Fodbold

Forstå hvorfor Manchester City bliver straffet

Er du nysgerrig på, hvorfor den engelske storklub Manchester City er blevet straffet med bøde og udelukkelse, så forsøger vi herunder at forklare.

Fredag skælvede fundamentet under Manchester City. En stor nyhed skyllede ind over den engelske storklub som en kæmpe bølge. En metaforisk bølge med en noget mørkere og mere dyster nuance end holdets babyblå spillertrøjer.

Den altoverskyggende ambition for klubben om at vinde Champions League smuldrede med udsigten til udelukkelse fra selvsamme turnering.

Årsagen til straffen skal findes samme sted, som Manchester Citys store succes det seneste årti startede: En bugnende skattekiste gravet frem i emiraternes ørken. Og en kiste, hvorfra Manchester City har brugt milliarder af pund.

TV 2 SPORT forsøger herunder at gøre jer lidt klogere på sagen:

Derfor straffes Manchester City:

Den engelske mesterkub er blevet fundet skyldig i at have overtrådt det europæiske fodboldforbunds regler om økonomi kaldet Financial Fair Play.

Ifølge efterforskningen har Manchester City fejlinformeret UEFA i forhold til gæld, økonomi og indtægter i perioden fra 2012 til 2016. Mere præcist er klubben fundet skyldig af UEFA’s finansielle organ (CFCB) for at have forfalsket sine sponsorindtægter i de fire år.

Mere konkret drejer det sig om trøje- og stadionsponsoren, Etihad, der ret beset ikke betaler det beløb, Manchester City har opgivet. Det gør derimod selskabet Abu Dhabi United Group, der ejer Manchester City og ledes af Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, der såmænd også ejer Etihad.

Det er i strid med de økonomiske spilleregler, som UEFA indførte i 2010.

Det er ikke første gang, at Manchester City bliver straffet for brud på Financial Fair Play-reglerne. I maj 2014 blev klubben straffet med en bøde på 60 millioner euro og fik reduceret truppen i Champions League. Den seneste straf kommer dog bag på fodboldekspert Mads Junker:

- Det er ret overraskende. Man synes jo lidt, at Financial Fair Play har været i brug uden rigtigt at være i brug. Så det er jo et markant statement, når så stor en klub, som alle ved har så mange penge, bliver udelukket

Det består straffen af:

Den mest markante del af straffen til Manchester City er udelukkelse fra Europas fineste klubturnering, Champions League, i de to kommende sæsoner. Englænderne er i den aktuelle turnering nået frem til ottendedelsfinalerne mod Real Madrid.

Uanset hvordan deltagelsen i denne sæsons Champions League ender, så er Manchester City blevet straffet med udelukkelse af turneringen i sæsonen 2021/2022 og 2022/2023. Det gælder også eventuel deltagelse i Europa League, som UEFA også administrerer.

- Det har ret store konsekvenser for en klub, der så markant satser på succes i Champions League. Det har været deres største mål i en lang periode. Det, at deres kronjuvel-mulighed forsvinder, er det værste, der kunne ske for dem, lyder analysen fra Mads Junker.

Manchester City indtager en øjeblikkelig andenplads i Premier League, hvor de fire øverste hold enten kvalificerer sig direkte eller kommer i kvalifikationsspil til Champions League. Lørdag har City 12 point ned til femtepladsen,hvor oprykkerne fra Sheffield United er placeret.

Den femteplads kan dog blive adgangsgivende til Champions League-kvalifikationen, hvis UEFA's straf af Manchester City bliver stadfæstet - og City forbliver i top fire sæsonen ud.

Ud over udelukkelsen fra europæiske klubturneringer står Manchester City til at betale en bøde på 30 millioner euro, hvilket svarer til 225 millioner danske kroner.

Det videre perspektiv:

Den igangværende sag mod Manchester City tog sin begyndelse for 15 måneder siden, da interne lækkede dokumenter fra whistleblowerplatformen Football Leaks blev bragt frem i det tyske magasin Der Spiegel.

Et halvt år efter offentliggjorde UEFA og Premier League, at der var påbegyndt efterforskning af Manchester City for brud på Financial Fair Play-reglerne.

Financial Fair Playsca

  • UEFA indførte begrebet i 2010, for at bekæmpe stigende gæld blandt fodboldklubber. Hele grundidéen er, at klubberne ikke må bruge flere penge, end de tjener.
  • Der sættes en grænse, for hvad en klubs gæld maksimalt må være på over en flerårig periode (tre eller fire år).
  • En klub skal selv tjene sig ud af de negative tal. Det betyder, at kapitaltilførsel fra eksempelvis en rigmand uden tilsvarende modydelser i form af aktier eller andre værdier ikke er tilladt.
  • En klub må ikke skylde penge til ansatte, skattevæsenet eller en anden klub for handler, der er over et år gamle.

​Kilde: Ritzau

Manchester-klubben har af flere omgange udtrykt, at den er uskyldig, og at anklagerne er en organiseret hetz for at ødelægge omdømmet for både klubben og ejeren fra Abu Dhabi, Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan.

Seneste reaktion fra klubben kom prompte fredag aften, da de meddelelte, at de vil anke dommen fra UEFA:

- Kort sagt er det her en sag, der er indledt af UEFA, retsforfulgt af UEFA og dømt af UEFA. Med afslutningen på denne forudindtagede proces vil klubben nu forfølge en uvildig dom så hurtigt som muligt og i første omgang indlede en sag ved den internationale sportsdomstol CAS, skriver Manchester City i en pressemeddelelse.

Hvor lang tid appelsagen til CAS vil tage vides endnu ikke - forhåbentligt inden, at næste fodboldsæson begynder.

Tidligere er også Paris Saint-Germain, der er ejet af rigmænd fra Qatar, blevet dømt for overtrædelser af Financial Fair Play. De fik ligesom Manchester City en bøde på flere hundrede millioner kroner