Julen falder onsdag aften

16x9
Lionel Messi jagtet af Luka Modric under El Clásico i Madrid 2. marts 2019. Foto: Oscar Del Pozo / Ritzau Scanpix

I 'Latinotanker' kigger Christian Bækgaard i denne uge frem mod El Clásico.

Se El Clásico på TV 2 og TV 2 PLAY onsdag klokken 20.00.

Det bliver stort onsdag aften. Klodens største fodboldkamp skal spilles. Barcelona - Real Madrid. På et proppet Nou Camp og direkte på TV 2.

Normalt er ventetiden en svær størrelse her i december. Den 24. er på en eller anden måde hele tiden langt væk; uagtet hvor langt ind i måneden man får spist sig. Og uanset om man er barn eller blot udstyret med en barnlig sjæl, så er det bare dén dag, man stirrer på og stiler imod.

Julen falder tidligt

Men ikke i år. I år er det lidt anderledes. I år glæder jeg mig som et lille barn til... onsdag 18. december.

Til vi stiller vores kameraer op på sidelinjen på Europas største stadion og åbner studiet til lyden af små 100.000 fodboldelskere på tribunen og til dysten om førstepladsen i La Liga.

Som fodboldelsker findes der altså ikke en bedre julegave.

Messis smittende smil

Og nu stopper jule-analogierne så. Selvom det er fristende. Man kunne for eksempel mene, at Lionel Messi er (jule)gaven, der bliver ved med at give. Men jeg springer over.

Messi elsker også julen. Her er han foreviget med Javier Mascherano og Luis Suarez.
Messi elsker også julen. Her er han foreviget med Javier Mascherano og Luis Suarez. Foto: FC Barcelona

Og nøjes i stedet med at konstatere, at det bliver fantastisk at se ham onsdag aften. Den kære argentiner virker til at være i decideret topform.

Han startede sæsonen skadet og har derfor kun spillet 11 af 16 kampe. Alligevel er han topscorer med 12 mål - ligesom Karim Benzema, der dog har spillet fire kampe flere.

Messi er den mest scorende nogensinde i El Clásico. 26 gange har han scoret i kampene mod Real Madrid. Ronaldo og Alfredo De Stefano er delt nummer to med 18 mål hver. Hvem der så har lavet flest assists i kampene mellem de to hold? Det tænker jeg, du selv kan regne ud... :-) 14 styk.

Og så var der lige det der med børn og barnlige sjæle i denne tid. Se lige Messi i dette lille klip. Manden er 32 år, men nyder tilsyneladende stadig spillet lige så meget som min søn på seks. Se bare det smørrede og smittende smil til slut i videoen.

Hvorfor bliver kampen spillet nu?

Oprindeligt skulle kampen være spillet 26. oktober, men på grund af den daværende situation i Barcelona og Catalonien måtte man aflyse - og altså udskyde. Gaderne i omkring Barcelona var dengang, og som set før, én stor demonstration, og man kunne derfor ikke garantere for sikkerheden i forbindelse med kampen.

Sådan så der blandt andet ud i gaderne i Barcelona i oktober, da man måtte aflyse El Clasico.
Sådan så der blandt andet ud i gaderne i Barcelona i oktober, da man måtte aflyse El Clasico. Foto: Scanpix

Uroen skyldtes, at flere tidligere catalanske ledere havde fået lange fængselsstraffe for deres medvirken i kampen om selvstændighed til Catalonien.

FC Barcelona er en direkte del af denne kamp om uafhængighed og selvstændighed. I forbindelse med fængselsdommene lød det i en officiel meddelelse fra klubben, at den ikke anså fængsel som den rigtige løsning.

Siden dengang er roen faldet på i Barcelona. Ønsket om et frit Catalonien eksisterer dog i sagens natur fortsat, og det samme gør usikkerheden om sikkerheden i forbindelse med afviklingen af kampen.

Så sent som i forrige runde fløj der pludselig en drone rundt over Camp Nou, da Barcelona mødte Mallorca. Episoden blev straks sat i forbindelse med sikkerhedssituationen i forhold til El Clásico. Pludselig opstod der snak om, hvorvidt storkampen skulle flyttes til neutral bane et andet sted i Spanien.

De catalanske separatister fra organisationen Tsunami Democratic planlægger ifølge spanske medier at gøre sit til at rende med opmærksomheden i forbindelse med kampen.

En ting er sikkert. På den eller den anden måde skal det nok blive spændende.

Et par ting, du - måske - ikke vidste om El Clásico

1) Første kamp mellem de to hold var i 1902 - i en lille turnering, der blev spillet til ære for den spanske konge. Kampen er derfor ikke registreret som 'officiel'. Barcelona vandt 3-1. Dengang hed Real Madrid i øvrigt ikke det kongelige Real til 'fornavn' - det kom først til i 1920

2) Hovedstadsklubben står noteret sig for den største sejr i de indbyrdes kampe. 11-1 lød cifrene i Copa del Rey i 1943

Forsiden af Marca dagen efter Madrids sejr på 11-1 over FC Barcelona.
Forsiden af Marca dagen efter Madrids sejr på 11-1 over FC Barcelona. Foto: Marca

3) I gældende - officielle - kampe fører Barcelona 96-95 i antal sejre. 51 gange er det endt uafgjort. Det hyppigste resultat er 2-1 - det er det faktisk endt i tæt på 20 procent af kampene

4) Som nævnt længere oppe er Messi den mest scorende i El Clásico. Blandt de aktive hos Real Madrid er det Karim Bezema, der har scoret flest. Ni mål i alt. Faktisk har franskmanden ikke scoret i de seneste ti kampe mod Barcelona

5) Og nu vi er ved angriberne, er Ronaldo - den første - den eneste, der har scoret i El Clásico for begge hold

Ronaldo er den eneste spiller i historien, der har scoret for begge hold i El Clasico. Her fejrer han et mål med Hristo Stoichkov.
Ronaldo er den eneste spiller i historien, der har scoret for begge hold i El Clasico. Her fejrer han et mål med Hristo Stoichkov. Foto: Scanpix

6) Ronaldo er i øvrigt én af i alt 33 spillere, der har spillet for begge klubber. Af andre kan blandt andet nævnes: Michael Laudrup, Luis Figo, Bernd Schuster, Samuel Eto'o og Luis Enrique. Den seneste var Javier Saviola i 2007

7) Der er garanti for mål i El Clásico. Vi skal helt tilbage til 2002 for at finde den seneste 0-0-kamp

8) Billetterne til kampen er udsolgt. Og har været det længe. Men faktisk kan det godt lade sig gøre at få fat i nogle - på eBay. Altså, hvis man er interesseret i gamle billetter fra gamle kampe. For den nette sum af små 500 kroner kan man for eksempel erhverve sig en billet fra 2017, hvor holdene mødtes i en venskabskamp i USA. Det er skørt, og jeg synes da også, du skal springe over og i stede bruge pengene på chips og dip - eller klejner og konfekt? - og så ellers sætte dig til rette og nyde El Clásico

Onsdag klokken 19.55 på TV 2.

Fra alle os til alle jer.