VM i atletik i Qatar var Rusland udelukket.

Overholdt ikke tidsfrist

RUSADA blev lukket ind i varmen igen i efteråret 2018. Blandt andet på den betingelse, at WADA fik adgang til data fra laboratoriet i Moskva inden årets udgang.

Rusland overholdt ikke tidsfristen, men i 2019 fik WADA udleveret de ønskede data.

I september viste det sig imidlertid, at der var manipuleret med nogle af oplysningerne. Derefter gav WADA Rusland tre uger til at komme med en redegørelse.

Rusland kan stadig appellere sagen til Den Internationale Sportsdomstol (CAS). Det har de 21 dage til.

Ved vinter-OL i Pyeongchang i Sydkorea i 2018 konkurrerede 168 russiske atleter under neutralt flag.