Fodbold

Trods massiv kritik har Danmarks dyreste haft et 'super fedt' halvår i Lyon

Joachim Andersen er tilfreds med sit første halvår i Lyon trods massiv kritik i l'Equipe. Nu vil han tættere på en startplads til EM.

For den 23-årige danske fodboldspiller Joachim Andersen har det sidste halve år ikke været som alle de andre. Langt fra. Faktisk har det været et ganske ekstraordinært ét af slagsen.

I sommer blev den unge forsvarsspiller solgt som den dyreste fodboldspiller nogensinde med dansk pas, da den franske storklub Lyon købte ham for svimlende 225 millioner danske kroner.

Siden da er det blevet til en fast plads i midterforsvaret hos franskmændene, mål i både den franske liga og verdens største klubturnering, Champions League og en plads på rundens hold i sidstnævnte.

Læg dertil en fast billet til Åge Hareides 23-mand store, danske landsholdstrup og ikke mindst debuten i rødt og hvidt i oktober mod Luxembourg.

- Når det lige bliver remset op, så er der jo sket en masse gode ting. Jeg synes, det har været super fedt og et godt halvår, fortæller Danmarks dyreste fodboldspiller til TV 2 SPORT.

Selvom der har været masser at se til og et hav af store oplevelser for Joachim Andersen siden skiftet fra italienske Sampdoria i sommer, så har resultaterne i Lyon ikke været som ønsket.

Det er latterligt

Joachim Andersen om den gentagende kritik i l'Equipe

Efter sæsonens første 19 kampe og en trænerfyring undervejs frister holdet med medaljeambitionerne en skuffende tilværelse på ligaens 12.-plads.

- Det er ikke nok for en klub som Lyon, lyder det uden den mindste tøven fra Greve-knægten, selvom det også er blevet til et vigtigt avancement i Champions League.

Joachim Andersen ved præsentationen i Lyon.

Masser af kritik i l'Equipe

Som set ofte før, når resultaterne svigter i én af de store fodboldklubber, starter den febrilske jagt efter en syndebuk.

Sådan har det også været i Lyon. Ikke kun hos de tidligere franske mestres mange fans, men også fra medierne, der nøje følger hver eneste af spillernes præstationer ekstremt tæt.

Noget, den dyreste spiller i Lyons 69 år lange historie har lært på den hårde måde.

- For ofte på randen af sammenbrud. Vanskeligheder med placeringsevnen. Bliver problematisk og febrilsk, lød de hårde ord i Frankrig største sportsavis, l'Equipe, i løbet af året.

Kritikken af Joachim Andersen har ikke været noget enkeltstående tilfælde. Særligt i starten af sæsonen, hvor Andersen stadig kæmpede med den skade, der kostede slutrunden ved U21 EM i sommer, har den dyre dansker været blandt bundskraberne, når der skulle deles karakterer ud til Lyon-holdet.

- Jeg havde en svært start med nogle fejl i opstarten. Det fik jeg noget kritik for, og det var helt fair, indrømmer Joachim Andersen.

Jeg er nok for perfektionist, men jeg tror, det er nødvendigt, hvis man vil være en af de bedste

Joachim Andersen

Forsvarsspilleren har dog 'ikke meget respekt' for, at de hårde ord og lave karakterer fra særligt én journalist i l'Equipes spalter har fulgt ham gennem den første halvsæson.

- Der er én af journalisterne, der konsekvent giver mig laveste bedømmelse på holdet, lige meget hvordan jeg spiller.

- Det er latterligt. Jeg har spilet en masse gode kampe, alligevel har jeg fået laveste karakter på holdet. Det er da træls, når jeg føler det er uretfærdigt, siger danskeren til TV 2 SPORT.

Joachim Andersen i diskussion med dommeren i Champions League-kampen mod Zenit. Et opgør, Lyon tabte med 2-0 og medførte masser af kritik af den danske forsvarsspiller i l'Equipe.

Sin egen største kritiker

Selvom det irriterer den perfektionistiske forsvarsspiller, så ved han godt, at kritik fra medierne er en del af livet som topspiller, og at der er mere af den i en klub storklub som Lyon end i italienske Sampdoria.

De sociale medier har tilmed gjort det umuligt ikke at se og læse journalisternes mening om den seneste kamp. Uanset om han selv har været tilfreds med sin egen præstation eller ej.

- Det kan godt være lidt irriterende, men jeg prøver ikke at gå for meget op i det. Personligt synes jeg sjældent, karakterer er retvisende.

Det betyder dog ikke, at kritik og meninger ikke er velkommen. Det skal bare gå fair til, slår den tidligere Sampdoria-spiller fast.

Det er jo ikke altid dem, der spiller mest, der spiller på landsholdet

Joachim Andersen om konkurrencen på landsholdet

Men uanset hvor skarp kritikken kan være fra medier eller andre meningsdannere, er Joachim Andersens største kritiker ham selv.

- Jeg er nok for perfektionist nogle gange, men jeg tror, det er nødvendigt, hvis man vil være en af de bedste.

- Der er altid plads til forbedring. Jeg sætter altid kæmpe krav til mig selv, og selv en lille fejlaflevering kan irriterer mig helt vildt.

Det er den indstilling, sammen med et stort talent i at holde angriberne fra fadet og en præcis pasninsgsfod de fleste andre af verdens bedste forsvarsspillere skæver misundeligt til, der gjorde ham til én af sommerens mest eftertragtede forsvarsspillere.

- Jeg vil være en af verdens bedste forsvarsspillere, slår Joachim Andersen fast overfor TV 2 SPORT nok engang.

Joachim Andersen og Bertrand Traore jubler efter sejren på 6-0 over Angers i Ligue 1.

Vil spille til EM på hjemmebane

Titlen som én af verdens bedste forsvarsspillere kan Andersen, der fik sin fodboldopdragelse i Greve, FCK og FC Midtjylland, ikke føje til sit CV endnu.

Men han er stille og roligt på vej. I efteråret tog han endnu et skridt mod det mål, da han fik debut på det danske landshold.

Men som med andre store milepæle i karrieren, dvæler Joachim Andersen ikke ved sine successer. Han sætter sig nye mål.

- Der kommer et EM til sommer, som jeg rigtig gerne vil være en del af, og jeg vil selvfølgelig også gerne spille mig tættere på landsholdets startopstilling.

- Jeg tager tingene som det kommer og prøver at gøre det så godt som muligt. Men som det ser ud lige nu, er der ikke så mange, der spiller på deres klubhold, så jeg håber da, at jeg har en fordel der, forklarer han til TV 2 SPORT.

Ser man på den seneste landsholdsudtagelse, hvor Åge Hareide havde fire centrale forsvarsspillere med i truppen, så har Joachim Andersen spillet klart mest i denne sæson.

Spilletid for de danske forsvarsspillere

1. Joachim Andersen (Lyon) - 1703 minutter

2. Mathias 'Zanka' Jørgensen (Fenerbahce) - 1287 minutter

3. Andreas Christensen (Chelsea) - 937 minutter

4. Simon Kjær (Atalanta) - 381 minutter

Anfører Simon Kjær er blevet lagt på is i italienske Atalanta, hvor det bare er blevet til 381 minutters fodbold hele efteråret. Andreas Christensen varmer som oftest bænken i Chelsea, mens Mahias 'Zanka' Jørgensen for det meste spiller fast for tyrkiske Fenerbahce.

Til sammenligning er Joachim Andersen fast mand i Lyon med mere end 1700 minutters fodbold i stængerne.

- Jeg ved ikke, hvad Åge tænker om konkurrencen i forsvaret. Det er jo ikke altid dem, der spiller mest, der spiller på landsholdet.

- Det er svært at svare på, hvor jeg står i forhold til de andre. Men jeg tror, jeg er den med femte flest minutter i Lyon. Det er jo meget godt. Men det eneste, jeg kan gøre, er at fortsætte med at arbejde hårdt.

Joachim Andersen under landsholdets træning i Helsingør den 8. oktober 2019.

Det skal blive bedre i Lyon

Det er ikke kun landsholdet, der er et mål for Joachim Andersen i 2020.

Selvom han grundlæggende har været 'fint tilfreds' med sine egne præstationer for Lyon, så skal resultaterne blive bedre næste år.

- Jeg vil rigtig gerne, at vi i Lyon kommer længere op i tabellen. Som hold har vi ikke været gode nok. Vi vil også gerne spille Champions League næste år.

- Vi har også to spændende kampe mod Juventus i netop Champions League, som jeg håber, vi kan lege lidt med.

Men ellers er der ikke store ambitioner det næste halve år for Joachim Andersen. Snuden skal holdes i sporet. Det helt store mål har han altid i horisonten. At blive blandt de bedste i verden.

Det er da også svært at bede om meget mere, når de seneste seks måneder har gjort ham til Danmarks dyreste fodboldspiller, målscorer i Ligue 1 og Champions League og ikke mindst landsholdsspiller.

- Det er jo ikke altid mig, der er herre over, hvad der skal ske, så det er jo bare fedt, at alt det her er lykkedes, fortæller Joachim Andersen til TV 2 SPORT.