Den st√¶dige bankmand, der forf√łrte Italien

16x9
Maurizio Sarri er fra Napoli. Nu står han over for sin tidligere klub. Foto: Miguel Medina / Ritzau Scanpix

I denne klumme skriver TV 2 SPORTs fodboldekspert Martin Mikkelsen om Maurizio Sarri, der er træner for Juventus.

For tre-fire √•r siden blev jeg forelsket. Det var k√¶rlighed ved f√łrste blik. Jeg har set meget fodbold, men det der, det var nyt. Den syditalienske klub S.S.C. Napoli spillede fodbold, s√• englene sang. Levende, dynamisk, hurtigt - de flyttede bolden konstant og scorede m√•l p√• samleb√•nd.

Holdet rummede store fodboldhjerner som Marek Hamsik og Jorginho, kvikke og fantasifulde, offensive profiler som Lorenzo Insigne og Dries Mertens, men jeg fandt hurtigt ud af, at det var den storrygende, tr√¶ningsdragtkl√¶dte mand p√• sidelinjen, der var n√łglefiguren i denne √•benbaring. I Italien blev stilen kendt som ‚ÄėSarrismo‚Äô.

Maurizio Sarri er f√łdt i Napoli, men voksede op i Toscana. I de sp√¶de voksen√•r arbejdede han som bankmand i Firenze og spillede fyraftensfodbold i sm√•, lokale klubber. Han var til pr√łvetr√¶ning i Fiorentina, men fik aldrig en professionel kontrakt.

Fyraftenstræner i flere år

At kalde Sarris tr√¶nerkarriere for broget ville v√¶re en eklatant underdrivelse. Siden 1990 - √•ret, hvor han som 31-√•rig fik sit f√łrste tr√¶nerjob - har han v√¶ret tr√¶ner for 20 forskellige klubber, hvoraf langt st√łrstedelen af dem har befundet sig i de lavere divisioner i Italien. Det var da ogs√• f√łrst i 2002, at han kvittede sit job i banken og forfulgte tr√¶nerdr√łmmen p√• fuld tid.

I 2000 blev Sarri ansat som tr√¶ner for Sansovino i den sjettebedste r√¶kke i Italien (det, der svarer til Serie 1 i Danmark), og her tilegnede han sig √łgenavnet ‚ÄėMister 33‚Äô, fordi han angiveligt havde 33 forskellige variationer af offensive d√łdbolde.

I 2012 - efter en periode uden job - fik han chancen i Empoli i Serie B. I Empoli blev det et stort samtaleemne, at han brugte en drone i forbindelse med holdets træningssessioner. Dronen optog træningerne og gav forbedrede muligheder for analyse. På det tidspunkt var droner i forbindelse med fodboldtræninger ikke hverdagskost i Italien. Især ikke i den næstbedste række.

Her ses Maurizio Sarri i sin tid som Empoli-træner. Billedet er fra en udekamp mod Napoli i december 2014.
Her ses Maurizio Sarri i sin tid som Empoli-træner. Billedet er fra en udekamp mod Napoli i december 2014. Foto: Carlo Hermann / Scanpix Denmark

Sarri havde stor succes i Empoli, som han blandt andet f√łrte til oprykning til Serie A, men det var alligevel en overraskelse for mange, at Napoli i 2015 tog chancen med den - i Serie A regi - uerfarne tr√¶ner. 2014/15 s√¶sonen med Empoli var p√• det tidspunkt Sarris eneste i Serie A.

Opsigtsvækkende udstråling

Sarri blev betragtet som uv√¶rdig, og hans manglende erfaring fra h√łjeste niveau kombineret med et up√•faldende og ydmygt ydre faldt ikke i napolitanernes smag. I august 2015 var det i Serie A kun Carpi, der havde solgt f√¶rre s√¶sonbilletter end Napoli, men fansene skulle snart l√¶re, at hans fodboldstil stod i sk√¶rende kontrast til hans afslappede udstr√•ling.

Efter en pointm√¶ssig haltende start - et m√łnster, man har set i mange af Sarris klubber - s√• Napoli sig ikke tilbage i godt og vel tre s√¶soner. De forf√łrte ikke bare Italien men hele Europa med deres fantastiske fodboldspil. Spillerne stolede p√• ham og bragte hans dr√łm til live. Sarri skabte et system, som fik det bedste ud af spillerne.

Inden Sarri ankom til Napoli, havde Lorenzo Insigne eksempelvis aldrig scoret mere end fem m√•l i √©n Serie A-s√¶son, men i 2016/17-s√¶sonen scorede Insigne 18 gange. Dries Mertens havde v√¶ret kantspiller i hele sin seniorkarriere, men da Sarri omskolede ham til frontangriber i sit 4-3-3 system, kvitterede belgieren med hele 46 m√•l i Serie A over de f√łlgende to s√¶soner.

Lorenzo Insigne og Dries Mertens fejrer en af deres mange Napoli-scoringer.
Lorenzo Insigne og Dries Mertens fejrer en af deres mange Napoli-scoringer. Foto: Alberto Pizzoli / Scanpix Denmark

Generelt handler Sarris filosofi mindre om driblinger, styrke og enkeltmandspr√¶stationer, men mere om teamwork, forudseenhed og timing. Det handler om at desorientere, fiksere og aflede modstanderen gennem hurtig boldcirkulation, h√łjintenst genpres og konstant bev√¶gelse. En filosofi, der passer perfekt til sm√•, styrkem√¶ssigt svage, men intelligente spillere som Insigne, Mertens og Jorginho.

Om sin filosofi har Sarri udtalt, at den altoverskyggende grundsten er, at barnet, der bor i alle fodboldspillere, skal have det sjovt. N√•r spillerne har det sjovt, er de mest produktive. For at skabe den n√łdvendige timing og relation mellem spillerne er Sarris tr√¶ninger ofte baseret p√• endel√łse gentagelser. Han pr√¶ger automatikken, s√• stilen bliver en vane. Spillerne skal kunne finde hinanden i s√łvne. Han g√łr det i h√łjt tempo for at f√• den n√łdvendige frekvens, men i kort tid ad gangen for samtidig at undg√•, at spillerne begynder at kede sig.

Kunne have arbejdet gratis

Maurizio Sarri er dedikeret, grundig og ikke mindst st√¶dig. Han har altid gjort tingene p√• sin egen m√•de. Han tror p√• sin stil, uanset hvem han skal m√łde. Han er ikke uden pragmatik, men han n√¶gter at acceptere pr√¶missen om, at det lille hold ikke kan spille offensiv fodbold. Han er en ildsj√¶l og fodboldn√łrd af ypperste karat.

I sin tid i Empoli blev han spurgt, om han var tr√¶t af at v√¶re den d√•rligst betalte tr√¶ner i Serie A, hvortil han svarede, at han var godt tilfreds, idet han blev betalt for at g√łre noget, han alligevel ville have gjort gratis efter arbejde.

Marek Hamsik, den slovakiske legende, der var anf√łrer for Sarris Napoli-hold, har udtalt, at Sarris bes√¶ttelse af fodbold er sygelig, og at han er den tr√¶ner, der har betydet mest for hans tekniske og taktiske udvikling som fodboldspiller.

Ingen 'Sarrismo' de seneste år

N√•r man dykker ned i historien om Sarri, er det generelt p√•faldende, hvor stor ros han f√•r fra de spillere, han har tr√¶net: ‚ÄúHan gav mig lysten til fodbold tilbage‚ÄĚ, ‚Äúhans tr√¶ninger har bem√¶rkelsesv√¶rdig h√łj kvalitet‚ÄĚ, ‚Äúhvis du arbejder med Sarri, f√łler du, at du er p√• en anden planet‚ÄĚ. Man oplever ofte, at spillere taler i respektfulde og h√łflige vendinger om deres tidligere tr√¶nere, men det her sl√•r mig som noget ganske andet. Det er mit indtryk, at spillerne virkelig l√¶rer noget af Sarri - at han √•bner deres √łjne og g√łr dem klogere p√• spillet. De virker n√¶rmest taknemmelige.

I Sarris tid i Chelsea s√• man aldrig ‚ÄėSarrismo‚Äô i sin fuldendte form, og i Juventus er mit indtryk her halvvejs i s√¶sonen, at spillet langt fra sidder i skabet. De viser genialiteter i glimt, men Sarri har ikke kn√¶kket koden endnu. De vinder kampene, fordi vinderkulturen er s√• indgroet i holdet, og fordi de har Cristiano Ronaldo og Paulo Dybala til at afg√łre kampene.

Maurizio Sarri kan takke Cristiano Ronaldo og Paulo Dybala for en hel del Juventus-point i denne sæson.
Maurizio Sarri kan takke Cristiano Ronaldo og Paulo Dybala for en hel del Juventus-point i denne sæson. Foto: Marco Bertorello / Ritzau Scanpix

Jeg vil p√• det kraftigste anbefale, at man g√•r p√• YouTube og ser et par sammenklip fra Sarris tid i Napoli (eller Empoli), for de, der prim√¶rt kender ham fra Chelsea og Juventus, har ikke set, hvad ‚ÄėSarrismo‚Äô virkelig er.

S√łndag m√łdes Juventus og Napoli i Serie A. Et m√łde mellem Italiens ubestridte konger og de detroniserede f√łrsteudfordrere fra de seneste mange s√¶soner, men ogs√• et m√łde mellem Sarris nye, spirende projekt og de efterh√•nden s√łrgelige rester af hans tidligere.

Napolis nuv√¶rende anf√łrer og tidligere stjernespiller under Sarri, Lorenzo Insigne, som ogs√• selv er indf√łdt napolitaner, har udtalt, at Sarris ans√¶ttelse i Juventus bliver betragtet som forr√¶deri, og i Napoli tager de deres loyalitet alvorligt.

Sagt på en anden måde: Der er lagt i kakkelovnen.