Fodbold

Særlig regel banede vejen for Braithwaite – nu skal den sløjfes

Det spanske fodboldforbund vil droppe den regel, der gjorde det muligt for Barcelona at købe Martin Braithwaite midt i sæsonen.

Martin Braithwaite bliver måske den sidste spiller, der skifter mellem to spanske klubber uden for transfervinduets åbningstid.

Præsidenten i det spanske fodboldforbund, Luis Rubiales, fortæller således til AS, at forbundet ønsker at ophæve reglen, der lod FC Barcelona købe danskeren i Leganés tidligere på ugen.

- Vi vil genindlægge den ændring, så denne undtagelse forsvinder, siger Luis Rubiales til AS.

I 2016 var det også på tale at sløjfe reglen.

Den omtalte regel betyder kort og godt, at spanske klubber må købe en erstatning, hvis en spiller bliver langtidsskadet og meldt ude i resten af sæsonen. Købet skal dog ske i en anden spansk klub, der på grund af frikøbsklausuler kan have svært ved at stille noget som helst op.

Normalt må man kun købe spillere i transfervinduets begrænsede åbningstid, der sædvanligvis er i januar samt juli og august.

'Braithwaite-sagen' kort fortalt

  1. Barcelonas Ousemane Dembélé blev langtidsskadet
  2. Barcelona søgte dispensation til at købe en erstatning
  3. Det spanske forbund godkendte dispensationen
  4. Barcelona indløste Martin Braithwaites frikøbsklausul i Leganés: 135 millioner kroner
  5. Braithwaite skiftede med øjeblikkelig virkning til Barcelona
  6. Leganés har søgt dispensation til at købe en erstatning
  7. Leganés har mistet en profil til lørdagens kamp mod Celta Vigo - få timer senere kan Braithwaite kan få Barcelona-debut

Leganés har godt nok indkasseret 135 millioner kroner i forløbet, og klubben har fået lov til at forsøge at hente en erstatning for Braithwaite. Men lige nu er faktum, at Barcelonas hovedpine pludselig er havnet i Leganés, der har mistet en af holdets offensive profiler.

Nu skal bundholdet forsøge at lokke en ny spiller til klubben, hvilket alt andet lige er en større opgave end at lokke en spiller til et tophold som Barcelona. Den nedrykningstruede klub står altså med lidt af en sportslig udfordring, og derfor har Leganés ikke overraskende beklaget sig over situationen. Den situation har TV 2 SPORTs fodboldkommentator Morten Glinvad skrevet en klumme om. Her konkluderer han blandt andet:

- Intentionerne fejler måske ikke noget. Men Braithwaite-sagen har udstillet, at Artikel 119.1 b har store huller. For Braithwaite har det givet ham karrierens største mulighed, som han naturligvis ikke kan sige nej til. Og lille Leganés står til gengæld tilbage i deres kamp mod nedrykning med en trup, hvor angriberne tilsammen har scoret nul sæsonmål i La Liga.