Fodbold

La Liga-præsident raser efter en dag med gadekampe og racisme

Præsidenten for La Liga fordømmer de episoder med fodboldvold og racisme, der lørdag fandt sted i spansk fodbold.

Det var en trist La Liga-præsident, der udtalte sig til pressen efter en sort lørdag i spansk fodbold.

For her ramte flere alvorlige episoder nemlig den bedste spanske fodboldrække. Dels blev Athletic Bilbaos angriber Inaki Williams angiveligt udsat for racistiske tilråb under kampen mellem Espanyol og Athletic Bilbao.

Og dels fandt flere tilfælde af fodboldvold og gadekampe sted - både i Barcelona og Valencia.

- I dag har vi taget et skridt tilbage i det arbejde, som vi begyndte for flere år tilbage.

- Volden i Barcelona og Valencia og de racistiske tilråd mod Inaki Williams skader spansk fodbold, siger La Liga-præsident, Javier Tebas, ifølge Reuters.

Voldsomme gadekampe

Inden ovennævnte kamp mellem Espanyol og Athletic Bilbao i Barcelona udbrød der optøjer kort før kampstart. Således viser flere videoer, hvordan borde og stole fløj gennem luften i gaderne omkring Estadi Cornellà-El Prat - Espanyols hjemmebane. Ifølge SKY Sport er fem personer blevet anholdt.

Se video af optøjerne herunder.

Og i Valencia gik det endnu mere voldsomt for sig inden storkampen mellem Valencia og FC Barcelona. Her var området omkring Valencias hjemmebane, Mestalla, nærmest omdannet til en krigszone i timerne op til kampstart.

Der har i flere dage været spændinger mellem to grupper af ultras, Yomus fra Valencia og Boixos Nois fra Barcelona. Og ifølge SKY Sports var politiet advaret om, at det kunne ende i massive optøjer op til kampstart. Men selvom politiet var forberedt, endte det lige omkring middagstid i et voldsomt sammenstød mellem tilhængere af de to klubber.

Én person er anholdt, mens det fortsat er uvist, om der er nogen tilskadekomne. Se billeder af optøjerne herunder.

- La Liga tager ansvaret og vil sammen med klubberne forsøge at finde ud af, hvad der er gået galt, siger La Liga-præsident, Javier Tebas ifølge Reuters.

Kampen endte med en sejr til Valencia på 2-0.

Racisme i Barcelona

Efter 68 minutters spil af kampen mellem Espanyol og Athletic Bilbao blev Bilbaos spanske angriber Inaki Williams skiftet ud. På sin vej tilbage på udskiftningsbænken blev Williams dog udsat for racistiske tilråb. Det fortalte han efterfølgende til klubbens medier:

- Det er en sørgelig dag. Episoder som denne hører ikke hjemme i fodbold, siger Inaki Williams og fortsætter:

- Jeg er ked af pointtabet, men mest af alt er jeg ked af det, fordi jeg var genstand for racistiske fornærmelser. Ingen sort spiller, ingen spiller overhovedet, ønsker at høre den slags.

- Det er helt forkert. Folk skulle gå til kampe for at have det sjovt og støtte deres hold. Fodbold er en holdsport og bør blive spillet i en venlig atmosfære.

Inaki Williams fra Athletic Bilbao bliver udsat for racistiske tilråb fra tribunerne i kampen mellem Espanyol og Athletic Bilbao. Video: Jonas Sauermilch

På tv-billederne fra kampen kan man se, at Williams på vej tilbage til udskiftningsbænken råber op mod den tribune, hvor de mest fanatiske Espanyol-tilhængere befinder sig. Se episoden i klippet herover.

25-årige Williams var også genstand for racisme i en kamp mellem Athletic og Sporting Gijon i august 2016, hvor kampen måtte afbrydes midlertidigt. Efterfølgende blev Gijon dømt til at lukke en tribune til den følgende hjemmekamp.

Efter søndagens kamp har Iniki Williams skrevet følgende på Twitter:

- Det er meget trist, at vi i dag fortsat oplever racismescener i fodbold. Vi er nødt til at stoppe det. Tak for jeres støtte.

Kampen mellem Espanyol og Bilbao endte 1-1.