Fodbold

Manchester City udelukket fra Champions League i to sæsoner

Pep Guardiola og Manchester City skal ikke spille Champions League i de næste to sæsoner. Phil Noble / Ritzau Scanpix

Manchester City udelukkes fra europæiske klubturneringer i to år og får en bøde på 30 millioner euro for brud på Financial Fair Play-regler.

Manchester City er blevet bandlyst fra Champions League i to sæsoner.

Klubben får ligeledes en bøde på 30 million euro, der svarer til 225 millioner danske kroner.

Det er blevet konstateret, at Manchester City har brudt Financial Fair Play-reglerne. Straffen gælder i sæsonerne 2020/2021 og 2021/2022.

Manchester City blev fundet skyldig af UEFA’s Club Financial Control Body (CFCB) for at have forfalsket sine sponsorindtægter.

- Som følge af en høring afholdt 22. januar 2020 af det dømmende kammer hos UEFA’s finansielle kontrolorgan (CFCB) er Manchester City i dag blevet informeret om den endelige beslutning, står der i afgørelsen.

Manchester City er ikke overraskede

Hos klubben kommer beslutningen ikke som en overraskelse, og City giver udtryk for, at chefefterforskeren hos det europæiske fodboldforbund, UEFA, har været forudindtaget, og at klubben under hele forløbet har følt sig dømt på forhånd.

- Den efterfølgende proces hos UEFA, som han har stået i spidsen for, har været fejlfyldt og med konstante læk, hvilket har betydet, at der ikke var meget tvivl om, hvilken afgørelse han ville nå frem til, skriver klubben.

Den engelske klub oplyser, at den har indgivet en anke.

- Kort sagt er det her en sag, der er indledt af UEFA, retsforfulgt af UEFA og dømt af UEFA. Med afslutningen på denne forudindtagede proces vil klubben nu forfølge en uvildig dom så hurtigt som muligt og i første omgang indlede en sag ved den internationale sportsdomstol CAS.

Lyn-analyse

Det er massivt og en kæmpe bombe i fodboldverdenen. Det har ret store konsekvenser for en klub, der så markant satser på succes i Champions League. Det har været deres største mål i en lang periode.

CFCB er det organ i UEFA, der dømmer i de sager, hvor fodboldklubber er under mistanke for at have forbrudt sig mod FFP-reglerne.

Ifølge CFCB har Manchester City begået alvorlige brud på FFP-reglerne ved blandt andet at overdrive klubbens sponsorindtægter mellem 2012 og 2016.

City har fejlinformeret UEFA i forhold til gæld, økonomi og indtægter

FFP er en forkortelse for Financial Fair Play, og reglerne handler blandt andet om, at klubber skal have orden i økonomien, og at gælden ikke må overstige en bestemt grænse over en flerårig periode.

Klubberne må ikke bruge flere penge, end de tjener, er grundidéen bag de finansielle spilleregler. Man vil undgå, at budgetter og forbrug eskalerer, så bundløs gæld og konkurser bliver en realitet blandt fodboldklubberne.

Ifølge efterforskningen har Manchester City fejlinformeret UEFA i forhold til gæld, økonomi og indtægter i perioden fra 2012 til 2016.

Det er lækkede dokumenter fra whistleblowerplatformen Football Leaks, som blev bragt af det tyske magasin Der Spiegel, der er årsag til, at sagen er opstået.

Det er ikke første gang, at City er straffet for brud på FFP-reglerne. I maj 2014 blev klubben straffet med en bøde på 60 millioner euro og fik reduceret truppen i Champions League.

I den nuværende sæson i Champions League er Manchester City nået til ottendedelsfinalen. Her møder klubben Real Madrid i to opgør. Den første kamp spilles 26. februar i Madrid, og der er returkamp i Manchester 17. marts.