Ny træner skal få Barcelona til at spille som i Laudrups dage

16x9
Quique Setien snakker med Ernesto Valverde fra et opgør mellem Real Betis og FC Barcelona. Foto: Quique Garcia / Ritzau Scanpix

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft analyserer ansættelsen af Quique Setién som ny Barcelona-træner.

For første gang siden 2003 har FC Barcelona fyret deres træner midt i sæsonen.

Dengang gik det ud over Louis van Gaal - sent mandag aften fik Ernesto Valverde silkesnoren.

Trænerskiftet kommer, fordi ledelsen i den catalanske klub er utilfreds med Valverdes spillestil, selvom den har givet to mesterskaber ud af to mulige, og selvom Barca lige nu stadig er med blandt de 16 sidste i Champions League, og selvom de fører La Liga.

Men spanske medier skriver også, at Valverde tabte omklædningsrummet. Det er, når spillerne ikke længere tror på træneren og sætter sig over. Og hvis de ønsker forandring, så hører ledelsen efter, når vi taler personligheder som Pique, Busquets, Suarez og Messi.

Ny mand i trænersædet er et for mange et mindre kendt navn, Quique Setién - det næstbedste valg. For Barcalona-ledelsen havde helst set den tidligere storspiller Xavi på posten. Ham forhandlede man med, mens Valverde stadig var træner, men Xavi sagde nej tak og beholdt dermed sit job i Al Sadd fra den bedste liga i Qatar.

Så blev det i stedet Setién, der har en fortid i blandt andet Las Palmas og Betis, som han forlod efter sidste sæson. Han var spiller i Logronés og Racing Santander i begyndelsen af 90'erne, hvor FC Barcelonas første Dream Team huserede under Johan Cruyff med blandt andre Michael Laudrup på holdet.

Jeg ville have givet min højre arm for at spille i Barcelona under Cruyff

Quique Setién, ny Barcelona-træner

En simpelt fremstillet spillestil

Det er netop den spillestil, Cruyffs - og senere Pep Guardiolas - stil, der nu skal tilbage til Camp Nou. En spillestil, der gav resultater og henrykkede en hel verden. Først Cruyff (med Laudrup), så Guardiola (med Xavi og Iniesta) - og nu Setién (med Messi).

Enkelt skitseret med en stil, hvor der forsvares med bolden, hvor midtbanen er fyldt godt op, og de forreste pres-spillere er højt oppe. Simpelt fremstillet.

Cruyffs Dream Team havde Ronald Koemann, Pep Guardiola, José Mari Bakero, Michael Laudrup, Romario og Hristo Stoichkov som de bærende i en vindende og smittende spillestil med masser af boldbesiddelse, masser af små-afleveringer, pres-spil og mål fra de forreste. Det var et hold fyldt op med kreative kræfter.

Guardiola stod bag det næste Dream Team, som mange vil kalde “Peps Team” i 00'erne med Carles Puyol, Piqué, Busquets, Xavi, Iniesta og Messi som de mest fremtrædende.

Han har spillerne?

Nu skal Setién altså genskabe eller videreføre det output, vi så den gang - det der beundrede en hel fodboldverden. Han har intentionerne:

- Jeg ville have givet min højre arm for at spille i Barcelona under Cruyff.

Men har han spillerne?

Alderen hos de mest markante og aktuelle skal med i ligningen. Piqué er snart 33, Busquets er 31, Suarez er 32, Messi er 32 - og i parentes Rakitic er 31 og Arturo Vidal 32. Lige nu er Suarez langtidsskadet, og Griezmann er endnu ikke trådt i karakter.

Ernesto Valverde (tv) og Quique Setién hilser på hinanden før en kamp mellem Barcelona og Betis.
Ernesto Valverde (tv) og Quique Setién hilser på hinanden før en kamp mellem Barcelona og Betis. Foto: Raul Caro / Ritzau Scanpix

Der er så yngre i støbeskeen - Frankie de Jong (22), Arthur (23 - lige nu skadet), Dembélé (22 - lige nu skadet). Næppe nok til et nyt Dream Team, som det ser ud nu - og spørgsmålet er, om FC Barcelona har råd til nye, store indkøb? Klubben er økonomisk hårdt trængt. Mange skriger på et comeback til brasilianske Neymar til sommer.

Men farvel til Valverde, hvis kritikere peger på fem nedslag, efter at de har nævnt de to mesterskaber: Nederlagene til Real Madrid i den spanske Super Cup 2017, derouterne mod AS Roma (4-1 og 0-3) i Champions League og sæsonen efter til Liverpool (3-0 og 0-4), nederlaget til Valencia i Copa del Ray sidste år og senest nederlaget til Atletico Madrid i januars semifinale i Supercopa de Espana.

En stor opgave for Setién

Nu er Setién altså ansat på en kontrakt, der er længere end den folkevalgte bestyrelses. Sommeren 2022, står der over underskriften, FC Barcelona skal have ny bestyrelse 2021 - og de får frie hænder til at ansætte og fyre, når de er valgt.

Det blev altså ikke den nuværende bestyrelses førstevalg Xavi. Det blev heller ikke hverken den hollandske landstræner Ronald Koemann eller den tidligere Tottenham-manager og Espanyol-tilknytning, Mauricio Pochettino, som har været flittigt nævnt som den næste træner.

Nu bliver det manden uden det store trænernavn, der skal holde FC Barcelona på førersædet i La Liga, få en ny succes i Champions League - og få holdet til at spille drømmebold som i Cruyffs, Michael Laudrups og Guardiolas dage.

Det bliver noget af en opgave.