Det er den største danske transfer i nyere tid - også større end Eriksen

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft analyserer Martin Braithwaites til FC Barcelona.

Christian Eriksen er større end Martin Braithwaite. Men FC Barcelona er væsentlig større end Inter. Derfor er det her det største danske klubskifte i nyere tid.

Det er FC Barcelonas historie, meritter og internationale omdømme. Det er navnelisten med spillere siden starten af 90'erne. Det er to af de absolut største danske navne i Barca-trøjen tidligere - Allan Simonsen og Michael Laudrup. Og så skrevet i nutid, verdens bedste Lionel Messi på banen.

Det må være helt uvirkeligt for Braithwaite og stort for dansk fodbold, at han bliver kædet sammen med denne fodboldens mastodont. Men vi skal i samme moment fastslå, at skiftet kommer som en nødløsning for FC Barcelona, og det er efter alt at dømme kortvarigt. Uanset aftalens længde. Martin Braithwaite bliver skudt af til sommer - når de skadede spillere er klar.

Der har været store handler med danske spillere gennem tiderne. Også større end Braithwaites fra Leganés til FC Barcelona rent økonomisk. Men det sker så sjældent, at en af Europas top-tre-klubber har bud efter en dansk spiller. Real Madrid senest med Thomas Gravesen i 2005.

Allan Simonsen kom fra Borussia Mönchengladbach i 1979, hvor FC Barcelona ikke havde vundet mesterskabet i fem år, og Michael Laudrup kom fra Juventus i 1989, hvor den catalanske klub ikke havde vundet La Liga mere end en gang siden 1974, hvilket var i '85.

'Det er kun én klub'

Martin Braithwaite kommer til en klub, der er etableret i den spanske og internationale top med 10 mesterskaber siden årtusindeskiftet, og de er hvert år med helt fremme i Champions League, som de har vundet fem gange senest i 2015.

Det er en helt vild transfer med en dansker til en af verdens største klubber

Flemming Toft, fodboldkommentator TV 2 SPORT

Den 28-årige dansker kommer til klubben med verdens bedste spiller, Lionel Messi, der i 2019 blev kåret det for sjette gang og et hav af trofæer. Det er den mest omtalte klub (sammen med Real Madrid), den rigeste klub ifølge Deloitte (sammen med Real Madrid), klubben med flest internationale fans (sammen med Real Madrid) - der er konstant 110 millioner brugere på de sociale medier, klubben med den største medlemsskare (cirka 160.000) og klubben med det største stadion (Camp Nou - knap 100.000).

Det er lige nu en klub i den sportslige elevator med nogen turbulens i La Liga, stadig med i Champions League og er på klodens forsider på godt og ondt. Senest med fyringen af træner Ernesto Valverde, de åbne skænderier mellem Messi og den sportsligt ansvarlige Éric Abidal og så kampen mellem den absolutte topledelse og flere af spillerne, da det kom frem at de sociale medier angiveligt blev brugt til at fremme præsident Josep Maria Bartomeus og kritisere nogle af spillerne kort før præsidentvalget.

Kan få debut lørdag

Martin Braithwaite kommer med en pæn succes i den lille klub fra Madrid-området. Léganes. der længe har siddet fastklemt i bunden af La Liga. Han var lejet fra Middlesbrough, men blev senere købt og har personligt skabt håb om overlevelse. Han har et antrit som få, han arbejder ivrigt - og så er han begyndt at lave de mål Léganes, som han selv og klubben har savnet. På landsholdet er han noteret for 39 landskampe og 7 mål.

Og så kommer han med en selvtillid, en stadig tro på egne evner, der ikke ses mere markant i og omkring det danske landshold. Det kan blive en værdifuld bagage i den catalanske storklub.

FC Barcelona har akut brug for en angriber til at brede truppen ud, og at træner Quique Setién pegede på Braithwaite er et godt tegn. Han kender alt til “middelklassen” af spanske klubber fra sin tid før FC Barcelona. Ousmane Dembélé og Luis Suarez er langtidsskadede, og især førstnævntes lange periode uden for har tilladt et køb uden for transfervinduet, og det er blevet Braithwaites chance. Ellers havde han næppe været aktuel i FC Barcelona.

Danskeren vil ikke få en permanent, fremtrædende rolle, men hans muligheder ligger på venstrekanten i kamp med den 17-årige Ansu Fati, specielt i hjemmekampene på Camp Nou. Hans debut kan komme allerede lørdag mod Eibar i Barcelona. Han har formentlig mindre end en halv sæson til at vise sig frem, når og hvis han får chancen. Han er først og fremmest købt for at fastholde bredden i Setiéns trup.

Det er en helt vild transfer med en dansker til en af verdens største klubber - på hold med Messi.