Fodbold

Er alderen ved at indhente Cristiano Ronaldo?

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Kenneth Hansen analyserer, at en række underliggende parametre peger på, at alderen trykker Cristiano Ronaldo.

Cristiano Ronaldo eller Lionel Messi?

Debatten har eksisteret i årevis, og meningerne er mange, når snakken falder på de seneste årtiers bedste fodboldspiller.

Tidligere på måneden kunne den lille argentiner lade sig kåre som verdens bedste for sjette gang i karrieren ved den årlige Ballon d’Or-overrækkelse i Paris. Med henholdsvis 686 og 679 stemmer var det blot syv point, der adskilte Messi på førstepladsen og Liverpools Virgil van Dijk på andenpladsen efter hollænderens imponerende sæson hos Jürgen Klopps velsmurte maskine.

Et stykke derfra, nærmere betegnet 210 point, klemte Cristiano Ronaldo sig ind på tredjepladsen foran offensivduoen fra Beatles-byen, Sadio Mané og Mohamed Salah, og der spekuleres allerede nu i, om det var sidste gang, vi så portugiseren, der fylder 35 år til februar, blandt de øverste ved sådanne internationale prisuddelinger?

Han og Juventus kørte godt nok sikkert klubbens ottende mesterskab på stribe i havn i sommer. Derudover har Ronaldo på det seneste scoret fem mål i fire kampe, han havde en delt andenplads på topscorerlisten i Serie A inden weekendens spillerunde, hvor Juventus ikke deltager på grund af den italienske super cup, og så scorede han et helt uvirkeligt mål i onsdagens sejr over Sampdoria.

Men sandheden er også, at Ronaldos præstationer i Støvlelandet slet ikke står mål med scoringssnittet og de kæbetabende individuelle aktioner, han over godt 15 år har gjort sig verdensberømt på i først Manchester United og siden hen Real Madrid.

I midten af november oplevede portugiseren sågar at blive pillet fra banen ti minutter inde i anden halvleg i traditionsopgøret mod AC Milan. Ronaldo ignorerede den udstrakte hånd fra cheftræner Maurizio Sarri og satte med et stålfast blik kursen mod parkeringspladsen. Han var således ikke til stede, da hans erstatning, Paulo Dybala, mod slutningen af opgøret sikrede 'Den Gamle Dame' endnu en etmålssejr – den 11. af slagsen i indeværende sæson.

Kigger man isoleret på Ronaldos tal siden skiftet fra Real Madrid forrige sommer, peger pilen dog kun i én retning

Kenneth Hansen, fodboldkommentator TV 2 SPORT

Episoden blev efterfølgende forsøgt dæmpet i både Juventus- og Ronaldo-lejren, men den demonstrative opførsel tolkes af mange som et udtryk for en indædt frustration hos offensivspilleren, der i år oplever det ringeste scoringssnit siden sæsonen 2008/09, hvor det blev til 18 fuldtræffere for det senere mesterhold, Manchester United.

Det synes derfor som evigheder siden Ronaldos famøse ”Siiiiiiii”-brøl på scenen i 2014 i forbindelse med overrækkelsen af Ballon d’Or-prisen. Og med yngre folk som Neymar, Kylian Mbappé og Eden Hazard ventende i kulissen kan det meget vel høre fortiden til at omtale Cristiano Ronaldo blandt den absolutte verdenselite.

Skrønen om destruktiv og defensiv Calcio

Italiensk fodbold går ofte for at være påpasseligt, tempoforladt og med ét mål for øje: at holde modstanderen fra at score.

'Catenaccio'-tendenserne er dog for længst forduftet fra Støvlelandet. Scoringssnittet har været stødt stigende i de seneste årtier, og sammenlignet med de andre europæiske topligaer er italienerne oftere på bølgelængde eller en smule over konkurrenterne, når det kommer til at putte læderkuglen i netmaskerne.

I indeværende sæson bliver der i snit scoret tre mål per kamp (2,96), hvilket står i stærk kontrast til de taktiske 80’ere og 90’ere, hvor snittet i flere sæsoner befandt sig omkring to scoringer per kamp.

Kigger man isoleret på Cristiano Ronaldos tal siden skiftet fra Real Madrid forrige sommer, peger pilen dog kun i én retning. Portugiseren brugte i fjor 128 minutter på hver af sine 21 ligamål, men det var bestemt ikke på grund af en reduceret lyst til at forsøge sig mod målet.

Ronaldo toppede klart listen over flest afslutningsforsøg i Serie A sidste år med hele 177 styks – 36 flere end Fabio Quagliarella, selvom Sampdoria-angriberen spillede seks kampe og tæt på 450 minutter mere end Ronaldo i løbet af 2018/19-sæsonen.

Afslutter længere fra mål

Portugiserens afslutningsmønster har også ændret sig siden ankomsten til Italien.

Eksplosiviteten er ikke længere den samme, og én-mod-én udfordringerne sker med noget lavere frekvens end i de yngre år, hvor flere modstandere sagtens kunne ende på bagenden ude langs kridtstregerne. Tendenser viser, at Ronaldo nu, i en fremskreden alder, er mere tilbøjelig til at afslutte hurtigere og længere fra mål end tidligere set.

I fjor var det således kun Sassuolos altoverskyggende angrebsstjerne, Domenico Berardi, og Milans frisparksskytte Hakan Calhanoglu, der forsøgte sig flere gange uden for feltet end Ronaldos 69 skud fra distancen.

I år er det kun gået yderligere ned ad bakke for den portugisiske verdensstjerne. Tre af ti sæsonmål er kommet fra ellevemeterpletten, og i jagten på de resterende scoringer har Ronaldo brugt hele 76 forsøg til at komme på måltavlen. I de såkaldte xG-termer (Expected Goals) giver det en score på 0,07 xG per afslutning – hvilket får de fleste trænere til at rive sig i håret.

Cristiano Ronaldo steg til vejrs og headede tre point hjem til Juventus i udekampen mod Sampdoria. Video: TV 2 SPORT

Den evige rivalisering med Messi

Selvom Cristiano Ronaldo ikke længere slår sine folder i Spanien, lever rivaliseringen og sammenligningerne med Lionel Messi stadig i bedste velgående. Og mens alderen så småt trykker hos den 34-årige portugiser, ser dåbsattesten ikke ud til at tynge den lille troldmand under catalonske himmelstrøg.

Præcis som Ronaldo har formået at gøre det i løbet af sin karriere, har Lionel Messi også fundet måder at fornye sig på. I 2019 har ingen kunne matche argentineren, når det kommer til scoringer direkte på frispark, og i dette årti har Messi sendt flere frispark i kassen end nogen anden – og flere end skytterne tilsammen i Juventus, Real Madrid og PSG sågar. Mens Messi sender godt hvert tredje frispark ind bag modstanderens keeper, ender Ronaldo ofte med at klandre banens beskaffenhed efter at have set sin afslutning stryge flere meter over mål.

I indeværende sæson har Cristiano Ronaldo brugt hele 123 minutter per ligascoring (et tal, der lå tæt på de 200, inden man tog hul på december måned), hvilket står i stærk kontrast til Messis sæson og fortidens præstationer i den hvide Real Madrid-trøje.

Da rivaliseringen mellem Ronaldo og Messi var på sit højeste, sendte de to individualister boldene i netmaskerne noget nær hvert 70. minut, de var på banen, og i 2011 og 2012 delte de obskure 177 ligamål mellem sig (Ronaldo 86, Messi 91).

Mens Ronaldos skifte til Støvlelandet har fået tallene til at drosle, fortsætter Messi ufortrødent i det spanske, og trods en skade i de indledende runder leverer argentineren fortsat på øverste hylde weekend efter weekend.

989 minutter har således udmøntet sig i 12 scoringer og 6 oplæg, hvilket svarer til en afgørende fod i en Barcelona-scoring hvert 55. minut. Tal, der er helt på højde med tidligere sæsoners udbytte for argentineren i La Liga-regi.

Ronaldo har ikke gjort Juve bedre

Da Cristiano Ronaldo blev præsenteret i Torino forrige sommer, var det ifølge klubejer Andrea Agnelli med ambitionen om, at angriberen skulle skyde Juventus tilbage på den internationale top. En top, som Ronaldo og Real Madrid havde siddet solidt på med fire af de seneste fem Champions League-pokaler i trofæskabet til følge.

På det portugisiske landshold falder scoringerne trods alt stadig som perler på en snor

Kenneth Hansen, fodboldkommentator TV 2 SPORT

'Den Gamle Dames' seneste europæiske triumf ligger 24 år tilbage, og trods tilføjelsen af Cristiano Ronaldo synes en gentagelse af straffesparkstriumfen over Ajax i 1996 ikke realiserbart i den nærmeste fremtid.

Talentfabrikken fra Amsterdam blev ironisk nok italienernes bøddel i fjor, da Donny van de Beek og den nuværende Juve-spiller Matthijs de Ligt slukkede lyset i Torino i sidste års kvartfinaler i Champions League.

I flere af de europæiske kampe leverede Cristiano Ronaldo på sit velkendte, høje niveau, men kollektivet fungerede ikke, og i år må Juventus også overlade favoritværdigheden til andre klubber, heriblandt de forsvarende mestre fra Liverpool samt Manchester City og de to spanske giganter, Barcelona og Real Madrid. Lodtrækningen ville det heldigvis sådan, at Juventus på papiret får en blød modstander i slutningen af februar, når Lyon venter i ottendedelsfinalerne.

Håb om plads blandt verdenseliten

Sidste år rakte Ronaldos 21 ligascoringer i Serie A blot til en fjerdeplads på topscorerlisten bag Sampdorias Fabio Quagliarella, Atalantas Duvan Zapata og Milans Krzysztof Piatek. Det var således første gang siden 2005/06, at portugiseren ikke endte blandt de tre øverste på topscorerlisten i sin respektive liga.

Ronaldos scoringer var dog med til at sikre Torino-holdet deres ottende mesterskab på stribe – hele 11 point foran Napoli, der tog sig af sølvmedaljerne i fjor. Juventus' måldifference på +40 var dog klubbens ringeste siden 2010/11, hvor Luigi Delneri kun formåede at placere dem på en syvendeplads i tabellen.

Ydermere skal man syv år tilbage for at finde en lavere måltotal end sidste års 70 scoringer i løbet af sæsonen, da Antonio Contes suveræne mesterhold i 2012 endte på med en målscore på 68-20 efter 38. spillerunde.

På det portugisiske landshold falder scoringerne trods alt stadig som perler på en snor, og Cristiano Ronaldo mangler nu blot ti scoringer for at indhente iranske Ali Daei som alletiders mest scorende landsholdsspiller.

Da billetterne til sommerens EM-slutrunde skulle uddeles dette efterår, trådte Ronaldo atter i karakter og scorede i seks kampe på stribe, heriblandt syv mål fordelt på 163 minutter mod Litauen.

Og det er måske den eneste malurt i bagæret for portugiseren i nationaldragten. I løbet af de seneste tre år er langt størstedelen af målene nemlig kommet mod miniputnationer som Letland, New Zealand, Færøerne, Andorra, Egypten og Marokko og som tidligere nævnt, Serbien, Luxembourg, Ukraine og Litauen i efterårets kvalifikationskampagne.

Den genfundne målform i Støvlelandet bør også tilskrives det nyeste taktiske valg hos Maurizio Sarris. Opfindelsen af den såkaldte 'Dygualdo'-trio, hvor Ronaldo parres med både Paulo Dybala og Gonzalo Higuain i front, har været en udpræget succes og med dem på banen sammen har Juventus nettet 12 gange på blot 353 minutter.

Men de to hattricks mod Spanien og Schweiz i nyere tid giver dog håb om, at Cristiano Ronaldo fortsat hører til blandt verdenseliten.

(Tal og statistikker i denne artikel er fra WhoScored, StatsBomb og Transfermarkt).

Se Serie A og La Liga på TV 2 SPORT X.