Fodbold

Disse af landsholdets stjerner skal skifte i dette transfervindue, vurderer Toft

En stor del af landsholdets kerne har ikke gode udsigter til spilletid frem mod EM. Transfervinduet kan blive hjælpen til den optimale EM-optakt.

Transfervinduet har åbnet sine døre.

Selvom traditionen tilskriver, at de største handler ikke falder på samme årstid, som sneen falder, kan det lille vintervindue blive essentielt for mange fodboldspillere.

EM 2020 står nemlig og banker på døren, og det er ikke et hvilket som helst europamesterskab. Med 12 værtsnationer er der nemlig mange spillere, der får muligheden for en once in a lifetime-oplevelse - nemlig at repræsentere sit land til EM på hjemmebane.

Og det gælder i høj grad også de danske spillere. Betragter man flere af de store danske stjernes gøren i de hjemlige ligaer, er der god grund til bekymring.

To af landsholdets allerstørste stjerner, Christian Eriksen og anfører Simon Kjær, spiller stort set ikke fodbold. Og tidligere fast inventar på landsholdet som Andreas Christensen og Thomas Delaney synes lige nu også langt væk fra startpladser.

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft mener, at der er grund til bekymring.

- Åge Hareide har januar til at blive bekymret. Hans fundament i landsholdshøjde er under radaren - med undtagelse af Kasper Schmeichel. Hans første udtagne, hans sikre kort, hans basis går ind i en måned, som kan definere EM-holdets muligheder denne sommer. Der er meget på spil for Simon Kjær, Thomas Delaney, Christian Eriksen, Hareide - og landsholdet.

Flemming Toft tager temperaturen på de spiller, der muligvis skal bruge januar på at finde sig en ny klub.

Simon Kjær

Sølle 291 minutter er det blevet til for landsholdsanføreren i Serie A i denne omgang. Blot to gange har han spillet fuld tid i Serie A for Atalanta. Danskeren er i den grad ude i kulden, og det er så godt som en offentligt kendt hemmelighed, at danskeren leder efter en ny klub.

- Simon Kjær skal skifte - igen. Han er ikke inventar i Atalanta - klart meldt ud af chefen, Gian Gasperini, der ikke har brug for Kjær. Og nu har danskerens agent, Mikkel Beck, klargjort, at der skal findes en ny arbejdsgiver. Det kan godt være, anføreren har lang, meget lang, snor hos Åge Hareide, men det er ikke holdbart, hvis han ikke spiller kontinuerligt. På den måde må EM-pladsen være i fare, trods alt. Landsholdet har brug for, at Simon Kjær finder en ny 'leje-plads'.

Christian Eriksen

Danmarks unægteligt vigtigste spiller i offensiven befinder sig i en svær periode. Han har kontraktudløb til sommer, hvilket betyder, at rygterne om et klubskifte flyver om sig. Han har derfor sjældent været at finde i Tottenhams startopstilling, og det er ikke det optimale scenarie for Danmark frem mod EM til sommer.

- Christian Eriksen er på vej væk - det kan der ikke herske tvivl om efter udmeldingerne, attituden og manager Jose Mourinhos seneste udtalelser. "Jeg ved, hvad Christian vil… men det bliver mellem os." Han skal selvfølgelig have mere spilletid, selvom jeg ikke tror, at Hareide vil se bort fra ham selv uden minutter i benene. Men det handler om kamptræning i foråret. Eriksen skifter, spørgsmålet er, om det først bliver til sommer. Landsholdet har brug for ham - den eneste iscenesætter.

- Christian Eriksens fremtid er stadig et gætværk. Der er rivegilde i spekulationerne - Inter, Juventus, Real Madrid, Paris SG, Manchester United - og Tottenham. Mourinho har givet ham starttid på det seneste - men skyldes det skader og anden fravær? Og hvem har lyst til at slå til af andre klubber? Eriksen skal holdes varm i kamptrøjen, hvis ikke niveauet skal falde.

Andreas Christensen

Det så lovende ud for den unge dansker, da Frank Lampard blev ansat som manager i Chelsea. Han startede inde i seks af de første syv kampe under Lampards vinger, men siden da har det været begrænset med spilletid. Han kæmper med Tomori, Rüdiger og Zouma om en plads i midterforsvaret, og lige nu ligner han det svageste led. Havde han været fast mand i Chelsea frem mod EM, havde det åbnet nye muligheder i den danske midterforsvar.

- Det er blevet til for få spilleminutter siden september. Frank Lampard har et bedre øje til Rüdiger og Zouma centralt, og skiftet mellem fire og tre nede bagved har ikke løftet noget for 'AC'. Han vil altid være på tale i EM-sammenhæng, men det virker som om, at 'Zanka' er lidt foran i midterforsvaret, siger Toft.

Thomas Delaney

Det er svært at spå om, hvor Delaney rangerer i Dortmund lige nu. En skade har nemlig holdt ham ude siden EM-kvalifikationskampen mod Irland i november. Han startede ellers sæsonen i Bundesligaen med en masse kampe fra start, men har ellers siddet meget på bænken. Han var ikke i spil de sidste fire kampe for Dortmund, inden han blev skadet i landskampen mod Irland.

- Thomas Delaney er igennem afslutningen på et genoptræningsforløb, og nu bliver der stillet skarpt på, om han genvinder en startplads hos Dortmund. Det kan blive svært nok, for det er blot blevet til seks Bundesligakampe i denne sæson. Nu skal skaden indregnes, og Delaney har fysik som sit kernepunkt, men kamptræning er nødvendigt frem mod EM 2020.

Pione Sisto

Pione Sisto lignede længe en mand, der skulle bruge transfervinduet til at komme væk, hvis drømmen om en plads i EM-truppen skulle få et lille liv. Men han har været at finde i startopstillingen for nyligt, hvor det er blevet til lidt over 500 minutter i La Liga, hvorfor en vinterskiftet måske ikke er så alarmerende som først antaget.

- At Pione Sisto er kommet tilbage til virkeligheden er måske for meget sagt, men han er dog med igen, når Celta Vigo præsenterer bruttotrup i La Liga. Hareide har tidligere haft et særligt godt øje til Sisto, men jeg har en fornemmelse af, at hans udsving har været for mange - på og udenfor banen, Næppe EM-aktuel, hvis vi anskuer det fra nu. Det kan dog nå at ændre sig.

Udover de fem nævnte spillere noterer Flemming Toft sig også et par andre spillere, der er landsholdsakutelle, men spiller for lidt i klubberne.

Jonas Knudsen

- Jonas Knudsen har en kæmpefordel - i venstrebenet. Hvis Nicolai Boilesen ikke når at blive EM-klar, er der plads til Knudsen, men der skal langt mere spilletid til i Malmø.

Lukas Lerager

- Lerager er på et af de yderligere mandater til EM-truppen, men han er til gengæld en af de mest stabile og driftsikre. Så kommer han snart over sin skade, så hedder den Genoa og EM-holdets bruttoliste.