Fodbold

Landsholdets anfører ærgrer sig over Jon Dahls farvel

Simon Kjær hylder Jon Dahl Tomasson for sin tid som assistent for landstræner Åge Hareide.

Siden marts 2016 har Jon Dahl Tomasson stået side om side med Åge Hareide i ledelsen af det danske fodboldlandshold.

Makkerskabet stopper dog omgående, efter at svenske Malmö FF har hentet den tidligere landsholdsangriber ind som ny cheftræner.

Landsholdets anfører, Simon Kjær, har i sin karriere haft et hav af trænere i sine otte forskellige klubber og som en del af landsholdet, og han har kun roser til overs for den nu forhenværende assistent.

- Jeg vil bare sige, at Jon har fantastiske forudsætninger for at få stor succes som træner, og her tænker jeg på internationalt plan, siger Simon Kjær til Ekstra Bladet.

- Selvfølgelig er det ærgerligt for landsholdet, at vi mister Jon få måneder før en EM-slutrunde, men jeg kan forstå godt, at han tager det valg.

Anføreren er "menneskeligt set rigtig glad for", at Dansk Boldspils-Union og Hareide ikke stod i vejen, da Jon Dahl Tomasson fik tilbudt trænersædet i den svenske storklub.

Jon Dahl Tomasson (9) og Simon Kjær (3) var begge med i VM-kampen i 2010 mod Cameroun.

Jon Dahl Tomasson og Simon Kjær nåede at spille seks kampe sammen på det danske landshold, før Tomasson indstillede sin aktive karriere.

Hollandsk stil til Sverige

Jobskiftet blev annonceret søndag, hvor Jon Dahl Tomasson deltog i et pressemøde hos sin nye arbejdsgiver.

Kontrakten løber fra 10. januar og har ikke nogen slutdato.

- Jeg er superstolt over at sidde her. Historisk set er det Nordens største klub, sagde Jon Dahl Tomasson.

- Projektet tiltalte mig. Det handler om at udvikle spillere, men det handler først og fremmest om at vinde kampe. Og det skal vi forsøge at forene. Min fodboldtilgang er meget hollandsk baseret. Det er de tanker, jeg vil tage med.

Hareide var skuffet og glad

Jon Dahl var med til at skaffe Danmark en billet til EM-slutrunden til sommer, som blandt andet spilles i Danmark.

Det bliver han nu ikke en del af, og han kunne da også berette, at Åge Hareide gerne havde set, at han var fortsat til sommer, men at nordmanden i øvrigt var glad på hans vegne.

- EM-slutrunden bliver fantastisk for Danmark. Men i sidste ende må man tage den mulighed, der kommer. Vi er et godt match. Og så må man hoppe på toget, sagde Jon Dahl Tomasson søndag.

- Det var en unik mulighed. Tak til DBU for at lade mig søge den.

Jon Dahl Tomasson er den landsholdsspiller, der sammen med Poul 'Tist' Nielsen har scoret flest mål med 52 af slagsen. Han er nummer tre på listen over flest landskampe med 112.

Han indstillede sin aktive karriere i 2011 efter at have spillet for klubber som Newcastle, Feyenoord, AC Milan, Feyenoord og Villarreal.

I 2012 blev han assistenttræner i hollandske Excelsior, hvor han siden blev forfremmet til cheftræner.

Siden har Jon Dahl Tomasson været cheftræner i Roda og assistenttræner i Vitesse, før DBU i 2016 hentede ham ind som Åge Hareides højre hånd, da Morten Olsen forlod posten efter 15 år i spidsen for Danmarks bedste fodboldherrer.