Fodbold

Sådan vil Barcelona bruge Braithwaite, vurderer ekspert

Danskeren skal indgå i den spanske mesterklubs 4-3-3-system, og det passer ham godt, mener fodboldekspert Mads Junker.

4-3-3, 3-5-2, 4-4-2.

Det er de systemer, Quique Setién har benyttet i sin tid i FC Barcelona. Det er de systemer, som Martin Braithwaite skal indgå i.

Og spørger du TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker, skal offensivspilleren håbe, at Barcelona-træneren tyer til systemet med tre angribere.

Dels er det der, Braithwaites evner udnyttes bedst, dels vil det give ham flest minutter på banen.

- Jeg tror, Setién vil spille 4-3-3, og det er godt nyt for Braithwaite, for det er der, han passer bedst ind, som jeg ser det. Det tilgodeser ham, mener Mads Junker.

- Hvis vi tager de 14 kommende La Liga-kampe, tror jeg, at Setién i cirka 10 af dem vil spille i 4-3-3-systemet. Det fandt han – paradoksalt nok i en pokalkamp mod Braithwaite og Leganés – ud af, giver mest mening.

Inden da havde Quique Setién forgæves forsøgt at implementere en 3-5-2-formation, mens han i én enkelt udekamp mod Real Betis har stillet op i 4-4-2.

- Jeg gætter også på, at han spiller 4-4-2 i El Clásico, for han ser Lionel Messi og Antoine Griezmann som sine to bedste angribere, og kvaliteten af hans midtbanespillere som værende større end Braithwaite og Ansu Fatis, vurderer Mads Junker.

Det er Barcelona-avisen Sport, der har lavet opstillingerne, som Quique Setién har benyttet sig af i løbet af sin ene måned i FC Barcelona.

Braithwaite bedst på kanten

Med sine store arbejdsindsats og mange, hurtige løb i dybden mener Mads Junker, at Martin Braithwaite vil gøre mest gavn på kantpositionen.

- Det er betydeligt nemmere at tage dybdeløb fra kanten, fordi han kan se hele forsvarslinjen, forklarer den tidligere angriber.

- Det står i modsætning til, hvis du spiller som dybdeangriber, som skadede Luis Suarez for det meste gør. Der skal du virkelig time dine løb, for du skal lave et bue-løb, hvor du kun er onside i to-tre meter, inden du løber i dybden.

Uanset hvad vil Martin Braithwaite blive løftet af verdens bedste fodboldspiller.

- Ligegyldigt hvem der spiller derude, er de begunstiget af, at Messi har så stor spilintelligens. Det er verdens bedste playmaker, som vi også har set på det seneste, hvor han er gået mere over til at lave assists end mål.

- Det bliver fantastisk for Braithwaite at spille med en, der ser det hele. Han skal dybest set bare løbe, så skal Messi nok finde ham i stedet for, at det er ham, der skal time løbene. Messi skal nok finde dig, hvis du bare løber.

Så det handler dybest set om at give Messi muligheder?

- Ja, og det er også det, han giver, Braithwaite. Han giver dem muligheden for at kunne strække spillet. At gøre banen 80 mere lang i stedet for 40 meter lang.

- Han har en rigtig fin fart og en god fysik. Àngel fra Getafé, der også var nævnt, er mere en klassisk spidsangriber, som venter på at få sin chance. Der har Braithwaite lidt mere i posen, og jeg tror også, det er derfor Quique Setién har peget på ham, selvom de længe har været lunkne.

Mads Junker mener også, at Martin Braithwaites kvaliteter kan bruges i et to-mands-angreb, men her vil han få sværere ved at tilspille sig minutter på banen.

- Hvis de spiller 3-5-2 eller 4-4-2, så er det Messi og Griezmann, der spiller.

- Men han kan sagtens passe ind i systemet, så i ham får Quique Setien en universalspiller. Han kan bruge Braithwaite i mange forskellige formationer, og det kommer han helt sikkert til i løbet af La Liga-kampene, slår Mads Junker fast.

Kommer til at kæmpe med 17-årig

Argentinske Lionel Messi er den store stjerne i FC Barcelona, mens Antoine Griezmann blev hentet for godt 800 millioner kroner.

Derfor er det ikke dem, Martin Braithwaite skal gøre sig de store forhåbninger om at få spilletid på bekostning af.

Men det er ifølge Mads Junker ikke umuligt for den 28-årige dansker at vippe 11 år yngre Ansu Fati af pinden.

- Der er ingen tvivl om, at Fati er foran – også fordi han har været i Barcelonas ungdomssystem, La Masia.

Men den unge kantspiller med rødder i Guinea-Bissau har også haft udsving, og i enkelte kampe har slet ikke været på banen.

- Det vidner om en træner, Quique Setién, som ikke er overbevist om, at han kan regne med en stabil præstation. Der har han i Braithwaite muligheder med en mere erfaren spiller, der kender La Liga, som har en vis alder og har spillet på landsholdet, vurderer Mads Junker.

- Så jeg kunne godt se, at duellen kunne være tæt på fifty/fifty - afhængigt af, hvordan Braithwaite klarer den. Er han helt væk de første fire kampe, kan det godt være, at træneren går tilbage til det, han kender. Men jeg vil være meget overrasket, hvis Braithwaite falder igennem, for han er ikke en type, der forsvinder ud af kampene.

- Han kommer til at jagte bolden nede i hjørnerne og løbe fem gange i dybden for at få en bold, slår Mads Junker fast.

Martin Braithwaites debut for FC Barcelona kan falde lørdag klokken 16, når hjemmekampen mod Eibar fløjtes i gang. Opgøret vises på TV 2 SPORT X.