Fodbold

Norsk U-landstræner overvejede at droppe 'håbløs' Haaland

For fire år siden havde den brandvarme nordmand store problemer med at komme på det norske ungdomslandshold.

Det er ikke uden grund, at der i fodboldverdenen bliver talt rigtig meget om den 19-årige Erling Braut Haaland.

Han har scoret 12 mål i 9 kampe for Dortmund, og med sine 10 mål i denne Champions League-sæson er han ikke bare turneringens næstmest scorende. Han har også scoret flere mål alene end hele Barcelonas hold til sammen. I Dortmunds seneste Champions League-kamp slog han sågar hele tre målrekorder.

Der var flere i forbundet, som mente, at han havde været helt håbløs

Erland Johnsen, TV 2 Norge

Men for bare fire år siden var det slet ikke givet, at det norske stjerneskud skulle ramme verdenstoppen med raketfart.

Dengang var han nemlig tæt på at ryge af det norske ungdomslandshold. Hans niveau var simpelthen for ustabilt.

- Jeg husker, at vi diskuterede, om Erling skulle med på den næste landsholdssamling. Der var flere i forbundet, som mente, at han havde været helt håbløs, fortæller den tidligere Bayern München- og Chelsea-forsvarer Erland Johnsen til TV 2 Norge. Det var ham, der trænede Haaland på det norske U15-landshold.

Kun Ødegaard var god som 15-årig

Et hold, der også rummede endnu et stortalent i form af Martin Ødegaard, som i dag slår sine folder i Real Sociedad. I dag er det Haaland, der trækker de store overskrifter, men som mange nok kan huske, var det derimod landsmanden, der blev talt om, da de var helt unge.

- Alle havde samlinger og kampe, hvor de var helt elendige. Med undtagelse af Martin (Ødegaard, red.), så er du ikke hammergod fra du er 15, til du er 18, lyder det fra de to norske offensivers ungdomslandstræner.

Han vurderer, at den nu 1,94 meter høje Haaland på mindre end et år var skudt ti centimeter i vejret. Det gik ud over teknikken, koordinationen og var altså tæt på at koste landsholdspladsen.

Erland Johnsen og resten af staben omkring det norske U15-landshold besluttede dog at give den unge Erling Haaland endnu en chance på holdet. En beslutning, som den daværende U-landstræner må være godt tilfreds med. I næste kamp beviste han med et fantastisk mål fra midten, husker Erland Johnsen.

I denne sæson er det indtil videre blevet til 40 mål i 32 kampe for den 19-årige nordmand. Lørdag eftermiddag blev han skiftet ind efter 63 minutter i Dortmunds 2-1 sejr mod Freiburg. En kamp, der utroligt nok endte uden mål fra nordmanden.