Fodbold

De græder i Napoli: - Nu er vi igen tilbage til en mørk periode

Napoli befinder sig i sin største krise i flere år. Situationen gør ondt på fansene, og meldingen fra træneren er, at holdet ikke har nogen sjæl.

Se Serie A og La Liga på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY.

Der har været perioder, hvor det var utrolig sjovt og festligt at være fan af fodboldklubben SSC Napoli.

Faktisk skal vi kun få år tilbage for at finde en euforisk aften i de napolitanske gader.

Der er ingen organisation eller sammenhold, vi er alle ude på dybt vand

Gennaro Gattuso, Napoli-træner

22. april 2018 kort efter klokken halv elleve lød slutfløjtet på Allianz Stadium. Byens stolthed havde nedlagt det rige hold fra nord, Juventus, med 1-0 - og så i Torino.

Dengang drømte de fodboldgale syditalienere om den første Scudetto, siden Diego Maradona styrede showet.

Men nu er stemningen i den rå havneby, hvor mafiaen stadig er omsiggribende og angribende, en helt anden.

Holdet taber flere ligakampe, end det vinder, og under kampen mod Fiorentina på Stadio San Paolo lørdag aften i sidste uge fangede tv-kameraerne en dreng med tårer i øjnene, mens han blev trøstet af sin mor.

Hjemme på Stadio San Paolo tabte Napoli 2-0 til Fiorentina. Det var klubbens tredje liganederlag i træk. Video: TV 2 SPORT

Napolitanernes inderlige håb er, at den nuværende krise snart får en ende. For Napoli er mere end et hold, de holder med. Det er en altoverskyggende ting i deres hverdag.

- Det gør rigtig ondt at vågne op til sådan en virkelighed. Det er en smerte, man kan mærke på folk, fordi fodbolden i Napoli repræsenterer rigtig mange ting, siger Luigi D'Ambrosio til TV 2 SPORT.

Han er født og opvokset i Napoli og har været Napoli-fan i alle sine 41 levelår. Som 23-årig flyttede han til Nordjylland, men en stor del af hans familie bor stadig i Napoli.

Et fald ud af det blå

I dag står Luigi D'Ambrosio i spidsen for en dansk sammenslutning af Napoli-fans, og i facebookgruppen 'Forza Napoli - Danmark' deler han og godt 1000 andre deres tanker, billeder og videoer af holdet samt af egne ture til Italien.

- Fodbolden er en form for social hævn for den måde, Napoli som by bliver behandlet på nationalt. Napoli er lidt det sorte får, der bliver trukket frem, hver gang man skal tale dårligt om Italien - fortjent eller ufortjent.

- Så at man nemt kan komme til magten via fodbold, er et våben, som lige pludselig er væk. Og nu er vi igen tilbage til en mørk periode i fodboldhistorien for klubben og for byen. Det gør ondt på fans og på byen. Uden tvivl.

Napoli, der har været fast del af Serie A's toptre siden 2015/16-sæsonen, er for tiden distanceret noget så eftertrykkeligt fra de allerbedste i den italienske liga.

Napolis triumfer

  • To italienske mesterskaber: 86/87 og 89/90
  • Fem italienske pokaltitler: 61/62, 75/76, 86/87, 11/12 og 13/14
  • Én UEFA Cup-sejr: 88/89
  • Vindere af den italienske Super Cup: 90/91 og 14/15

Fra holdets placering midt i tabellen var der før weekendens kampe (21. spillerunde) 14 point op til en adgangsbillet til det forjættede land, Champions League. Afstanden til Juventus på førstepladsen er hele 27 point.

Da Kalidou Koulibaly sikrede "Azzurri" sejren den næstsidste søndag i april for to år siden, var forskellen på de to hold bare ét point med fire runder tilbage.

Vi har ramt bunden, og vi bliver nødt til at forstå, hvad der sker

Gennaro Gattuso, Napoli-træner

Napolis fald er kommet ud af det blå.

- I sommer forstærker man sig for eksempel med Kostas Manolas i forsvaret. Og det er ikke, fordi man mister Dries Mertens eller Lorenzo Insigne eller har solgt ud af arvesølvet.

- Det var tværtimod her, man tænkte, om de virkelig kunne komme helt op og gøre det mod Juventus, som man ønskede, en klub skulle gøre - at fratage dem titlen, sagde TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker under kommenteringen af Napolis nederlag til Fiorentina.

Få glæder på Stadio San Paolo

Det var Napolis tredje liganederlag i træk.

De dårlige resultater har i sandhed ramt Napoli-fansene lige i hjertet.

Stadio San Paolo, hvor de samles og dyrker deres passion, har i denne sæson ikke været den uindtagelige fæstning som tidligere.

Napoli har tabt fem ud af ti hjemmekampe i Serie A. Kun to gange har spillerne og fansene kunnet juble sammen over en ligasejr. Senest 19. oktober.

- Vi skal først og fremmest undskylde over for vores fans og byen, det var en pinlig indsats, sagde cheftræner Gennaro Gattuso ifølge football-italia efter kampen mod Fiorentina.

- Vi skal ikke lede efter undskyldninger, vi har ramt bunden, og vi bliver nødt til at forstå, hvad der sker. Det ligner, at vi bare mødte ind her til morgen, tog trøjerne på og gik ud på banen. Der er ingen organisation eller sammenhold, vi er alle ude på dybt vand.

- Jeg kan ikke forklare det, for jeg følte, at holdet ville levere en god indsats, men jeg blev svigtet. Holdet har ingen sjæl. Vi troede, at vi var ved at komme os fra den tidligere situation, men vi er tydeligvis stadig syge.

Beordret på træningslejr

Gattuso, der var en midtbanekriger i sine aktive dage, afløste Carlo Ancelotti, som i december sidste år blev fyret efter en turbulent tid i Napoli.

Efter holdets nederlag til AS Roma 2. november, hvor Ancelotti stadig havde ansvaret, beordrede klubpræsident Aurelio De Laurentiis truppen og trænerstaben på "ritiro" - en tvungen træningslejr og hotelophold - i en uge.

En ikke udsædvanlig metode i Italien, når resultaterne svigter.

Ancelotti var ikke enig i klubpræsidentens krav, men han gjorde, hvad chefen befalede.

Man vidste ikke, hvad der foregik, og vi kunne bare konstatere, at det gik nedad med spillernes præstationer

Luigi D'Ambrosio, Napoli-fan

Få dage senere, efter 1-1 hjemme mod Salzburg i Champions League, begik spillerne imidlertid mytteri, som det lød i den italienske presse, mod Aurelio De Laurentiis. I stedet for at stige på bussen, som skulle fragte dem tilbage til hotellet, tog de hjem.

Den efterfølgende dag udsendte Napoli en officiel meddelelse:

- Med hensyn til førsteholdsspillernes opførsel i aftes vil klubben fortsætte med at stå fast på sine økonomiske, imagemæssige og disciplinære rettigheder på alle områder, stod der.

Klubben indførte også pressetavshed.

Fan skuffet over tavshed fra klubben

Da Napoli tabte til Bologna 1. december, var det denne gang Carlo Ancelotti, der sendte sine spillere på tre dages træningslejr.

- Jeg er overrasket over, at holdets ledere - Lorenzo Insigne, José Callejón og Dries Mertens - ikke har været i stand til at tage styringen i truppen. Dengang Marek Hamšík var i klubben, havde han den rolle, og da han rejste til Kina, blev Insigne anfører, siger Luigi D'Ambrosio.

- Men det værste var den elendige kommunikation fra klubbens side over for journalister og fans. Der var en stilhed, som gjorde rigtig ondt. Man vidste ikke, hvad der foregik, og vi kunne bare konstatere, at det gik nedad med spillernes præstationer. Og så kom fyringen af Ancelotti.

Den mangeårige Napoli-fan fortæller også om et splittet Napoli.

Dem, der ikke ønsker at være i Napoli, skal væk

Luigi D'Ambrosio, Napoli-fan

Der er dem, der holder med klubpræsidenten, fordi spillerne er hans ansatte, og så er der dem, der mener, at Aurelio De Laurentiis bør træde til side og sælge klubben.

- Han vil ikke gældsætte klubben, og han vil ikke købe spillere fra øverste hylde hverken sommer eller vinter. Så det er svært at argumentere for, at han kan gøre mere for klubben, siger Luigi D'Ambrosio.

Spillerne skal indse, hvad de kæmper for

I et nyt forsøg på at finde en vej ud af krisen tog Napoli-spillerne på træningslejr i tre dage efter nederlaget til Fiorentina. Denne gang, ifølge Gennaro Gattuso, efter eget ønske.

- Vi skal stå sammen, lytte til spillerne og finde ud af, hvordan vi kommer ud af denne situation, lød det fra Napoli-træneren ifølge football-italia i sidste uge.

Der var også de fans, der opfordrede Napoli til at printe billedet ud af den grædende fan, som efterfølgende blev identificeret som Mario, og hænge det op i omklædningsrummet, så spillerne kan indse, hvad de kæmper for.

Mandag reagerede Lorenzo Insigne på tv-klippet.

- Hej Mario. Jeg er ked af, at du græd over resultatet. Vi kan forsikre dig, at vi vil have en fantastisk sæson fra nu, og at du vil smile med os igen. Vi venter på dig på stadion, sagde Napoli-anføreren i en video.

Umotiverede spillere skal væk

Luigi D'Ambrosios ønske er, at klubben skiller sig af med de spillere, der ikke længere vil være i Napoli. For ham er træneren ikke det største problem lige nu, fordi holdet spillede godt mod Inter og især Lazio tidligere i januar.

- Jeg tænker især på Callejón. Måske Mertens og Insigne. Fabián Ruiz, en forholdsvis ny Napoli-spiller, har måske sit hoved i Madrid eller Barcelona. Dem, der ikke ønsker at være i Napoli, skal væk, mener han.

I første omgang har Lorenzo Insigne levet op til sit løfte til unge Mario.

Hjemme på Stadio San Paolo tirsdag aften gik Napoli videre til semifinalen i pokalturneringen, Coppa Italia, med en 1-0-sejr over Lazio.

Søndag aften har Napoli mulighed for at fortsætte i samme spor i Serie A, når Juventus kommer til byen.

"Azzurri" er også fortsat med i Champions League, hvor modstanderen i ottendedelsfinalen er FC Barcelona.

Se Napoli mod Juventus på TV 2 PLAY fra klokken 20.40.