Er Liverpools første mesterskab i 30 år i fare?

16x9
Liverpool-fans holder et banner, der viser anfører Jordan Henderson, der løfter Champions League-trofæet i 2019, forud for Liverpools ottendedelsfinale mod Atlétio Madrid i Champions League 11. marts 2020. Foto: Peter Powell / Ritzau Scanpix

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Martin Gottschalk Aksglæde skriver i sin klumme om det dilemma, fodboldverdenen står i efter udbruddet af coronavirus.

Liverpool: 82 point. Manchester City: 57 point. Et forspring på 25 point.

Afstanden findes ikke større mellem nummer 1 og nummer 2 i Europas fem store ligaer, hvor Liverpool blot er seks point fra at vinde sit første mesterskab i 30 år. Og aldrig har afstanden været større i Premier League.

Et mesterskab alle – og særligt Liverpools fans – de seneste mange uger har bladret i kalenderen for at se, hvornår det ville blive hjemført – og ikke om det ville ske. For det har virket som en formalitet. Liverpools bogstaver er stort set allerede indgraveret i Premier League-trofæet 2019-2020, klubbens 19. mesterskab, hvor blot det sidste punktum mangler.

Nu er spørgsmålet, om der overhovedet bliver sat et punktum for en sæson med de oprindelige 38 spillerunder? Eller om punktummet kommer før. Og om Liverpools første mesterskab siden 1990 er i fare?

Kun én ting er sikkert. Det er, at ingenting er sikkert.

Bolden skulle have rullet i denne weekend rundt omkring i de største fodboldligaer i verden, men alle kampe er sat i bero. Som minimum resten af måneden. Stilstand.

Alt er oppe i luften

Daily Mail

Et stillbillede fra de fem største ligaer i Europa viser, at førerholdene hedder FC Barcelona, Juventus, Paris Saint-Germain, Bayern München og Liverpool.

Klubberne holder pause på førstepladsen i deres hjemlige ligaer for at undgå spredning af covid-19, også kendt som coronavirussen. Juventus er den klub fra Europas fem største ligaer med det mindste forspring på et enkelt point ned til Lazio, mens Liverpool har det største forspring med 25 point ned til Manchester City, der dog har spillet en kamp færre.

Forsiden af den spanske avis, Diario AS, i lørdags; Lukningen er total.

Ingen regel – meget tvivl

Premier League er ligesom flere af de største ligaer udsat indtil 3. april. Forventningen fra flere fronter er dog, at det kan vare længere tid med at få genoptaget topfodbolden i Europa.

Hovedpersonerne er i venteposition.

- Ingen af os ved på nuværende tidspunkt, hvad det ender med, men som hold har vi troen på, at myndighederne træffer beslutningerne ud fra sund dømmekraft og moral, udtalte Liverpools manager, Jürgen Klopp, fredag til klubbens hjemmeside, da det stod klart, at Liverpool ikke skulle i aktion resten af måneden i Premier League.

Et scenarie er, at EM-slutrunden til sommer bliver rykket, så de hjemlige fodboldligaer kan afslutte sæsonen i juni og juli – og måske endda også senere end det. Det hele afhænger af, hvornår der kan blive spillet igen. Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA) vil tirsdag tage en beslutning i forhold til, om europamesterskabet skal udskydes.

Et andet scenarie er, at sæsonerne bliver afkortet. For nylig udtalte bestyrelsesformanden for det engelske fodboldforbund (FA), Greg Clarke, at han ikke tror på, at Premier League-sæsonen bliver færdigspillet.

Men hvad sker der så?

Det bliver heftigt diskuteret i England i disse dage. For ingen steder i den store regelhåndbog i Premier League er der en retningslinje for, hvad der sker, hvis sæsonen bliver afbrudt i utide. Og der findes kun et enkelt fortilfælde i historien, hvor Englands bedste fodboldrække blev afblæst, mens turneringen var i gang. Det var i sæsonen 1939-1940, da 2. verdenskrig satte en stopper for fodbolden kun tre kampe inde i sæsonen, hvor Blackpool lå i spidsen med et enkelt point forspring ned til Sheffield United og Arsenal.

Dengang blev der ikke kåret en engelsk mester.

I dag er fodbold og fodboldkampe ikke ret vigtige overhovedet

Jürgen Klopp, manager for Liverpool

Liverpool har til forskel fra dengang dog spillet 29 af sine 38 kampe i sæsonen, hvilket taler for at udnævne dem som vinder, da størstedelen af sæsonen er blevet afviklet. West Hams viceformand, Karren Brady, er uenig og mener, at hele sæsonen burde annulleres.

- Så hvad gør vi, hvis ligaen ikke kan afsluttes? I og med, at kampe i både Premier League og EFL (English Football League, de tre divisioner under Premier League, red.) er påvirket, så er den eneste retfærdige og fornuftige løsning at erklære hele sæsonen for ugyldig. Hvem ved, hvem der ville være rykket op eller ned, når kampene ikke rigtig er blevet spillet, skriver hun i den engelske avis The Sun.

Fredag blev der afholdt krisemøde for hovedaktørerne i Premier League, hvor Daily Telegraph dog berettede, at der kun skulle være en lille modstand mod at tildele Liverpool mesterskabet, hvis sæsonen blev fløjtet af nu. Det virker derfor til at være det sandsynlige udfald, hvis det skulle ske.

Det løser dog ikke Premier Leagues problem.

For hvad med alle de andre holds skæbne? Der er en langt tættere kamp om Champions League og Europa League-placeringerne samt kampen for at undgå nedrykning, hvor fem klubber i bunden befinder sig inden for fire points afstand på hver deres side af nedrykningsstregen.

15. Brighton – 29 point

16. West Ham – 27 point

17. Watford – 27 point

------------------------

18. Bournemouth – 27 point

19. Aston Villa – 25 point

Bournemouth har en dårligere målscore (kun et mål ringere end Watford), mens Aston Villa har spillet en kamp færre. Vil det være fair at kåre dem som nedrykkere med henholdsvis ni og ti kampe tilbage af sæsonen?

Det vil ikke kun koste nedrykkerne flere hundrede millioner kroner. Det vil formentlig også have store omkostninger for alle de øvrige Premier League-klubber, hvis antallet af kampe skæres ned.

- Tv-stationerne har brugt milliarder på at sikre sig rettighederne til at vise kampene. Hvis kampene ikke bliver spillet, vil Premier League så kunne tilbagebetale en portion af de penge? En stor del af pengene går til klubberne. Bliver ligaen så nødt til at tilbagekalde midlerne fra klubberne? Alt er oppe i luften, skriver den engelske avis Daily Mail.

Spørgsmålene hober sig op

Et tredje scenarie er en form for mellemting mellem at spille alle kampe og afblæse sæsonen fuldstændig.

Det er i flere ligaer blevet nævnt som en mulig løsning, at der skal spilles playoffkampe, der skal afgøre mesterskabet, hvem der skal spille europæisk fodbold samt nedrykkerne. Det kan dog være svært at se for sig i Premier League med Liverpools store pointforspring, og i det hele taget kan det være svært at afgøre, hvor mange klubber der i givet fald vil skulle deltage i de forskellige playoffkampe om de europæiske billetter eller nedrykning.

Hvis der skal ændres i Premier Leagues regelsæt kræver det også opbakning fra 14 af ligaens 20 klubber.

I Italien har forslaget om playoffkampe allerede været oppe at vende.

Fredag aften afholdt Serie A en videokonference, hvor klubberne afviste idéen om at afgøre ligaen via playoffkampe. Derfor bliver der i Italien nu arbejdet på, at der skal spilles kampe hver tredje dag i en sæson, der fortsætter ind i juni, såfremt EM-slutrunden til sommer bliver rykket.

Det forudsætter også, at sæsonen ikke bliver udskudt endnu mere, end den er blevet i forvejen.

Udfordringen ved at skulle færdiggøre sæsonerne efter juni er, at mange spilleres kontrakter ofte bliver skrevet med en udløbsdato i juni.

69 spillere i Premier League har eksempelvis kontraktudløb 30. juni, hvilket stiller nye spørgsmål i forhold til, om det er fair at skulle afgøre en turnering, hvor spillere kan have skrevet under med - og skiftet til - en konkurrerende klub, før sæsonen er blevet afsluttet.

Derudover er der også direkte berørte spillere eller trænere, der er blevet smittet med coronavirussen. Hvordan er deres tilstand, når ligaerne bliver genoptaget? Der er bekræftede smittede spillere i blandt andet Fiorentina (blandt andet Dusan Vlahovic, se ovenstående Instagram-opslag), Juventus og Chelsea, mens også Arsenals manager, Mikel Arteta, er blevet ramt af virussen.

Hvordan stiller det klubberne? Og tør de være ærlige og sende en medarbejder i karantæne før en afgørende kamp, hvis det er nøglespilleren, der har symptomer på covid-19?

Lige meget, hvilket alternativ forbundene vælger, vil de sejle rundt i et dilemmafyldt farvand.

Spørgsmålene hober sig op ved hvert løsningsforslag. Og svarene ligger ikke lige for. Heller ikke udsigten til, hvornår de kommer.

Og selv om Jürgen Klopps mandskab skulle gå glip af Liverpools første ligatitel i 30 år, har den karismatiske tysker i hvert fald vundet sympati, når han i forbindelse med de aflyste kampe siger:

- Jeg har sagt før, at fodbold altid virker til at være det vigtigste at det mindst vigtige. I dag er fodbold og fodboldkampe ikke ret vigtige overhovedet. Selvfølgelig ønsker vi ikke at spille på et tomt stadion og at kampe eller turneringer bliver udskudt, men hvis det hjælper med at holde et menneske rask – bare et enkelt menneske – gør vi det uden at stille spørgsmål.

- Hvis det er et valg mellem fodbold og hele samfundets velbefindende, er der ingen konkurrence. Det er der virkelig ikke.